Den allerførste søde ret i menneskehedens historie

I menneskehedens begyndelse spiste folk kun planter, fisk og dyrekød. De forsynede vores forfædre med den vitale mængde proteiner, fedtstoffer og kulhydrater. I de dage var folk ikke særligt interesserede i smagen af ​​mad, fordi madens vigtigste egenskab var dens ernæringsmæssige værdi. Men i dag er smag meget vigtigt, og efter at have spist suppe eller en hvilken som helst anden ret, går mange mennesker videre til desserten. Der er mange søde fødevarer, der starter med almindeligt slik og slutter med komplekse kager. Men da folk begyndte at spise slik, hvad kan så betragtes som den allerførste dessert i verden? Forskere har et svar på dette spørgsmål, og nu vil vi tale om dette emne.

Den allerførste søde ret i menneskehedens historie. Ashure er den allerførste dessert i verden. Billeder: IFL Science. Foto.

Ashure er den allerførste dessert i verden. Billeder: IFL Science

Den allerførste dessert i verden

Forskere mener, at den allerførste søde ret i verden dukkede op i det gamle Mellemøsten. Dette er navnet på den historiske region, som lå på det nuværende Tyrkiets, Armeniens og Iraks territorium. Det nøjagtige år, hvor den første dessert dukkede op, er ukendt, men det skete mellem 6 tusind år siden og det 7. århundrede e.Kr. Dette er et meget stort hul, men det er umuligt at indsnævre det på grund af det lille antal arkæologiske fund relateret til madlavning.

Den allerførste dessert i verden. Den første søde ret dukkede op i meget gamle tider, videnskabsmænd kan ikke nøjagtigt bestemme datoen. Billede: photochronograph.ru. Foto.

Den første søde ret dukkede op i meget oldtiden, videnskabsmænd kan ikke nøjagtigt bestemme datoen. Billede: photochronograph.ru

Læs også:Forskere har fortalt, hvilken slags mad neandertalerne spiste

Sådan tilberedes ashure

Den første søde sag i menneskehedens historie er en ret kaldetashure. Udadtil ligner det grød eller meget tyk gelé, og der er ingen strengt defineret opskrift, fordi hver nation tilbereder den på sin egen måde.

Interessant kendsgerning:Navnet ashur kommer fra det persiske ord “ashur”, som kan oversættes til “blanding”. Også på tyrkisk er der et ord “Aske”, som betyder blandet grød. Rettens navn udtales mest korrekt “ah-shu-ray”.

Sådan forbereder man Ashure. Ashure ser meget appetitligt ud, især hvis det er tilberedt af en professionel. Billede: overone.ru. Foto.

Ashure ser meget appetitlig ud, især hvis tilberedt af en professionel. Billede: overone.ru

Traditionelt er ashure tilberedt med mindst syv ingredienser. Hvede, byg eller ris vælges normalt som base. Sukker, dadler, granatæbler, tørret frugt og nødder tilsættes også grøden. Ingredienserne blandes med vand, og mælk bruges sjældent – ​​aske er en dessert, der ikke indeholder animalske produkter. Så vegetarer kan virkelig godt lide det.

Du vil være interesseret:Hvorfor spiste indbyggerne i de allerførste byer i verden ærter og ikke kød

En populær ret i Tyrkiet og Armenien

Ashure-ret er også kendt som “Noahs grød”. Faktum er, at det i oldtiden kun blev brugt lejlighedsvis til at fejre dagen for fortøjningen af ​​Noas ark efter syndfloden. Hvis du vil genopfriske din hukommelse og huske denne legende, så læs artiklen “Floodet – en myte eller en historie baseret på virkelige begivenheder?”

Ifølge denne legende, efter afslutningen af ​​oversvømmelsen, ark fortøjet på bjerget Ararat i Tyrkiet. For at fejre denne begivenhed tilberedte den retskafne Noah og hans familie ashureh af de ingredienser, der var tilbage på skibet. Dybest set bestod hans forsyninger af korn, tørret frugt og så videre.

En populær ret i Tyrkiet og Armenien. Ashure er direkte relateret til legenden om Noas Ark. Billede: thetimes.co.uk. Foto.

Asure-retten er direkte relateret til legenden om Noas Ark. Billede: thetimes.co.uk

I Tyrkiet spises den søde pasta på Ashura-dagen, den tiende dag i den islamiske kalendermåned Muharram. Mange familier deler retten med deres venner og slægtninge og giver den også til de fattige. Denne ret findes også i mange andre nationers køkken – for eksempel spises den i Armenien og på Balkan. Igen er det værd at bemærke, at opskriften på ashur varierer afhængigt af landet.

Den armenske version af retten hedder anushapur, og er en frugtsuppe lavet af tørrede abrikoser . Typisk forbereder armeniere det til jul og nytårsaften – i mange familier er det en integreret del af nytårsbordet. Og i Rusland, som vi ved, er ikke et eneste nytårsbord komplet uden en skål Olivier.

En populær ret i Tyrkiet og Armenien. Ashure betragtes som et produkt med højt kalorieindhold. Billede: za-edoy.ru. Foto.

Ashure betragtes som et produkt med højt kalorieindhold. Billede: za-edoy.ru

I mange lande kan sød grød bestilles på caféer og restauranter. Men normalt spises den ikke for at fylde op. Hovedformålet med madlavning af Ashura er at forene mennesker, uanset religion. Ashure plejede at blive spist i de koldere måneder, fordi det var højt i kalorier. Men i dag kan du spise det hele året rundt – det vigtigste er at vælge ingredienserne efter din smag.

Har du allerede abonneret på vores Zen- og Telegram-kanaler? Hvis ikke, er det nu, du skal gøre det!

Slik er meget populært i dag, fordi det smager godt og endda kan forbedre dit humør. Men du bør ikke spise dem for ofte, fordi de får folks tænder til at rådne, tage på i overvægt, forringe deres hud og forårsage mange andre sundhedsproblemer. Forskere har dog længe arbejdet på at skabe et sødemiddel, der kan gøre selv slik sundt. Så i fremtiden kan situationen ændre sig, i hvert fald en smule.


Date:

by