Den allra första söta rätten i mänsklighetens historia

I mänsklighetens gryning åt människor bara växter, fisk och djurkött. De försåg våra förfäder med den livsviktiga mängden proteiner, fetter och kolhydrater. På den tiden brydde sig folk inte särskilt om smaken av mat, eftersom matens huvudsakliga egenskap var dess näringsvärde. Men idag är smaken väldigt viktig, och efter att ha ätit soppa eller någon annan maträtt går många över till efterrätten. Det finns mycket söt mat, som börjar med vanligt godis och slutar med komplexa kakor. Men när folk började äta godis, vad kan anses vara den allra första desserten i världen? Forskare har ett svar på denna fråga, och nu ska vi prata om detta ämne.

Den allra första söta rätten i mänsklighetens historia. Ashure är den allra första desserten i världen. Bilder: IFL Science. Foto.

Ashure är den allra första desserten i världen. Bilder: IFL Science

Den allra första desserten i världen

Forskare tror att den allra första söta maträtten i världen dök upp i det antika Mellanöstern. Detta är namnet på den historiska regionen, som låg på det nuvarande Turkiets, Armeniens och Iraks territorium. Det exakta året då den första desserten dök upp är okänt, men det hände mellan 6 tusen år sedan och 700-talet e.Kr. Detta är ett mycket stort gap, men det är omöjligt att minska det på grund av det lilla antalet arkeologiska fynd relaterade till matlagning.

Den allra första desserten i världen. Den första söta maträtten dök upp i mycket gamla tider, forskare kan inte exakt bestämma datumet. Bild: photochronograph.ru. Foto.

Den första söta rätten dök upp i mycket gamla tider, forskare kan inte exakt bestämma datumet. Bild: photochronograph.ru

Läs också:Forskare har berättat vilken typ av mat neandertalarna åt

Hur man förbereder ashure

Den första sötsaken i mänsklighetens historia är en maträtt som heterashure. Utåt ser det ut som gröt eller mycket tjock gelé, och det finns inget strikt definierat recept, eftersom varje nation förbereder det på sitt eget sätt.

Intressant fakta:Namnet ashur kommer från det persiska ordet “ashur”, som kan översättas med “blandning”. Också på turkiska finns ordet “aska”, som betyder blandad gröt. Namnet på maträtten uttalas mest korrekt “ah-shu-ray”.

Hur man förbereder Ashure. Ashure ser väldigt aptitretande ut, speciellt om den förbereds av en professionell. Bild: overone.ru. Foto.

Ashure ser väldigt aptitlig ut, särskilt om den tillagas av en professionell. Bild: overone.ru

Traditionellt bereds ashure med minst sju ingredienser. Som bas brukar man välja vete, korn eller ris. Socker, dadlar, granatäpplen, torkad frukt och nötter tillsätts också i gröten. Ingredienserna blandas med vatten, och mjölk används sällan – ask är en efterrätt som inte innehåller animaliska produkter. Så vegetarianer gillar det verkligen.

Du kommer att vara intresserad:Varför åt invånarna i de allra första städerna i världen ärtor och inte kött

En populär rätt i Turkiet och Armenien

Ashure-rätt är också känd som “Noas gröt”. Faktum är att det i gamla tider bara användes ibland för att fira dagen för förtöjningen av Noaks ark efter översvämningen. Om du vill fräscha upp ditt minne och komma ihåg denna legend, läs artikeln “Floden – en myt eller en berättelse baserad på verkliga händelser?”

Enligt denna legend, efter översvämningens slut, ark förtöjd på berget Ararat i Turkiet. För att fira denna händelse förberedde den rättfärdige Noah och hans familj ashureh av ingredienserna som fanns kvar på skeppet. I grund och botten bestod hans förnödenheter av spannmål, torkad frukt och så vidare.

En populär rätt i Turkiet och Armenien. Ashure är direkt relaterad till legenden om Noaks ark. Bild: thetimes.co.uk. Foto.

Ashure-rätten är direkt relaterad till legenden om Noaks ark. Bild: thetimes.co.uk

I Turkiet äts den söta pastan på Ashura-dagen, den tionde dagen i den islamiska kalendermånaden Muharram. Många familjer delar rätten med sina vänner och släktingar och ger den också till de fattiga. Denna maträtt finns också i många andra nationers kök – till exempel äts den i Armenien och på Balkan. Återigen är det värt att notera att receptet på ashur varierar beroende på land.

Den armeniska versionen av rätten heter anushapur, och är en fruktsoppa gjord på torkade aprikoser . Vanligtvis förbereder armenier det för jul och nyårsafton – i många familjer är det en integrerad del av nyårsbordet. Och i Ryssland, som vi vet, är inte ett enda nyårsbord komplett utan en skål med Olivier.

En populär rätt i Turkiet och Armenien. Ashure anses vara en högkaloriprodukt. Bild: za-edoy.ru. Foto.

Ashure anses vara en högkaloriprodukt. Bild: za-edoy.ru

I många länder kan söt gröt beställas på kaféer och restauranger. Men oftast äts den inte för att fyllas på. Huvudsyftet med att laga Ashura är att förena människor, oavsett religion. Ashure brukade ätas under de kallare månaderna eftersom det var kaloririkt. Men idag kan du äta det året runt – huvudsaken är att välja ingredienser efter din smak.

Har du redan prenumererat på våra Zen- och Telegram-kanaler? Om inte, är det dags att göra det nu!

Sötsaker är mycket populära idag eftersom de smakar gott och kan till och med förbättra ditt humör. Men du bör inte äta dem för ofta, eftersom de gör att människors tänder förfaller, går upp i övervikt, försämrar huden och orsakar många andra hälsoproblem. Men forskare har länge arbetat med att skapa ett sötningsmedel som kan göra även godis hälsosamt. Så i framtiden kan situationen förändras, åtminstone lite.


Date:

by