Vår hjärna tvingar oss att leta efter mat även när vi är mätta

Många har säkert märkt att efter en rejäl lunch ibland vill man öppna kylskåpet och äta något, men man känner sig inte ens hungrig. Som det nyligen visade sig är orsaken till detta beteende inte alls en otillfredsställd aptit. Hjärnan tvingar oss att leta efter mat, och detta görs av nervceller som är förknippade med panik och rädsla, och inte ätbeteende. Denna oväntade slutsats drogs av forskare vid University of California som studerade panikreaktionerna i en viss del av hjärnan.

Vår hjärna tvingar oss att leta efter mat, även när vi är mätta. Hjärnan tvingar ibland även en välmatad person att öppna kylskåpet och äta något. Foto.

Hjärnan tvingar ibland även en välmatad person att öppna kylskåp och ät något

Den mänskliga cerebrala akvedukten

Cerebral akvedukten, även känd som mellanhjärnakvedukten, är en kanal som förbinder de två ventriklarna i hjärnan. Ventriklarna är de håligheter som innehåller cerebrospinalvätskan. Denna vätska cirkulerar mellan ventriklarna genom akvedukten och ryggmärgskanalen under hjärnhinnorna, vilket gör att den fungerar som utbytesmedium mellan hjärnan och blod och lymfa.

Akvedukten är omgiven av nervcentra som ansvarar för olika funktioner, som att kontrollera smärtsignaler, påverka vissa former av socialt beteende och även är involverade i extrema situationer. Till exempel, hos djur är den periaqueduktala grå substansen ansvarig för beteenden som att höja håret, flina osv.

Akvedukten av den mänskliga hjärnan. Djurens flin i extrema situationer är förknippad med nervceller i den periakveduktala grå substansen. Foto.

Djurens flin i extrema situationer är förknippat med nervceller i periakveduktal grå substans

Eftersom dessa nervcentra utvecklades för så länge sedan, är de lika hos olika däggdjur. Om dessa centra till exempel stimuleras hos råttor och människor blir resultatet detsamma – rädsla och panik.

Hur hjärnan tvingar dig att leta efter mat även efter en rejäl lunch

< p>Rädsla och beteende i extrema situationer är inte de enda reaktionerna förknippade med nervcentra runt vattenförsörjningen. De består av olika grupper av neuroner, som var och en utför sin egen specifika funktion. Följaktligen, om du bara stimulerar en viss grupp av neuroner utan att påverka resten, kommer reaktionen att bli annorlunda.

För att inse denna möjlighet hos gnagare, det vill säga att påverka vissa neuroner utan att påverka andra, modifierade forskare dem. Som ett resultat blev nervcellerna de var intresserade av ljuskänsliga. Samtidigt implanterade författarna till studien en optisk fiber i hjärnan på gnagare, med hjälp av vilken de tillförde ljus för att stimulera neuroner.

Hur hjärnan tvingar dig att söka efter mat även efter en rejäl lunch. Till och med välmatade möss, efter att ha stimulerat nervceller med ljus, började äta fet mat. Foto.

Även välmatade möss började, efter att ha stimulerat neuroner med ljus, att äta fet mat

På så sätt kunde forskare hitta en grupp neuroner som inte fick mössen att få panik, utan som gjorde dem nyfikna och villiga att utforska sin miljö. Dessutom sprang de aktivt efter syrsor och till och med oätliga föremål, som pingisbollar. Men det mest intressanta är att även när mössen var mätta, efter att ha hittat något ätbart, åt de det omedelbart. Dessutom, även efter en mycket tung lunch, föredrog mössen fet och söt mat. Forskare rapporterar detta i tidskriften Nature Communications.

Efter att ha upptäckt detta resultat bestämde sig forskare för att komplicera uppgiften för mössen – de skapade en del besvär för dem, nämligen att de tillhandahöll elektriska stötar som gnagarna kände under sina tassar. Oftast i sådana fall fryser mössen på plats, även om de är väldigt hungriga. Men efter att ha stimulerat neuronerna fortsatte de att studera miljön.

Med tanke på att denna del av hjärnan är väldigt gammal är det nästan säkert att samma neuroner finns hos människor. Och troligtvis är det de som tvingar även en välmatad person att titta in i kylskåpet och äta något.

Hur hjärnan tvingar dig att leta efter mat även efter en rejäl måltid. Däggdjurshjärnan utvecklades för att säkerställa överlevnad. Foto.

Däggdjurshjärnan utvecklades för att främja överlevnad

Varför hjärnan driver matsökning

Resultaten av denna studie visar hur komplex kontrollen av ätbeteende är. Enbart hunger räcker inte för att tvinga hjärnan att leta efter mat. En extra impuls som inte är förknippad med hunger behövs för att få dig att röra på dig och leta efter mat. Med hjälp av möss blev det dessutom tydligt att hjärnan tvingar dem att leta efter exakt den mat som ger flest kalorier.

Samtidigt är dessa neuroner förknippade med känslor av rädsla och panik. Kanske är anledningen att jakten på mat inte ska vara livshotande. Våra förfäder var tvungna att utforska omgivningen utan att äventyra deras liv, och fylla på med kalorier så att de i framtiden kunde stanna längre på en säker plats för att undvika problem.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har mycket intressant och spännande vetenskapligt innehåll för dig.

Detta är naturligtvis bara spekulationer, men det är säkert att säga att hjärnan utvecklades på det här sättet, och inte på annat sätt, för att öka överlevnad. Därför gjorde det beteende som bildades av nervcellerna i den periaqueduktala grå materian att våra gamla förfäder kunde överleva i en ogynnsam miljö.

Låt oss slutligen komma ihåg en annan intressant egenskap som är förknippad med den mänskliga hjärnan. Som det visade sig ökar dess volym med varje efterföljande generation. Detta beror med största sannolikhet på miljöförändringar.


Date:

by