Varför gråter vi när vi skär lök?

En av huvudingredienserna i de flesta rätter är lök. Denna grönsak är uppskattad för sin söt-kryddig smak, som ger maten en pikant smak. Lök anses också vara en användbar produkt som innehåller ämnen som kan hjälpa mot förkylningar och andra sjukdomar. Varje person som har lagat något minst en gång vet mycket väl om en intressant och obehaglig egenskap hos en lök – om du skär den börjar tårarna rinna från dina ögon. Detta åtföljs av en brännande känsla och rinnande näsa, så du vill avsluta alla åtgärder med denna grönsak snabbt. Vissa människor vet att lök orsakar tårar eftersom den släpper ut flyktiga ämnen i luften. Men vad är dessa kemiska föreningar och varför behöver växten dem? Läs vårt material så kommer dina vyer att vidgas på bara ett par minuter!

Varför gråter vi när vi skär lök? När vi skär lök uppstår komplexa kemiska processer. Bild: buzzfeed.com. Foto.

När vi skär lök uppstår komplexa kemiska processer. Bild: buzzfeed.com

Innehåll

  • 1 Vilka typer av tårar finns det
  • 2 Varför lök får dig att springa tårar
  • 3 Hur växter skyddar sig mot skadedjur
  • 4 Hur man skalar lök utan tårar

Vilka typer av tårar finns det

Om du läser artikeln om varför tårar hjälper till att hantera stress, du vet säkert vilka typer de är indelade i.

Vilka typer av tårar finns det? Mänskliga tårar är basala, känslomässiga och reflexmässiga. Bild: iflscience.com. Foto.

Människans tårar är basala, känslomässiga och reflexiva. Bild: iflscience.com

Först och främst är mänskliga tårar basala – de behövs för att alltid fukta våra ögon och förhindra att de torkar ut. Känslomässiga tåraruppstår när det finns överflöd av känslor eller fysisk smärta. Reflextårar skyddar våra ögon från yttre påverkan av damm och andra irriterande ämnen.

Läs också:Hur lukten av kvinnors tårar påverkar beteendet hos män< /p>< h2>Varför får lök tårar att rinna

När en person skär en lök, rinner reflexmässiga tårar från hans ögon eftersom grönsaken släpper ut kemikalier i luften. De har ett mycket komplext namn – 1-propenyl-l-cysteinsulfoxid.

Detta ämne finns i varje cell i löken. Om du skär en lök med en kniv, biter den eller krossar den förstörs cellerna, och som ett resultat av kemiska reaktioner bildas 1-sulfinylpropan i luften. Dess partiklar är mycket små, så de kan lätt fylla även största köket och till och med tränga in i andra rum.

Varför får lök dig att gråta? Kanske till och med synen av hackad lök har orsakat en obehaglig känsla i dina ögon. Bild: buzzfeed.com. Foto.

Kanske till och med vid åsynen av hackad lök får du en obehaglig känsla i ögonen. Bild: buzzfeed.com

När dessa partiklar landar på ögonslemhinnan irriterar de smärtreceptorer. Detta kommer att vara en stor upptäckt för många människor, men vår syn har 400 gånger fler smärtreceptorer per kvadratmillimeter än vår hud. Därför orsakar ämnen som finns i lök omedelbart irritation, och kroppen försöker tvätta bort dem med reflextårar.

Forskare har skapat konstgjorda tårkörtlar. Hur fungerar de och varför behövs de?

Hur skyddar växter sig mot skadedjur

Ämnen som irriterar våra ögon behövs av löken för skydd – de ges till den av naturen själv. Men frågan uppstår: vad behöver löken skydda sig från? Trots allt är dess frukter underjordiska, fåglar och andra djur kan inte picka på dem.

Svaret är enkelt – glöm inte att det finns många insekter och maskar under jorden. Lök är en flerårig växt och de vill inte dö snabbt. Han kan inte fly från sina fiender, så han kan bara försvara sig med kemiska vapen. De irriterande ämnena i dess celler stöter bort allt levande, men människor har lärt sig att uthärda denna smärta för att tillföra nya smaker till sina rätter.

Hur växter skyddar sig mot skadedjur. Lök har många naturliga fiender. Bild: exclusiveoil.ru. Foto.

Lök har många naturliga fiender. Bild: exclusiveoil.ru

Många växtarter har skyddsmekanismer. Förutom lök har vitlök kemiska irriterande ämnen. Persilja frigör också ämnen som stöter bort skadedjur, men de orsakar ingen skada på människor.

Vissa typer av växter har också hår eller till och med taggar. Genom sina hårstrån utsöndrar de ämnen som orsakar irritation på huden – till exempel har nässlor ett sådant skydd. Och de mest kända blommorna med taggar är rosor.

Detta är intressant:Varför gillar barn inte grönsaker och vad ska man göra åt det?

Hur att skala lök utan tårar< /h2>

Tack vare vår artikel kan du nu förklara med enkla ord varför lök orsakar tårar. Dess celler innehåller ämnen som ska skydda dem från fiender – när de skärs släpps de ut i luften och irriterar våra ögon. Kroppen försöker tvätta bort dem från synorganen med hjälp av tårar.

Hur man skalar en lök utan tårar. Det finns life hacks som låter dig skära lök utan tårar. Bild: make-eat.ru. Foto.

Det finns life hacks som gör att du kan skära lök utan att gråta. Bild: make-eat.ru

Du kan skydda dig mot tårar när du skalar lök genom att minska mängden irriterande gaser. För att göra detta kan du förkyla grönsaken i kylskåpet – partiklarna blir tyngre och kommer inte att kunna spridas snabbt. Du kan också skala lök under vatten, vilket kommer att behålla irriterande ämnen. Äntligen kan du slipa kniven för att förhindra att grönsaken pressas.

Du kanske också känner till bra life hacks för matlagningsälskare?Dela dem i vår Telegram-chatt!

Om du gillade den här artikeln, se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. Där hittar du mycket utbildningsmaterial! Om du vill ha något intressant just nu, läs vår artikel “Hur världens hetaste peppar dödar människor.”


Date:

by