Hvorfor du ikke kan træne efter at have spist, og hvor meget tid der skal gå før træning

Mange har sikkert hørt siden barndommen, at man ikke skal træne efter at have spist, da det kan skade fordøjelsen. I modsætning til mange andre råd, som vi ofte fik af vores mødre og bedstemødre som børn, er der en videnskabelig forklaring på dette råd. Intens træning efter en tung frokost kan nemlig resultere i forskellige ubehagelige konsekvenser, såsom opkastning. Det skal siges, at fordøjelsessystemet generelt lider ofte hos professionelle atleter eller dem, der udmatter sig selv med intens træning. For at minimere den negative effekt af overdreven træning anbefaler eksperter at følge visse regler vedrørende ernæring.

Hvorfor du ikke kan træne efter at have spist, og hvor meget tid skal der gå før træning. Du bør ikke overspise før intens træning i fitnesscentret. Foto.

Du bør ikke overspise før intens træning i fitnesscenteret

Indhold

  • 1 Sådan fungerer fordøjelsen
  • 2 Hvilke øvelser er nyttige efter at have spist
  • 3 Hvorfor kan du ikke træne efter at have spist
  • 4 Hvor lang tid efter at du har spist kan du træne

Hvordan fungerer fordøjelsen

Ikke alle ved det fordøjelsen begynder ikke, når maden når maven, men meget tidligere. Faktum er, at selve tanken om mad får hjernen til at reagere og fylde munden med spyt sammen med fordøjelsesenzymer. I munden nedbrydes maden som følge af tygning og enzymernes virkning, så vi kan sluge den.

I løbet af de næste 2-5 timer slapper maven af ​​og trækker sig sammen og frigiver fordøjelsesenzymer, der fortsætter med at nedbryde maden, indtil den passerer ind i tarmene. Det passerer først gennem tyndtarmen, kommer derefter ind i tyktarmen, og til sidst fjernes de ufordøjelige rester fra kroppen. Samtidig fordøjes maden hele vejen gennem tarmene.

Sådan fungerer fordøjelsen. For at fordøje mad kræver fordøjelsessystemet blodgennemstrømning. Foto.

For at fordøje maden kræver fordøjelsessystemet blodgennemstrømning

Sekretion af fordøjelsesenzymer og peristaltik (bølgelignende sammentrækninger, der gradvist flytter maden gennem tarmene). Begge disse processer opstår, når mad, der kommer ind i tarmene fra maven, begynder at lægge pres på dens vægge. Det skal bemærkes, at hele denne proces kræver ret meget energi, blodgennemstrømning og interaktion mellem celler. Af denne grund ønsker mange mennesker i øvrigt at sove efter at have spist.

Hvilke øvelser er nyttige efter at have spist

Så aktivt motion efter at have spist er skadeligt. Men det betyder ikke, at du efter at have spist skal lægge dig ned og lægge dig ned. Tværtimod kræver kroppen bevægelse, men moderat. For eksempel er det gavnligt at gå. Sammentrækning af mavemusklerne under gang kan stimulere tarmmotiliteten.

Moderat fysisk aktivitet forbedrer også blodcirkulationen og hjælper med at trække de glatte muskler i tarmene sammen og slappe af. På lang sigt hjælper moderat træning med at opretholde tarmens sundhed, hvilket giver mulighed for bedre optagelse af næringsstoffer. Derudover øger fysisk aktivitet produktionen af ​​nitrogenoxid, som forhindrer betændelse.

Hvilke øvelser er nyttige efter at have spist. Efter aktiv sport kan der forekomme kvalme og opkastning. Foto.

Efter aktiv sport kan der opstå kvalme og opkastning

< h2>Hvorfor du ikke kan træne efter at have spist

Som nævnt ovenfor kræver fordøjelsen blodgennemstrømning. Men når en person træner, strømmer blodet til musklerne, lungerne og hjertet. Det gør det svært at fordøje maden, fordi der ikke er nok blodgennemstrømning til mave og tarme. Som et resultat begynder en person at opleve mavekramper, halsbrand, mens det generelle helbred forværres, og fordøjelsesbesvær kan forekomme. På længere sigt kan dette føre til irritabel tyktarm.

Derudover, når en person træner intenst, frigiver kroppen metaboliske biprodukter såsom laktat og brintioner. Under let træning kan en persons krop fjerne disse biprodukter, før de forårsager problemer. Men når en person er aktivt engageret, har kroppen ikke tid til at klare denne opgave. Dog kan fordøjelsessystemet, for at redde situationen, forsøge at slippe af med biprodukter ved at kaste op.

Nogle gange oplever folk svær kvalme selv efter en kort, men intens sprint eller efter en udfordrende træning. Hvis maven er fuld, vil personen med garanti kaste op.

Hvorfor du ikke kan træne efter at have spist. Efter at have spist skal du vente et stykke tid, før du begynder at træne. Foto.

Efter at have spist skal du vente noget tid, før du begynder at motion

Hvor lang tid efter at du har spist kan du træne

Ud fra alt det ovenstående er det let at komme til den konklusion, at du tidligst kan dyrke sport efter 2 timer. Hvis vi taler om en solid frokost eller middag, er det tilrådeligt, at der går mindst tre timer. Men man skal heller ikke træne på tom mave.

Ifølge Ricardo da Costa, der er lektor ved Monash University i Australien, som længe har studeret ernæring for atleter, bør man spise en banan og toast 30-60 minutter før træning eller kulhydratdrik. Dette vil give en tilstrømning af energi og også undgå ubehagelige øjeblikke med fordøjelsessystemet. Undgå også at træne for intenst. Dette vil for eksempel ikke hjælpe dig med at tabe dig hurtigt, men det kan skade dit helbred.

Følg linket til vores ZEN-KANAL. Vi har forberedt en masse interessante, spændende materialer dedikeret til videnskab til dig.

Lad os endelig minde dig om, at lange og opslidende øvelser overhovedet ikke er nødvendige for helbredet. Kortvarige belastninger er nok, som vi talte om tidligere.


Date:

by