Varför kommer NASA att skjuta upp 3 raketer samtidigt under en förmörkelse?

Måndagen den 8 april kommer en total förmörkelse att synas från delar av USA, Kanada och Mexiko. Denna händelse förväntas inte bara av miljontals åskådare, utan också av NASA-forskare, vilket inte är förvånande. Under många år har forskare från olika länder försökt förstå hur en förmörkelse påverkar olika processer på jorden och i atmosfären. Till exempel, på 70-talet använde forskare ett överljudsplan som bokstavligen jagade skuggan så att fenomenet kunde observeras så länge som möjligt. Den här gången kommer NASA-forskare att skjuta upp tre sondraketer samtidigt.

Varför kommer NASA att skjuta upp 3 raketer samtidigt under en förmörkelse. NASA-ljudande raketer som kommer att skjutas upp till jonosfären under en solförmörkelse. Fotokälla: science.nasa.gov. Foto.

NASA-sonande raketer som kommer att skjutas upp i jonosfären under en solförmörkelse. Bildkälla: science.nasa.gov

Vad händer med atmosfären under en förmörkelse

Att flyga i ett flygplan efter förmörkelsen gav inte mycket vetenskapliga resultat förutom vackra fotografier. Det har dock länge varit känt att en förmörkelse leder till snabba och dramatiska förändringar på jorden och i atmosfären. Till exempel sjunker temperaturen kraftigt och till och med vissa typer av moln försvinner. Till och med djurens beteende förändras.

Men det är fortfarande lite känt om hur detta fenomen påverkar jonosfären, det vill säga det övre lagret av jordens atmosfär på en höjd av 90 till 500 kilometer. Detta område kallas jonosfären på grund av den höga koncentrationen av fria joner och elektroner. Röntgenstrålar och ultravioletta strålar, såväl som kosmiska strålar, avlägsnar elektroner från gasatomer, joniserar rymden, vilket gör att den övre atmosfären expanderar under dagtid.

Vad händer med atmosfären under en solförmörkelse. En solförmörkelse påverkar olika processer som sker i atmosfären. Foto.

En solförmörkelse påverkar olika processer som sker i atmosfären

< p>Men vid solnedgången blir jonosfären tunnare när joner rekombineras till neutrala atomer tills nästa gryning. De första solstrålarna drar ut dem igen, och situationen upprepar sig. En förmörkelse förändrar denna process dramatiskt. Forskare jämför till och med dess konsekvenser med en motorbåt, vars vågor stör ljuset krusningar på dammen, bokstavligen spränger in i den. Sådana störningar som inträffar i jonosfären stör radio- och satellitkommunikation.

NASA-raketer kommer att studera jonosfären under förmörkelsen

Så NASA-raketer kommer att gå in i jonosfären för att ta reda på vad som händer med den under en förmörkelse. Som forskarna själva förklarar kan korta förändringar i jonosfären inte observeras från satelliter, eftersom de vid tidpunkten för förmörkelsen kommer att vara på en annan plats. Därför kommer tre raketer att skjutas upp från byråns flygbas på Wallops Island i Virginia.

Det måste sägas att över detta område kommer förmörkelsen inte att vara total, utan bara 81,4%. Detta kommer dock att räcka för att forskare ska få svar på sina frågor, i synnerhet hur brett “spåret” som skapas av förmörkelsen sprider sig i jonosfären.

NASA-raketer kommer att studera jonosfären under förmörkelsen. NASA-sonder kommer att studera effekten av en solförmörkelse på det övre lagret av jordens atmosfär. Foto.

NASA-sonder kommer att studera effekten av en solförmörkelse på det övre lagret av jordens atmosfär

Det måste sägas att detta experiment inte kommer att vara det första. I oktober 2023 lanserade teamet redan en raket under en partiell solförmörkelse känd som “eldringen”. Då blockerade månen 90% av solljuset. Studien fann att minskat solljus verkligen kan påverka radio- och satellitkommunikation. Detta underströk bara behovet av ytterligare forskning och möjligheten att förutsäga konsekvenser.

Därför är forskarna nu intresserade av om störningar kommer att inträffa på samma höjd som förra gången, och hur mycket deras omfattning kommer att förändras. Men varför vill NASA skjuta upp exakt tre raketer? Faktum är att allt är väldigt enkelt – de kommer att lyfta vid olika tidpunkter med en skillnad på 45 minuter. Den första raketen kommer att flyga före förmörkelsen, den andra under förmörkelsen och den tredje direkt efter den.

NASA-raketer kommer att studera jonosfären under förmörkelsen. En NASA-raket har redan avfyrats under en partiell solförmörkelse 2023. Foto.

NASA-raketen har redan avfyrats under en partiell solförmörkelse 2023

< p>Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett många intressanta och spännande material för vetenskap åt dig.

De erhållna resultaten kommer att hjälpa forskare att förbättra kvaliteten på kommunikationen. Dessutom kan informationen vara användbar för klimatteknik i framtiden. Låt oss komma ihåg att blockering av solljus anses av forskare som ett av sätten att bekämpa den globala uppvärmningen. På senare tid har det dock dykt upp mer och mer information om att denna metod för att lösa detta problem kan medföra ett antal ännu mer negativa konsekvenser.

Slutligen noterar vi att nästa totalförmörkelse över USA och det omgivande området kommer inte att ske före 2044 av året. Därför är nu en sällsynt möjlighet för forskare att samla in viktig data.


Date:

by