Vores hjerne tvinger os til at lede efter mad, selv når vi er mætte

Mange har sikkert bemærket, at efter en solid frokost, nogle gange vil du åbne køleskabet og spise noget, men du føler dig ikke engang sulten. Som det for nylig viste sig, er årsagen til denne adfærd slet ikke en utilfreds appetit. Hjernen tvinger os til at lede efter mad, og det sker af neuroner, der er forbundet med panik og frygt, og ikke spiseadfærd. Denne uventede konklusion blev nået af forskere ved University of California, som studerede panikreaktionerne i en bestemt del af hjernen.

Vores hjerne tvinger os til at lede efter mad, selv når vi er mætte. Hjernen tvinger nogle gange selv en velnæret person til at åbne køleskabet og spise noget. Foto.

Hjernen tvinger nogle gange selv en velnæret person til at åbne køleskab og spis noget

Den menneskelige cerebrale akvædukt

Den cerebrale akvædukt, også kendt som midthjerneakvædukten, er en kanal, der forbinder de to ventrikler i hjernen. Ventriklerne er de hulrum, der indeholder cerebrospinalvæsken. Denne væske cirkulerer mellem ventriklerne gennem akvædukten og rygmarvskanalen under hjernehinderne, som følge heraf fungerer som et udvekslingsmedium mellem hjernen og blod og lymfe.

Akvædukten er omgivet af nervecentre, der er ansvarlige for forskellige funktioner, såsom at kontrollere smertesignaler, påvirke visse former for social adfærd og også er involveret i ekstreme situationer. Hos dyr er det periakvæduktale grå stof f.eks. ansvarlig for adfærd som at rejse hår, grine osv.

Akvadukt af den menneskelige hjerne. Dyrs grin i ekstreme situationer er forbundet med neuroner af den periakvaduktale grå substans. Foto.

Dyrs grin i ekstreme situationer er forbundet med neuroner i periaqueductal grå substans

Fordi disse nervecentre udviklede sig for så længe siden, er de ens hos forskellige pattedyr. For eksempel, hvis disse centre stimuleres hos rotter og mennesker, vil resultatet være det samme – frygt og panik.

Hvordan hjernen tvinger dig til at lede efter mad selv efter en solid frokost

< p>Frygt og adfærd i ekstreme situationer er ikke de eneste reaktioner forbundet med nervecentre omkring vandforsyningen. De består af forskellige grupper af neuroner, som hver udfører sin egen specifikke funktion. Følgelig, hvis du kun stimulerer en bestemt gruppe af neuroner uden at påvirke resten, så vil reaktionen være anderledes.

For at realisere denne mulighed hos gnavere, det vil sige at påvirke nogle neuroner uden at påvirke andre, ændrede videnskabsmænd dem. Som et resultat blev de neuroner, de var interesserede i, følsomme over for lys. Samtidig implanterede forfatterne af undersøgelsen en optisk fiber i gnaveres hjerner, ved hjælp af hvilken de tilførte lys til at stimulere neuroner.

Hvordan hjernen tvinger dig til at søge efter mad selv efter en solid frokost. Selv velnærede mus, efter at have stimuleret neuroner med lys, begyndte at spise fed mad. Foto.

Selv velnærede mus, efter at have stimuleret neuroner med lys, begyndte at spise fed mad

På denne måde var forskerne i stand til at finde en gruppe neuroner, der ikke fik mus til at gå i panik, men som gjorde dem nysgerrige og villige til at udforske deres miljø. Derudover løb de aktivt efter græshopper og endda uspiselige genstande, såsom ping-pongbolde. Men det mest interessante er, at selv når musene var mætte, efter at have fundet noget spiseligt, spiste de det straks. Desuden foretrak musene fed og sød mad, selv efter en meget tung frokost. Det rapporterer forskere i tidsskriftet Nature Communications.

Efter at have opdaget dette resultat besluttede forskerne at komplicere opgaven for musene – de skabte nogle besvær for dem, nemlig at de leverede elektriske stød, som gnaverne følte under deres poter. Normalt i sådanne tilfælde fryser musene på plads, selvom de er meget sultne. Men efter at have stimuleret neuronerne fortsatte de med at studere miljøet.

I betragtning af at denne del af hjernen er meget gammel, er det næsten sikkert, at de samme neuroner findes hos mennesker. Og højst sandsynligt er det dem, der tvinger selv en velnæret person til at kigge ind i køleskabet og spise noget.

Hvordan hjernen tvinger dig til at lede efter mad selv efter et solidt måltid. Pattedyrshjernen udviklede sig for at sikre overlevelse. Foto.

Pattedyrshjernen udviklede sig for at fremme overlevelse

Hvorfor hjernen driver madsøgning

Resultaterne af denne undersøgelse viser, hvor kompleks kontrollen af ​​fodringsadfærd er. Sult alene er ikke nok til at tvinge hjernen til at lede efter mad. En ekstra impuls, der ikke er forbundet med sult, er nødvendig for at få dig til at bevæge dig og lede efter mad. Ved at bruge mus blev det desuden klart, at hjernen tvinger dem til at lede efter præcis den mad, der giver flest kalorier.

Samtidig er disse neuroner forbundet med følelser af frygt og panik. Måske er årsagen, at søgen efter mad ikke burde være livstruende. Vores forfædre måtte udforske omgivelserne uden at bringe deres liv i fare og fylde op med kalorier, så de i fremtiden kunne blive længere et sikkert sted for at undgå problemer.

Følg linket til vores ZEN-KANAL. Vi har en masse interessant, spændende videnskabeligt indhold til dig.

Selvfølgelig er dette kun spekulationer, men det er sikkert at sige, at hjernen udviklede sig på denne måde, og ikke på anden måde, for at øge overlevelse. Derfor tillod den adfærd, der blev dannet af neuronerne i den periakveduktale grå substans, vores gamle forfædre at overleve i et ugunstigt miljø.

Lad os endelig minde om et andet interessant træk forbundet med den menneskelige hjerne. Som det viste sig, stiger dens volumen med hver efterfølgende generation. Dette skyldes højst sandsynligt miljøændringer.


Date:

by