Varför du inte kan träna efter att ha ätit och hur mycket tid ska gå innan träning

Säkert har många hört sedan barnsben att man inte ska träna efter att ha ätit, eftersom det kan skada matsmältningen. Till skillnad från många andra råd som vi ofta fick av våra mammor och mormödrar som barn, finns det en vetenskaplig förklaring till detta råd. Intensiv träning efter en tung lunch kan verkligen resultera i olika obehagliga konsekvenser, såsom kräkningar. Det måste sägas att matsmältningssystemet i allmänhet ofta lider hos professionella idrottare eller de som utmattar sig med intensiv träning. För att minimera den negativa effekten av överdriven träning rekommenderar experter att följa vissa regler angående näring.

Varför du inte kan träna efter att ha ätit och hur mycket tid ska gå innan träning. Du ska inte äta för mycket innan intensiva träningspass i gymmet. Foto.

Du bör inte äta för mycket innan intensiva träningspass på gymmet

Innehåll

  • 1 Hur matsmältningen fungerar
  • 2 Vilka övningar är användbara efter att ha ätit
  • 3 Varför du inte kan träna efter att ha ätit
  • 4 Hur länge efter att ha ätit kan du träna

Hur fungerar matsmältningen

Alla vet inte att matsmältningen börjar inte när maten når magen, utan mycket tidigare. Faktum är att själva tanken på mat får hjärnan att reagera och fylla munnen med saliv tillsammans med matsmältningsenzymer. I munnen, som ett resultat av tuggning och verkan av enzymer, bryts maten ner så att vi kan svälja den.

Under de kommande 2-5 timmarna slappnar magen av och drar ihop sig och frigör matsmältningsenzymer som fortsätter att bryta ner maten tills den passerar in i tarmarna. Det passerar först genom tunntarmen, kommer sedan in i tjocktarmen, och så småningom elimineras de svårsmälta resterna från kroppen. Samtidigt smälts maten hela vägen genom tarmarna.

Hur matsmältningen fungerar. För att smälta maten kräver matsmältningssystemet blodflöde. Foto.

För att smälta maten kräver matsmältningssystemet blodflöde

Utsöndring av matsmältningsenzymer och peristaltik (vågliknande sammandragningar som gradvis flyttar maten genom tarmarna). Båda dessa processer uppstår när mat som kommer in i tarmen från magen börjar sätta press på dess väggar. Det bör noteras att hela denna process kräver ganska mycket energi, blodflöde och interaktion mellan celler. Förresten, av denna anledning vill många människor sova efter att ha ätit.

Vilka övningar är användbara efter att ha ätit

Så, aktiv träning efter att ha ätit är skadligt. Men detta betyder inte att du efter att ha ätit behöver ligga ner och ligga ner. Snarare, tvärtom, kroppen kräver rörelse, men måttlig. Till exempel är promenader fördelaktigt. Sammandragning av magmusklerna under promenader kan stimulera tarmens rörlighet.

Måttlig fysisk aktivitet förbättrar också blodcirkulationen och hjälper tarmens glatta muskler att dra ihop sig och slappna av. På lång sikt hjälper måttlig träning till att upprätthålla tarmhälsa, vilket möjliggör bättre absorption av näringsämnen. Dessutom ökar fysisk aktivitet produktionen av kväveoxid, vilket förhindrar inflammation.

Vilka övningar är användbara efter att ha ätit. Efter aktiv sport kan illamående och kräkningar uppstå. Foto.

Efter aktiv sport kan illamående och kräkningar uppstå

< h2>Varför du inte kan träna efter att ha ätit

Som nämnts ovan kräver matsmältningen blodflöde. Men när en person tränar rinner blodet till musklerna, lungorna och hjärtat. Detta gör det svårt att smälta maten eftersom det inte finns tillräckligt med blodflöde till mage och tarmar. Som ett resultat börjar en person uppleva bukkramper, halsbränna, medan den allmänna hälsan förvärras och matsmältningsbesvär kan uppstå. På lång sikt kan detta leda till irritabel tarm.

Dessutom, när en person tränar intensivt, släpper kroppen metaboliska biprodukter som laktat och vätejoner. Under lätt träning kan en persons kropp eliminera dessa biprodukter innan de orsakar några problem. Men när en person är aktivt engagerad har kroppen inte tid att klara av denna uppgift. Däremot kan matsmältningssystemet, för att rädda situationen, försöka bli av med biprodukter genom att kräkas.

Ibland upplever människor kraftigt illamående även efter en kort men intensiv sprint eller efter ett utmanande träningspass. Om magen är full kommer personen garanterat att kräkas.

Varför du inte kan träna efter att ha ätit. Efter att ha ätit måste du vänta ett tag innan du börjar träna. Foto.

Efter att ha ätit måste du vänta ett tag innan du börjar träning

Hur länge efter att ha ätit kan du träna

Av allt ovanstående är det lätt att komma till slutsatsen att du fullt ut kan ägna dig åt sport tidigast efter 2 timmar. Om vi ​​pratar om en rejäl lunch eller middag är det lämpligt att det går minst tre timmar. Men man ska inte träna på fastande mage heller.

Enligt Ricardo da Costa, docent vid Monash University i Australien, som har studerat näringslära för idrottare under lång tid, bör man äta en banan och rostat bröd 30-60 minuter innan träning eller kolhydratdryck. Detta kommer att ge ett tillflöde av energi och även undvika obehagliga stunder med matsmältningssystemet. Undvik också att träna för intensivt. Detta kommer till exempel inte att hjälpa dig att gå ner i vikt snabbt, men det kan skada din hälsa.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett för dig en hel del intressant, spännande material dedikerat till vetenskap.

Låt oss slutligen påminna dig om att långa och ansträngande övningar inte krävs för hälsan alls. Kortvariga belastningar räcker, som vi pratade om tidigare.


Date:

by