Hvorfor opgav USSR dobbeltdækker trolleybusser og busser?

Dobbeltdækkerbusser har længe været et af Londons hovedsymboler. De kaldesdobbeltdækkerog har strejfet rundt i byens gader siden 1956. I alt har bysystemet 8.000 røde busser, som kører på mere end 600 forskellige ruter. De er praktiske, fordi de kan rumme dobbelt så mange passagerer som almindelig offentlig transport. Også fra anden sal har turister et bedre overblik over alle hovedattraktioner i London. I andre lande er sådan offentlig transport sjælden, men under sovjettiden forsøgte dobbeltdækkerbusser stadig at blive en del af Moskva-trafikken. Men som du kan forstå, kunne ikke alle lide denne innovation. Nu vil du finde ud af, hvorfor dette var en dårlig idé.

Hvorfor opgav USSR dobbeltdækker trolleybusser og busser? I 1930'erne blev dobbeltdækker trolleybusser YATB-3 lanceret i Moskva, men de vandt ikke popularitet. Billede: m24.ru. Foto.

I 1930'erne blev dobbeltdækker trolleybusser YATB-3 lanceret i Moskva, men de vandt ikke popularitet. Billede: m24.ru

Røde busser i London

Fra 1956 til 2005 strejfede dobbeltdækker Routemaster-busser rundt i Londons gader. Når det kommer til engelsk offentlig transport, tænker mange på disse busser. I løbet af den lange periode af deres eksistens er de blevet Londons kendetegn – deres billeder kan findes næsten overalt, hvor denne by er nævnt.

Røde busser i London. Den klassiske Routemaster bus. Billede: auto.mail.ru. Foto.

Klassisk bus “Rootmaster”. Billede: auto.mail.ru

Routemaster-bussernes længde var 9 meter, og højden nåede 4,3 meter. De havde aldrig døre – folk kom ind og ud gennem det åbne område på bagsiden. Hvis de ville, kunne de nemt komme ud i tilfælde af en trafikprop og gå til fods. London-elskere af frihed kunne tydeligvis godt lide denne mulighed.

Røde busser i London. Routemaster bus inde. Billede: sportishka.com. Foto.

Rootmaster-bus indeni. Billede: sportishka.com

I dag kører opdaterede “New bus 4 London”-busser rundt i London. De har et mere moderne udseende og et hybrid design. Forhjulene drives af en dieselmotor, og baghjulene af en elmotor. Om dagen drives batterierne af solpaneler og om natten af ​​en elektrisk generator.

Røde busser i London. Ny London bus. Billede: businessinsider.com. Foto.

Ny model London-bus. Billede: businessinsider.com

Læs også:Hvad er en Girobus (ikke en bus), og hvorfor er de farlige for livet

Sovjetisk dobbeltdækker trolleybus YATB-3

Foruden busser var der dobbeltdækker trolleybusser i England. I 1930'erne blev USSR interesseret i denne teknologi og underskrev en kontrakt med den britiske producent om levering af et eksemplar af den høje trolleybus AES 664T.

Det britiske teknologimirakel ankom til Sovjetunionen i 1937, og et år senere producerede Yaroslavl Automobile Plant den kopi – trolleybus YATB-3. I alt blev der produceret omkring ti eksemplarer, men de var ikke så gode som originalen.

Sovjetisk dobbeltdækker trolleybus YATB-3. Britisk trolleybus AES 664T gør klar til at blive sendt til Moskva. Billede: bigpicture.ru. Foto.

Den britiske trolleybus AES 664T gør klar til at blive sendt til Moskva. Billede: bigpicture.ru

For det første viste dobbeltdækker trolleybussen YATB-3 sig at være to tons tungere end den britiske AES 664T. På grund af dette kørte han med hastigheder på op til 55 kilometer i timen, hvilket var meget lavt selv efter datidens standarder. Derudover havde han svært ved at dreje og bremse. På grund af kombinationen af ​​disse to faktorer forstyrrede de nye trolleybusser i høj grad Moskva-trafikken.

Sovjetisk dobbeltdækker trolleybus YATB-3. Sovjetisk trolleybus YATB-3 i 1937. Billede: Wikipedia, scanning af magasinet «Rodina». Foto.

sovjetiske trolleybus YATB-3 i 1937. Billede: Wikipedia, scanning af magasinet «Rodina»

For det andet viste dobbeltdækker trolleybusser sig at være uforberedte til russiske vintre. Først hilste Moskvas indbyggere og gæster den nye type transport med stor interesse. Men med vinterens ankomst blev det skræmmende at køre på høje busser, for på isglatte veje svajede de voldsomt fra side til side. Der blev ikke registreret et eneste tilfælde af en trolleybus, der faldt om på siden, men folk var stadig bange for at køre på dem.

For det tredje var dobbeltdækkertransporten meget ubehagelig indeni. Dens lofter var lavt, så høje mennesker kunne kun ride mens de sad. Trappen til anden sal var ubelejlig, hvorfor folk, der sad på toppen nogle gange ikke havde tid til at gå ned for at stå af ved stoppestedet.

Sovjetisk dobbeltdækker trolleybus YATB-3. Trolleybus YATB-3 på en gade i Moskva. Billede: istorya.ru. Foto.

YATB-3 trolleybus på en gade i Moskva. Billede: istorya.ru

På trods af alle disse mangler blev YATB-3 trolleybusser brugt indtil 1953. Desværre har ikke en eneste kopi af denne ekstremt usædvanlige transporttype overlevet den dag i dag.

Artikel om emnet: Hvilke biler i USSR blev kopieret fra deres vestlige modstykker?

Dobbeltdæksbusser i USSR

I 1959 begyndte dobbeltdækkertransport at køre på Moskvas veje igen. Denne gang var det tyske Bussing Do-56 busser, men de kunne heller ikke blive en del af trafikken. Ligesom trolleybusserne beskrevet ovenfor var de meget langsomme og klodsede, og om vinteren risikerede de igen at falde om på siden. I 1964 gik tysk udstyr i stykker, myndighederne ville ikke bruge budgettet på reservedele, og busserne blev sendt til skrot.

Dobbeltdækkerbusser i USSR. Sovjetisk dobbeltdækkerbus Bussing Do-56. Billede: auto.mail.ru. Foto.

sovjetiske dobbeltdækker bus Bussing Do-56. Billede: auto.mail.ru

Du kan diskutere denne og andre artikler på vores hjemmeside i Telegram-chatten. De er også vært for interessante undersøgelser og quizzer!

I Sovjetunionens tid skete der en masse interessante ting, og den nuværende generation vil helt sikkert være interesseret i at lære noget nyt om dette emne. Vi gør dig opmærksom på vores artikler “Ting fra USSR, der kan sælges for store penge” og “7 farlige ting, som børn i USSR havde det sjovt med.” På et tidspunkt fik de et væld af visninger!


Date:

by