Fantastisk opdagelse: Forskere har fundet de fossiliserede rester af en parasitisk orm for første gang

I dag ved videnskaben om eksistensen af ​​3.500 arter af bændelorm. Dette er navnet på fladorme, der har en lang og flad krop, der ligner et bånd, hvorfor de har fået deres navn. Deres vigtigste livsmål er at trænge ind i tarmene på dyr og mennesker for at holde sig til dens vægge og skamløst stjæle næringsstoffer. Når de er inficeret med bændelorm, oplever mange organismer problemer med appetit, vægttab og mavesmerter. For nylig har forskere fundet beviser for, at sygdomme forårsaget af bændelorm har eksisteret i flere millioner år – selv dinosaurer var inficeret med dem. De led sikkert også af mavesmerter og andre helbredsproblemer som følge heraf.

En forbløffende opdagelse: Forskere har fundet de forstenede rester af en parasitisk orm for første gang. Parasitiske bændelorme eksisterede allerede under dinosaurernes tid. Billede: DALLE-3 neuralt netværk. Foto.

Udvikling af parasitære orme

Beviser på, at bændelorme forårsagede lidelse selv hos så gamle væsner som dinosaurer, blev delt af forfatterne til den videnskabelige publikation IFL Science. Ifølge dem har videnskabsmænd indtil nu ikke været i stand til at finde et eneste spor af deres eksistens for millioner af år siden. Kun én gang fandt palæontologer bevis på deres æg i hajafføring frapermperiodenMen med kun ét sådant bevis kunne forskerne ikke med sikkerhed sige, at bændelorm har inficeret dyr siden forhistorisk tid.

Den permiske periodeer en del af Jordens historie, der går tilbage 298 millioner år siden og sluttede for omkring 252 millioner år siden. På det tidspunkt var der kun et kontinent på planeten – Pangea, som var beboet af dinosaurernes forfædre.

Udvikling af parasitorme. Forskere har grund til at tro, at parasitorme inficerede hajer længe før dinosaurernes fremkomst. Billede: DALLE-3 neurale netværk. Foto.

Forskere har grund til at tro, at parasitorme inficerede hajer længe før dinosaurerne dukkede op. Billede: DALLE-3 neurale netværk

Forskere har ikke været i stand til at finde bændelormfossiler af to grunde. For det første består deres kroppe udelukkende af blødt væv, som nedbrydes så hurtigt som muligt i det naturlige miljø. For det andet fører de alle en parasitisk livsstil, det vil sige, at de lever og dør inde i andre organismer. Ifølge en af ​​forfatterne til det nye videnskabelige arbejde, Bo Wang, komplicerer disse to faktorer i høj grad studiet af evolutionen af ​​bændelorme.

Læs også:De vigtigste videnskabelige opdagelser om dinosaurer for 2023

Fossiliserede rester af en ældgammel bændelorm

For nylig blev der publiceret en artikel i det videnskabelige tidsskrift Geology om, at forskere for første gang var i stand til at finde resterne af en bændelorm . I betragtning af alt skrevet ovenfor, er dette en unik videnskabelig opdagelse.

Utroligt nok blev en del af en gammel bændelorm bevaret inde i rav fundet i det nordlige Myanmar. Rav er den ældgamle harpiks fra træer, der er blevet til sten gennem millioner af år.

Fossile rester af en gammel bændelorm. Billede A og B viser en forstenet bændelorm, mens billede C viser en moderne bændelorm. Billede: IFL Science. Foto.

Billede A og B viser en forstenet bændelorm, mens billede C viser en moderne. Billede: IFL Science

Gamle insekter og endnu mindre væsner findes ofte inde i rav – de er fanget inde i den flydende harpiks og bevares i den i millioner af år. Forskere finder især meget rav i Myanmar (Sydøstasien), for der var engang mange træer, der udskilte harpiks.

Artikel om emnet:Hvad sjældne parasitter kan bor i en menneskekrop?

Parasitter af dinosaurer og gamle fisk

Den gamle bændelorm ligner meget dem, der findes i dag og inficerer fisk som rokker og hajer. Sandsynligvis, for millioner af år siden, parasiterede dette lille individ inde i en af ​​verdenshavenes indbyggere. Men spørgsmålet opstår: hvordan endte det inde i træharpiks?

Der er ikke noget præcist svar på dette spørgsmål, men der er en plausibel antagelse. Da der blev fundet et harpiksfragment indeholdende liget af en bændelorm i kystområdet, er det muligt, at den inficerede fisk er skyllet i land. Så kunne dyret blive føde for en rovdyr – for eksempel en af ​​de mange dinosaurer. Han kunne tømme fisken, og ormen ville ende inde i den flydende harpiks.

Parasitter af dinosaurer og gamle fisk. Det ser ud til, at dinosaurer også led af parasitære orme. Billede af Yang Dinghua, taget fra IFL Science. Foto.

Det ser ud til, at dinosaurer også led af parasitiske orme. Billede af Yang Dinghua, taget fra IFL Science

Det fundne rav anslås at være 99 millioner år gammelt. Det betyder, at bændelorm har eksisteret siden meget ældgamle tider og siden da har de ikke ændret sig hverken i forhold til udseende eller livsstil. De dyr, de inficerede, følte sig sandsynligvis utilpas.

Snylteorme forårsager stadig mange problemer, især hos mennesker. Da dette emne altid er relevant, er der på vores hjemmeside en artikel “Hvordan finder man ud af, at parasitiske orme har slået sig ned i kroppen?” I den forklarede vi detaljeret, hvordan orme kan være farlige, og i hvilke menneskelige organer de kan slå sig ned. Ja, nogle typer orme lever ikke kun i tarmene, men også i andre dele af kroppen. For eksempel kan de godt sætte sig i hjernen og forårsage anfald.

Sørg for at abonnere på vores Zen-kanal. Der kan du skrive kommentarer under artikler!

Læs også vores materiale “Et udvalg af fakta om den menneskelige hjerne, der helt sikkert vil overraske dig.” På et par minutter vil du lære meget!


Date:

by