Ska du släppa ångan när du är arg – här är vad vetenskapen säger

Det är allmänt accepterat att du behöver uttrycka din ilska, eller helt enkelt “släppa ångan” så att negativa känslor “inte ackumuleras.” Detta uttryck i sig antyder att negativa känslor kommer ut som ånga under ett lock med en kastrull, varefter personen lugnar sig. Du kan “släppa ångan” på olika sätt, till exempel i en av de filippinska restaurangerna erbjuds besökarna att bryta rätter för att få utlopp för sin ilska och bli av med stress (inte gratis förstås). Vid första anblicken är allt logiskt – om du ger fria händer åt dina känslor kommer de att försvinna. Men det finns faktiskt inga vetenskapliga bevis för att det faktiskt hjälper till att lugna ner människor. Dessutom, i vissa fall, förstärker uttrycket ilska den bara. Men det betyder inte att ilska ska ignoreras.

Är det nödvändigt att

Det finns en övertygelse om att det är bra att släppa loss när du är arg, men forskning tyder på annat

Att uttrycka ilska hjälper inte till att lindra stress

En nyligen baserad metaanalytisk recension på studier av mer än 150 studier av olika forskare har visat att “katarsis teorin” är felaktig, det vill säga att du är osannolikt att kunna lindra stress och bli av med ilska bara genom att skrika eller bryta disken. “Genom att släppa ångan” förstärker en person sina negativa känslor ytterligare, eller, som man säger, “tänder på.”

Dessutom försöker många människor, istället för att “blåsa av ånga”, bli av med ilska genom fysisk aktivitet. Till exempel slår de en boxningssäck, gör pull-ups på en horisontell stång eller utför andra övningar. Enligt forskare är detta verkligen användbart, men bara för fysisk hälsa, men det hjälper inte heller att bli av med ilska. Även jogging är ingen effektiv metod, eftersom det ökar upphetsningsnivåerna och kan vara kontraproduktivt i längden.

Det bör noteras att totalt mer än 10 tusen personer i olika åldrar, kön, kulturer och etniska grupper deltog i studierna. Med tanke på arbetets omfattning finns det ingen anledning att inte lita på dessa slutsatser.

Att uttrycka ilska hjälper inte till att lindra stress. Att prata om en stressig situation hjälper till att minska ilskan. Foto.Studiens resultat betyder inte att ilska ska ignoreras. Men det finns ett mer effektivt sätt att bli av med det än att bara skrika eller göra armhävningar. Enligt forskare är det första du behöver göra att prata om din ilska. Reflektion hjälper oss att förstå varför vi är arga, och även hitta ett sätt att lösa problemet eller åtminstone förhindra att situationen inträffar igen i framtiden.

Dessutom kommer resonemang om en stressig situation att hjälpa till att undvika emotionell motivering, det vill säga ett tankefel där en person drar slutsatser endast på sina känslor, samtidigt som de ignorerar verkliga fakta. Detta är ett viktigt steg mot en sund känslomässig bearbetning. Men alla kan inte börja resonera och förstå orsakerna till stress när de är stressade.

Ilskahantering – hur man undviker känslomässiga handlingar

Forskning har visat att nyckeln till att kontrollera ilska är att minska den fysiologiska upphetsningen som är förknippad med själva ilskan eller den fysiska aktivitet den orsakar. Aktiviteter som minskar upphetsningen kan hjälpa, som långsam yoga, progressiv muskelavslappning, diafragmatisk andning eller till och med bara ta ett djupt andetag och räkna till tio.

Ilskahantering - hur man undviker känslomässiga handlingar. Meditation är ett effektivt botemedel mot ilska. Foto.

Meditation är ett effektivt botemedel mot ilska

Forskning har visat att lugnande aktiviteter minskar ilska i både laboratoriemiljöer och verkliga miljöer, oavsett deltagarnas demografi eller andra variabler. Dessutom visade sig progressiv muskelavslappning och till och med enkel avslappning vara lika effektiva som ett medvetet förhållningssätt till situationen och meditation.

Progressiv muskelavslappning är en metod där , som ett resultat av alternerande sekventiell spänning av vissa muskelgrupper under några sekunder, uppnås ett tillstånd av vila och avslappning av hela kroppen.

Ilskahantering - hur man undviker känslomässiga handlingar. Aktiva spel som ger glädje hjälper till att övervinna en stressig situation. Foto.

Aktiva spel som är roliga hjälper till att övervinna stressiga situationer

Dessutom uppmärksammar forskare det faktum att inte alla typer av fysisk aktivitet kan vara skadligt. Till exempel, att leka med en boll och generellt sett alla typer av aktiviteter i samband med spel minskar den fysiologiska upphetsningen. Av detta kan vi dra slutsatsen att endast de fysiska aktiviteter som ger glädje är användbara.

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. På så sätt kommer du alltid att vara medveten om nya vetenskapliga upptäckter!

Låt oss slutligen påminna dig om att negativa känslor — det här är inte alltid dåligt. Ibland behöver en person till och med dem. Till exempel har konstant positivitet en negativ inverkan på mental hälsa. Och en studie visade att pessimister är klokare än optimister. Men negativa känslor bör också vara med måtta.


Date:

by