Hvorfor græder vi, når vi skærer løg?

En af hovedingredienserne i de fleste retter er løg. Denne grøntsag er værdsat for sin søde-krydrede smag, som tilføjer en pikant smag til maden. Løg betragtes også som et nyttigt produkt, der indeholder stoffer, der kan hjælpe mod forkølelse og andre sygdomme. Enhver person, der har kogt noget mindst én gang, ved meget godt om en interessant og ubehagelig egenskab ved et løg – hvis du skærer det, begynder tårerne at flyde fra dine øjne. Dette er ledsaget af en brændende fornemmelse og løbende næse, så du ønsker at afslutte enhver handling med denne grøntsag hurtigt. Nogle mennesker ved, at løg forårsager tårer, fordi de frigiver flygtige stoffer til luften. Men hvad er disse kemiske forbindelser, og hvorfor har planten brug for dem? Læs vores materiale, og din horisont udvides på blot et par minutter!

Hvorfor græder vi, når vi skærer løg? Når vi skærer løg, opstår komplekse kemiske processer. Billede: buzzfeed.com. Foto.

Når vi skærer løg, sker der komplekse kemiske processer. Billede: buzzfeed.com

Indhold

  • 1 Hvilke typer tårer findes der
  • 2 Hvorfor løg få dig til at løbe tårer
  • 3 Sådan beskytter planter sig mod skadedyr
  • 4 Sådan skræller du løg uden tårer

Hvilke typer tårer findes der

Hvis du læser artiklen om, hvorfor tårer hjælper med at klare stress, ved du sikkert, hvilke typer de er inddelt i.

Hvilke typer tårer er der? Menneskelige tårer er basale, følelsesmæssige og reflekser. Billede: iflscience.com. Foto.

Menneskelige tårer er basale, følelsesmæssige og refleksive. Billede: iflscience.com

Først og fremmest er menneskelige tårer basale – de er nødvendige for altid at fugte vores øjne og forhindre dem i at tørre ud. Følelsesmæssige tåreropstår, når der er et overskud af følelser eller fysisk smerte. Reflekstårer beskytter vores øjne mod ydre påvirkninger af støv og andre irriterende stoffer.

Læs også:Hvordan lugten af ​​kvinders tårer påvirker mænds adfærd< /p>< h2>Hvorfor får løg tårerne til at flyde

Når en person skærer et løg, flyder refleksive tårer fra hans øjne, fordi grøntsagerne frigiver kemikalier i luften. De har et meget komplekst navn – 1-propenyl-l-cystein-sulfoxid.

Dette stof er indeholdt i hver celle i løget. Hvis man skærer et løg med en kniv, bider i det eller knuser det, ødelægges cellerne, og som følge af kemiske reaktioner dannes der 1-sulfinylpropan i luften, dets partikler er meget små, så de kan nemt fylde selv største køkken og endda trænge ind i andre rum.

Hvorfor får løg dig til at græde? Måske har selv synet af hakkede løg forårsaget en ubehagelig fornemmelse i dine øjne. Billede: buzzfeed.com. Foto.

Måske selv ved synet af hakkede løg har du en ubehagelig fornemmelse i dine øjne. Billede: buzzfeed.com

Når disse partikler lander på slimhinden i øjnene, irriterer de smertereceptorer. Dette vil være en stor opdagelse for mange mennesker, men vores syn har 400 gange flere smertereceptorer per kvadratmillimeter end vores hud. Derfor forårsager stofferne i løg straks irritation, og kroppen forsøger at vaske dem væk ved hjælp af reflekstårer.

Forskere har skabt kunstige tårekirtler. Hvordan virker de og hvorfor er de nødvendige?

Hvordan beskytter planter sig mod skadedyr

Stoffer, der irriterer vores øjne, har løget brug for til beskyttelse – de er givet til det af naturen selv. Men spørgsmålet opstår: hvad skal løg beskytte sig mod? Dens frugter er trods alt under jorden, fugle og andre dyr kan ikke hakke på dem.

Svaret er enkelt – glem ikke, at der er mange insekter og orme under jorden. Løg er en flerårig plante, og de ønsker ikke at dø hurtigt. Han kan ikke flygte fra sine fjender, så han kan kun forsvare sig med kemiske våben. De irriterende stoffer i dets celler frastøder alt levende, men folk har lært at udholde denne smerte for at tilføje ny smag til deres retter.

Hvordan planter beskytter sig mod skadedyr. Løg har mange naturlige fjender. Billede: exclusiveoil.ru. Foto.

Løg har mange naturlige fjender. Billede: exclusiveoil.ru

Mange plantearter har beskyttelsesmekanismer. Ud over løg har hvidløg kemiske irriterende stoffer. Persille frigiver også stoffer, der afviser skadedyr, men de forårsager ingen skade på mennesker.

Nogle typer planter har også hår eller endda torne. Gennem deres hår udskiller de stoffer, der forårsager irritation på huden – for eksempel har nælde en sådan beskyttelse. Og de mest berømte blomster med torne er roser.

Dette er interessant:Hvorfor kan børn ikke lide grøntsager, og hvad skal man gøre ved det?

Hvordan at skrælle løg uden tårer< /h2>

Takket være vores artikel kan du nu med enkle ord forklare, hvorfor løg forårsager tårer. Dens celler indeholder stoffer, der skal beskytte dem mod fjender – når de skæres, slippes de ud i luften og irriterer vores øjne. Kroppen forsøger at vaske dem væk fra synsorganerne ved hjælp af tårer.

Hvordan man skræller et løg uden tårer. Der er life hacks, der giver dig mulighed for at skære løg uden tårer. Billede: make-eat.ru. Foto.

Der er life hacks, der giver dig mulighed for at skære løg uden at græde. Billede: make-eat.ru

Du kan beskytte dig selv mod tårer, når du skræller løg ved at reducere mængden af ​​irriterende gasser. For at gøre dette kan du forkøle grøntsagerne i køleskabet – partiklerne bliver tungere og vil ikke være i stand til at sprede sig hurtigt. Du kan også skrælle løg under vand, som vil bevare irriterende stoffer. Endelig kan du slibe kniven for at undgå at presse grøntsagerne.

Måske kender du også gode life hacks til madlavningselskere?Del dem i vores Telegram-chat!

Hvis du kunne lide denne artikel, skal du sørge for at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler. Der finder du en masse undervisningsmateriale! Hvis du vil have noget interessant lige nu, så læs vores artikel “Hvordan den hotteste peber i verden dræber mennesker.”


Date:

by