Varför choklad är bra för din hälsa

Det har länge varit känt att choklad förbättrar humöret och även innehåller koffein, vilket ökar mental aktivitet och ger en energikick. Detta är dock inte den enda anledningen till att inte neka dig själv nöjet och med jämna mellanrum njuta av denna efterrätt. Enligt den senaste forskningen från forskare är choklad, eller snarare kakaobönorna som den är gjord av, ett verkligt medicinunder. De innehåller olika aktiva föreningar som har farmakologiska effekter på kroppen, liknande mediciner. Det är sant att om du börjar äta choklad ofta blir det svårt att ge upp den senare, eftersom samma ämnen orsakar ett beroende av det.

Varför choklad är bra för din hälsa. Choklad är bra för din hälsa av olika anledningar. Foto.

Choklad är bra för din hälsa av olika anledningar

Innehåll

  • 1 Hur choklad påverkar hjärnan
  • 2 Hur choklad påverkar hälsan
  • 3 I vilka fall är choklad skadlig
  • 4 Hur mycket choklad att äta för att förbättra hälsan

Hur påverkar choklad hjärnan

En av de aktiva substanserna i choklad är teobromin. Förresten, på grund av samma förening har te en bitter smak. Teobromin är en medlem av purinfamiljen av kemikalier som kan passera blod-hjärnbarriären, som är den barriär som skyddar hjärnan från skadliga ämnen. Purinämnen, på grund av sin förmåga att påverka nervsystemet, kallas även psykoaktiva.

Efter att ha analyserat tidigare studier kom forskare till slutsatsen att choklad inte bara förbättrar humöret, utan också ger en person energi och leder till ett upphetsat tillstånd. Det är sant att vissa människor har upplevt skuldkänslor, troligtvis händer detta efter att ha konsumerat för mycket choklad. Därför måste mängden av denna delikatess begränsas. Alltså, choklad — detta är ett utmärkt botemedel mot melankoli och depression.

Hur choklad påverkar hjärnan. Kakaobönor innehåller teobromin och andra nyttiga ämnen. Foto.

Kakaobönor innehåller teobromin och andra nyttiga ämnen

Hur choklad påverkar hälsan

Inte alla vet att choklad har använts som ett botemedel i århundraden, för att behandla en mängd olika sjukdomar som anemi, gikt, låg libido och till och med tuberkulos. Detta betyder naturligtvis ingenting, eftersom de i antiken använde de mest löjliga behandlingsmetoderna som inte hade något att göra med verklig medicin. Men när det gäller choklad var användningen i vissa fall inte felaktig.

Studier har visat att kakaokonsumtion har en positiv effekt på det kardiovaskulära systemet. Först och främst ger kakaobönor elasticitet till artären och förhindrar att den täpps till med feta plack. Detta minskar risken för hjärtinfarkt och stroke.

Dessutom är det vetenskapligt bevisat att äta mörk choklad minskar risken för högt blodtryck, och förhindrar även bildandet av blodproppar. Låt oss komma ihåg att trombos är en farlig sjukdom, eftersom avlossningen av en blodpropp ofta slutar med döden.

Hur choklad påverkar hälsan. Choklad är bra för det kardiovaskulära systemet. Foto.

Choklad är bra för hjärt-kärlsystemet

Vissa studier har också visat att mörk choklad reglerar förhållandet mellan kolesterol och högdensitetslipoproteiner, vilket resulterar i att skydda hjärtat från attacker. Men det är inte allt – forskare har upptäckt att vissa aktiva substanser som finns i choklad normaliserar blodsockernivåerna.

I vilka fall är choklad skadligt?

Trots ett antal fördelaktiga egenskaper kan choklad vara skadligt för vissa människor. Kakaobönor är en källa till oxalater, som är en av komponenterna i njursten tillsammans med kalcium. Därför bör personer som lider av urolithiasis begränsa sin konsumtion av choklad.

Dessutom innehåller choklad ofta många skadliga tillsatser, inklusive fetter, socker, alla typer av stabilisatorer, emulgeringsmedel etc. Allt detta kan också orsaka skada hälsan. Därför är det nödvändigt att ge företräde åt mörk choklad, som innehåller så få olika tillsatser som möjligt. Du bör undvika mjölkchoklad, och särskilt barer med olika fruktsmaker.

I vilka fall är choklad skadligt? Forskare rekommenderar att man bara äter mörk choklad. Foto.

Forskare rekommenderar att man bara äter mörk choklad

Hur mycket choklad man ska äta för bättre hälsa

Dagligen genomsnittlig dos för en person är 20–30 g choklad med en kakaohalt på 70 % eller mer. Innan du köper, läs ingredienserna och försök köpa choklad som innehåller så få tillsatser som möjligt. Dessutom bör du inte uppfatta choklad som ett botemedel för att behandla vissa sjukdomar. Dess användning är ett sätt att förebygga. Om du redan har sjukdomar måste du söka medicinsk hjälp.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett för dig en massa intressant och spännande material tillägnat vetenskap.

Men du måste erkänna att choklad är en av de roligaste metoderna för att förebygga olika sjukdomar. Förresten, folk gillar det inte bara på grund av dess smak. För några år sedan upptäckte forskare vad som gör denna dessert så attraktiv.


Date:

by