Fantastisk upptäckt: forskare har hittat de fossiliserade resterna av en parasitisk mask för första gången

Idag vet vetenskapen om förekomsten av 3 500 arter av bandmaskar. Detta är namnet på plattmaskar som har en lång och platt kropp, som liknar ett band, vilket är anledningen till att de fick sitt namn. Deras huvudsakliga livsmål är att tränga in i tarmarna hos djur och människor för att hålla sig till dess väggar och fräckt stjäla näringsämnen. När de är infekterade med bandmaskar upplever många organismer problem med aptit, viktminskning och buksmärtor. Nyligen har forskare hittat bevis för att sjukdomar orsakade av bandmaskar har funnits i flera miljoner år – även dinosaurier var infekterade med dem. De led förmodligen också av magsmärtor och andra hälsoproblem som följd.

En fantastisk upptäckt: forskare har hittat de fossiliserade resterna av en parasitisk mask för första gången. Parasitiska bandmaskar fanns redan under dinosauriernas tid. Bild: DALLE-3 neurala nätverk. Foto.

Evolution av parasitmaskar

Bevis på att bandmaskar orsakade lidande även hos så gamla varelser som dinosaurier delades av författarna till den vetenskapliga publikationen IFL Science. Enligt dem har forskare hittills inte kunnat hitta ett enda spår av deras existens för miljoner år sedan. Endast en gång hittade paleontologer bevis på deras ägg i hajavföring frånpermperiodenMen med bara ett sådant bevis kunde forskarna inte med säkerhet säga att bandmaskar har infekterat djur sedan förhistorisk tid.

Permperiodenär en del av jordens historia som går tillbaka till 298 miljoner år sedan och slutade för cirka 252 miljoner år sedan. På den tiden fanns det bara en kontinent på planeten – Pangea, som var bebodd av dinosauriernas förfäder.

Evolution av parasitmaskar. Forskare har anledning att tro att parasitmaskar infekterade hajar långt innan dinosauriernas uppkomst. Bild: DALLE-3 neurala nätverk. Foto.

Forskare har anledning att tro att parasitmaskar infekterade hajar långt innan dinosaurier dök upp. Bild: DALLE-3 neurala nätverk

Forskare har inte lyckats hitta fossil av bandmask av två skäl. För det första består deras kroppar uteslutande av mjuka vävnader, som sönderdelas så snabbt som möjligt i den naturliga miljön. För det andra leder de alla en parasitisk livsstil, det vill säga de lever och dör inuti andra organismer. Enligt en av författarna till det nya vetenskapliga arbetet, Bo Wang, komplicerar dessa två faktorer i hög grad studiet av utvecklingen av bandmaskar.

Läs också:De viktigaste vetenskapliga upptäckterna om dinosaurier för 2023

Fossiliserade rester av en forntida bandmask

Nyligen publicerades en artikel i den vetenskapliga tidskriften Geology om att forskare kunde hitta resterna av en bandmask för första gången . Med hänsyn till allt som skrivits ovan är detta en unik vetenskaplig upptäckt.

Otroligt nog fanns en del av en gammal bandmask bevarad inuti bärnsten som hittades i norra Myanmar. Bärnsten är det gamla hartset från träd som har förvandlats till sten under miljontals år.

Fossila rester av en gammal bandmask. Bild A och B visar en fossiliserad bandmask, medan bild C visar en modern bandmask. Bild: IFL Science. Foto.

Bild A och B visar en fossiliserad bandmask, medan bild C visar en modern. Bild: IFL Science

Forntida insekter och ännu mindre varelser finns ofta inuti bärnsten – de är fångade inuti det flytande hartset och bevaras i det i miljontals år. Forskare hittar särskilt mycket bärnsten i Myanmar (Sydostasien), eftersom det en gång i tiden fanns många träd som utsöndrade harts.

Artikel om ämnet:Vad kan sällsynta parasiter bor i en människokropp?

Parasiter av dinosaurier och forntida fiskar

Den antika bandmasken är mycket lik de som finns idag och infekterar fiskar som rockor och hajar. Förmodligen, för miljoner år sedan, parasiterade denna lilla individ inuti en av invånarna i världshaven. Men frågan uppstår: hur hamnade den inuti trädharts?

Det finns inget exakt svar på denna fråga, men det finns ett rimligt antagande. Eftersom ett hartsfragment innehållande kroppen av en bandmask hittades i kustområdet är det möjligt att den infekterade fisken sköljt iland. Då kan djuret bli föda för en rovdjur – till exempel en av de många dinosaurierna. Han kunde gumma fisken, och masken skulle hamna inuti det flytande hartset.

Parasiter av dinosaurier och gamla fiskar. Det verkar som om dinosaurier också led av parasitmaskar. Bild av Yang Dinghua, tagen från IFL Science. Foto.

Det verkar som om dinosaurier också led av parasitmaskar. Bild av Yang Dinghua, tagen från IFL Science

Bärnstenen som hittades uppskattas vara 99 miljoner år gammal. Det betyder att bandmaskar har funnits sedan mycket gamla tider och sedan dess har de inte förändrats vare sig utseendemässigt eller livsstilsmässigt. Djuren som de infekterade mådde förmodligen illa.

Sparasitmaskar orsakar fortfarande många problem, särskilt hos människor. Eftersom detta ämne alltid är relevant, finns det på vår webbplats en artikel “Hur får man reda på att parasitmaskar har satt sig i kroppen?” I den förklarade vi i detalj hur maskar kan vara farliga och i vilka mänskliga organ de kan bosätta sig. Ja, vissa typer av maskar lever inte bara i tarmarna, utan också i andra delar av kroppen. De kan till exempel mycket väl slå sig ner i hjärnan och orsaka anfall.

Se till att prenumerera på vår Zen-kanal. Där kan du lämna kommentarer under artiklar!

Läs även vårt material “Ett urval av fakta om den mänskliga hjärnan som definitivt kommer att överraska dig.” På ett par minuter kommer du att lära dig mycket!


Date:

by