Frukt och grönsaker bör ätas med skalet på – här är vad vetenskapen säger

Många frukter och grönsaker skalas vanligtvis. Ibland skär människor till och med bort skalet från äpplen, för utan det blir frukten mjukare och godare. Men forskare säger att vi på detta sätt berövar oss själva en rik källa av nyttiga näringsämnen, inklusive vitaminer, fibrer och fytokemikalier, det vill säga nyttiga biologiskt aktiva föreningar. Tyvärr saknar fruktköttet och grönsakerna i allmänhet många av dessa ämnen eller innehåller dem i mycket mindre mängder. Samtidigt visade sig deras skal vara så användbart att många utländska livsmedelstillverkare började använda det som tillsats, till exempel vid tillverkning av bröd och kakor.

Frukt och grönsaker ska ätas med skalet på — det är vad vetenskapen säger. Många grönsaker och frukter är nyttiga att äta med skalet på. Foto.

Många grönsaker och frukter är nyttiga att äta med skalet på

Innehåll< /p>

  • 1 Äppelskal är en värdefull produkt för hälsan
  • 2 morotskal är en källa till fenolsyror
  • 3 citrusskal är också bra att äta
  • 4 aubergineskal skyddar mot hjärtinfarkt och stroke
  • 5 potatisskal är rika på järn och kalium

Äppelskal – värdefull produkt för hälsan

En studie förra året visade att skalet på äpplen, liksom vissa andra frukter som persikor och persimoner, innehåller mycket mer antioxidanter än själva frukterna. Låt oss komma ihåg att antioxidanter fungerar som en naturlig sköld som skyddar kroppen från fria radikaler.

Dessutom, som Boston University-forskaren Joan Salge Blake rapporterar, innehåller äppelskal tre gånger mer vitamin K och en och en halv gånger mer vitamin K. A. Dessutom är det rikare på vissa andra vitaminer, till exempel vitamin C.

Äppelskal är också en källa till fiber. Som vi tidigare har berättat för dig är fibrer så nödvändiga för vår kropp att de kallas långlevers mat.

Äppelskal är en värdefull hälsoprodukt. Äppelskal innehåller en stor mängd antioxidanter. Foto.

Äppelskal innehåller en stor mängd antioxidanter

Morotskal är en källa till fenolsyror

På färska skal morötter står för endast 11% av sin vikt, men det innehåller 54% av fenolsyror av den totala. Forskning har visat att de är kraftfulla antioxidanter. Men det är inte allt — Morotsskal innehåller även stora mängder vitamin K, niacin och vitamin C.

Därför rekommenderar experter att helt enkelt tvätta grönsaken under rinnande vatten med en borste och äta rå eller laga mat. Morötter kan till exempel stekas eller användas i grönsakssoppor eller sallader.

Citrusskal är också gott att äta

I de allra flesta fall kastar folk helt enkelt bort citrusskal. Den innehåller dock mer C-vitamin och karotenoider än massa. Skalet innehåller även en stor mängd hesperidin, en antioxidant som har en antiinflammatorisk effekt och till och med hjälper till att reglera blodsockernivån.

Citrusskal är också bra att äta. Ämnen i limeskal har anticanceregenskaper. Foto.

Ämnen i limeskal har anti-canceregenskaper

Som ett resultat av en studie fann författarna att citrusskal minskar risken för hudcancer med en tredjedel. En annan studie fann att peelingen hade en positiv effekt på mental prestation hos äldre vuxna. Förra året upptäckte forskare att limeskal har anti-canceregenskaper som påverkar levercancerceller.

Du behöver naturligtvis inte äta frukten med skalet på. Men det senare kan rivas och användas i sallader, bakverk, grytor osv. Dessutom kan det rivna skalet användas som smaksättning till fisk, kyckling och vissa andra rätter.

Aubergineskal skyddar mot hjärtinfarkt och stroke

Färgen på grönsaken i sig ger en fingervisning om att skalet är fyllt med välgörande antioxidanter. I synnerhet innehåller det ett ämne som skyddar cellmembranen i hjärnan och vissa vävnader i kroppen från skador. Vi pratar om nasunin. Samtidigt eliminerar detta ämne inflammatoriska processer i kroppen och minskar nivån av dåligt kolesterol. Låt oss komma ihåg att detta kolesterol orsakar hjärt-kärlsjukdomar och hjärtinfarkter.

Aubergineskal skyddar mot hjärtinfarkt och stroke. Aubergineskal minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Foto.

Aubergineskal minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar

Eftersom aubergine är slät är den lätt att tvätta under rinnande vatten, varefter du kan göra en gryta, grädda den i ugnen eller göra en annan rätt. Du kan till exempel baka remsor av aubergineskal med bacon.

Potatisskal är rikt på järn och kalium

Potatisskal anses vara avfall som inte bör ätas, men enligt vissa experter är det inte sant. Skalet innehåller C-vitamin, järn och kalium samt en del B-vitaminer. Dessutom kommer hälften av alla potatisfibrer från skalet.

Potatisskal är rika på järn och kalium. Potatisskal innehåller många vitaminer. Foto.

Potatisskal innehåller många vitaminer

För att undvika att skära av skalen kan potatis tvättas under rinnande vatten vatten med en borste. Du kan helt enkelt koka den “i dess mantel” eller baka den i ugnen. Dessutom kan du baka själva skalet med stekt lök, svamp och andra grönsaker. Resultatet är en smakrik och hälsosam rätt.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett många intressanta, spännande material för vetenskap åt dig.

Dessutom bör du inte skära bort skalet av andra frukter och grönsaker. Tidigare har vi pratat om fördelarna med kiwi peeling. Ta inte heller bort skalet från mango och tomater. Till exempel innehåller tomatskal upp till 80 % lykopen. Detta ämne har anti-cancer egenskaper. Genom att konsumera skalen från olika frukter blir du alltså friskare.


Date:

by