Modern musik är värre än gammal musik. Gissa vad?

Många tror att modern musik har blivit för enkel och dum. Därför, istället för fashionabla artister från listorna, föredrar miljontals män och kvinnor att lyssna på låtar från 2000-talet eller till och med andra hälften av 1900-talet. Man skulle kunna tro att de är töntiga och det är inget fel på modern musik – många tycker om det, och det är huvudsaken. Men forskare studerade nyligen tusentals engelskspråkiga låtar som släppts under de senaste 50 åren. Som det visade sig är gammal musik verkligen mycket bättre än den nuvarande, åtminstone vad gäller dess semantiska komponent. Försämringen av modern musik kan betraktas som ett vetenskapligt bevisat faktum, men det är verkligen ingen katastrof.

Modern musik är värre än gammal musik. Gissa varför? Under de senaste 50 åren har musik blivit enklare, nu har det bevisats av vetenskapen. Bild: ultimate-guitar.com. Foto.

Under de senaste 50 åren har musiken blivit enklare, nu bevisad av vetenskapen. Bild: ultimate-guitar.com

De mest populära musikgenrerna

Resultaten av studien delades av författarna till The Guardian med hänvisning till den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports.< /p>De mest populära musikgenrerna. Det finns hundratals musikgenrer i världen, och ibland uppfinner folk nya. Bild: fonstola.ru. Foto.

Det finns hundratals musikgenrer i världen, och ibland uppfinner folk nya. Bild: fonstola.ru

Som en del av sitt vetenskapliga arbete analyserade forskare 350 tusen låtar på engelska. De var mest intresserade av kompositioner skrivna mellan 1970 och 2020. De fokuserade på fem populära genrer: pop, rock, rap, R&B och country.

R&B, även känd som rhythm and blues är en musikgenre som kombinerar element av soul, funk, gospel och pop. Låtar i denna genre kännetecknas av rytmiska melodier, uttrycksfull sång och fokus på känslor. Vanligtvis talar texterna om passionerade känslor och livserfarenheter.

Vilken sorts musik lyssnar folk på

Studien visade att populära sånger har blivit mycket lättare att förstå under de senaste 50 åren. Framför allt har texterna mycket mindre betydelse, ordförråd och komplexa ramsor. Moderna musiker förenklar också strukturen av låtar avsevärt – många fraser upprepas många gånger, och ibland består sånger av omväxlande samma verser och refränger.

Vilken sorts musik lyssnar folk på. Vissa tycker att modern musik är väldigt primitiv - det verkar som om de har rätt. Bild: medialeaks.ru. Foto.

Vissa tycker att modern musik är väldigt primitiv – det verkar som om de har rätt. Bild: medialeaks.ru

Under fem decennier har även stämningen i låtarna förändrats. Om tidigare låtar förmedlade ett brett spektrum av känslor från glädje till sorg, idag är kompositionerna mest arga. Genom dem uttrycker artister mer negativa känslor och pratar oftast om något personligt. I många texter dominerar orden “jag”, “min”, “jag” och så vidare.

Forskare kom också till slutsatsen att rockfans fortfarande älskar texterna till gamla låtar. Men countryfans, av någon okänd anledning, älskar nya texter mest av allt.

Artikel om ämnet:Vad är brist på gehör för musik och hur visar det sig?< /p>

Varför gillar folk inte modern musik

Musiken blir allt enklare, och forskare ser åtminstone flera orsaker till denna trend.

Först och främst kan texterna bli enklare, eftersom moderna människor oftast lyssnar på musik med hörlurar i bakgrunden. Idag är det sällsynt att se en person som målmedvetet sitter och fördjupar sig i kompositionernas väsen – oftast uppmärksammar vi inte ens den underliggande meningen.

För det andra kan musik bli enklare som svar på livets accelererande tempo och ett överflöd av information. Varje dag går vi igenom en massa olika data, och ofta vill vi inte längre lyssna på komplex musik. Och artister av populära låtar följer oftast lyssnarnas önskemål – det är viktigt för dem att nå en så stor publik som möjligt och få många pjäser. Huvudmålet med moderna spår är att snabbt väcka livliga känslor. Kompositörer försöker också göra låtar minnesvärda, och för detta måste de förenklas.

Varför människor inte gillar modern musik. Många människor lyssnar på musik i bakgrunden, utan att uppmärksamma dess innebörd. Bild: involta.media. Foto.

Många lyssnar på musik i bakgrunden utan att uppmärksamma dess betydelse. Bild: involta.media

Man ska dock inte anta att musikbranschen försämras, och detta är en stor katastrof. Studien tittade bara på populärmusik, och det finns många artister i världen som fortfarande gör komplex musik med ett djupt budskap. Det finns färre och färre fans av sådan kreativitet, men artisterna är väl medvetna om att de komponerar för en snäv krets av lyssnare.

Var och en av oss hör musik varje dag. Den spelar på offentliga platser och även i våra hörlurar. Det hjälper oss att fördriva tiden och till och med koncentrera oss på arbetet eller hantera smärta – tyst musik har en smärtstillande effekt. Detta bevisades nyligen i en vetenskaplig studie.

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. På så sätt kommer du alltid att vara medveten om nya vetenskapliga upptäckter!

Men forskare anser att hörlurar nästan är en “tidsinställd bomb”. Enligt deras mening lyssnar många på musik för högt, och det skadar våra hörselorgan. Enligt prognoser kan 1,3 miljarder människor förlora hörseln i framtiden på grund av kärleken till musik som spelas i hörlurar.


Date:

by