Hvorfor vil NASA affyre 3 raketter på én gang under en formørkelse?

Mandag den 8. april vil en total formørkelse være synlig fra dele af USA, Canada og Mexico. Denne begivenhed forventes ikke kun af millioner af tilskuere, men også af NASA-forskere, hvilket ikke er overraskende. I mange år har forskere fra forskellige lande forsøgt at forstå, hvordan en formørkelse påvirker forskellige processer på Jorden og i atmosfæren. For eksempel brugte videnskabsmænd i 70'erne et supersonisk fly, der bogstaveligt talt jagtede skyggen, så fænomenet kunne observeres så længe som muligt. Denne gang vil NASA-forskere affyre tre sonderende raketter på én gang.

Hvorfor vil NASA affyre 3 raketter på én gang under en formørkelse. NASA-sonde raketter, der vil blive sendt til ionosfæren under en solformørkelse. Fotokilde: science.nasa.gov. Foto.

NASA-sonde raketter, der vil blive sendt ind i ionosfæren under en solformørkelse. Fotokilde: science.nasa.gov

Hvad sker der med atmosfæren under en formørkelse

At flyve i et fly efter formørkelsen gav ikke mange videnskabelige resultater udover smukke fotografier. Det har dog længe været kendt, at en formørkelse fører til hurtige og dramatiske ændringer på Jorden og i atmosfæren. For eksempel falder temperaturerne kraftigt, og endda nogle typer skyer forsvinder. Selv dyrenes adfærd ændrer sig.

Men man ved stadig lidt om, hvordan dette fænomen påvirker ionosfæren, det vil sige det øverste lag af Jordens atmosfære i en højde af 90 til 500 kilometer. Dette område kaldes ionosfæren på grund af den høje koncentration af frie ioner og elektroner. Røntgenstråler og ultraviolette stråler, såvel som kosmiske stråler, fjerner elektroner fra gasatomer, ioniserer rummet, hvilket får den øvre atmosfære til at udvide sig i løbet af dagen.

Hvad sker der med atmosfæren under en formørkelse. En solformørkelse påvirker forskellige processer, der opstår i atmosfæren. Foto.

En solformørkelse påvirker forskellige processer, der forekommer i atmosfæren

< p>Men ved solnedgang bliver ionosfæren tyndere, da ioner rekombinerer til neutrale atomer indtil næste daggry. De første solstråler trækker dem ud igen, og situationen gentager sig. En formørkelse ændrer denne proces dramatisk. Forskere sammenligner endda dens konsekvenser med en motorbåd, hvorfra bølgerne forstyrrer lysets krusninger på dammen og bogstaveligt talt bryder ind i den. Sådanne forstyrrelser, der forekommer i ionosfæren, forstyrrer radio- og satellitkommunikation.

NASA-raketter vil studere ionosfæren under formørkelsen

Så NASA-raketter vil gå ind i ionosfæren for at finde ud af, hvad der sker med den under en formørkelse. Som forskerne selv forklarer, kan korte ændringer i ionosfæren ikke observeres fra satellitter, da de på tidspunktet for formørkelsen vil være et andet sted. Derfor vil tre raketter blive opsendt fra agenturets flyvebase på Wallops Island i Virginia.

Det må siges, at over dette område vil formørkelsen ikke være total, men kun 81,4%. Dette vil dog være nok til, at videnskabsmænd kan få svar på deres spørgsmål, især hvor vidt “sporet” skabt af formørkelsen spreder sig i ionosfæren.

NASA-raketter vil studere ionosfæren under formørkelsen. NASA-sonder vil studere effekten af ​​en solformørkelse på det øverste lag af Jordens atmosfære. Foto.

NASA-sonder vil studere effekten af ​​en solformørkelse på det øverste lag af Jordens atmosfære

Det skal siges, at dette eksperiment ikke bliver det første. I oktober 2023 affyrede holdet allerede en raket under en delvis solformørkelse kendt som “ildringen”. Så blokerede Månen 90% af sollyset. Undersøgelsen viste, at reduceret sollys faktisk kunne påvirke radio- og satellitkommunikation. Dette understregede kun behovet for yderligere forskning og muligheden for at forudsige konsekvenser.

Derfor er forskerne nu interesseret i, om forstyrrelser vil opstå i samme højde som sidste gang, og hvor meget deres omfang vil ændre sig. Men hvorfor ønsker NASA at affyre præcis tre raketter? Faktisk er alt meget enkelt – de vil lette på forskellige tidspunkter med en forskel på 45 minutter. Den første raket vil flyve før formørkelsen, den anden under formørkelsen og den tredje umiddelbart efter den.

NASA-raketter vil studere ionosfæren under formørkelsen. En NASA-raket er allerede blevet opsendt under en delvis solformørkelse i 2023. Foto.

NASA-raket er allerede blevet opsendt under en delvis solformørkelse i 2023

< p>Følg linket til vores ZEN-KANAL. Vi har forberedt en masse interessante, spændende materialer dedikeret til videnskab til dig.

De opnåede resultater vil hjælpe videnskabsmænd med at forbedre kvaliteten af ​​kommunikationen. Derudover kan oplysningerne være nyttige for klimateknik i fremtiden. Lad os huske på, at blokering af sollys af videnskabsmænd betragtes som en af ​​måderne at bekæmpe global opvarmning på. Men på det seneste er der dukket flere og flere oplysninger op om, at denne metode til at løse dette problem kan have en række endnu mere negative konsekvenser.

Til sidst bemærker vi, at den næste totale formørkelse over USA og det omkringliggende område vil ikke ske før 2044 i året. Derfor er det nu en sjælden mulighed for forskere at indsamle vigtige data.


Date:

by