Beethovens DNA viste, at enhver kan blive et musikalsk geni

Når en person gør noget bedre end andre, siger de, at han har talent. Det gælder for eksempel ofte musikken – gode musikere og komponister siges at være dygtige. Men hvor kommer en persons “talent” fra, og hvad er det overhovedet? Forskere har ikke enighed om dette spørgsmål. Nogle mener, at gener ligger bag en persons talenter, hvilket betyder, at ikke alle kan blive “genier” på et eller andet område. Andre tyder på, at det ikke er et spørgsmål om gener, men om mange andre faktorer. Derfor kan alle opnå succes, under visse betingelser, for eksempel hvis de anstrenger sig nok. En ny DNA-analyse af den tyske komponist Ludwig van Beethoven har afsløret svaret på dette spørgsmål.

Beethovens DNA viste, at enhver kan blive et musikalsk geni. Forskere undersøgte Beethovens DNA for at vurdere hans musikalske evner. Foto.

Forskere undersøgte Beethovens DNA for at vurdere hans musikalske evner

Hvordan gener påvirker folks evne til at spille musik

Det har længe været kendt, at genetiske varianter kan påvirke visse menneskelige egenskaber. For eksempel er evnen til at genkende og fornemme rytme en sådan egenskab, der er påvirket af genetiske varianter. Desuden er de ikke kun forbundet med en “rytmesans”, men også med musikalske evner generelt.

Det bør præciseres, at genetiske varianter er dele af DNA, der adskiller et individs genom fra det gennemsnitlige menneskelige genom. I øjeblikket bruges dette udtryk i stedet for det mere velkendte, men mindre vellykkede udtryk – “mutation”.

Men hvor meget indflydelse har genetiske varianter på en persons musikalske evner? Der er én måde at finde ud af — undersøge DNA'et hos en person, hvis musikalske talent er hævet over enhver tvivl, og sammenligne det med gennemsnitsværdien. Det er præcis, hvad videnskabsmænd gjorde, da de studerede genomet af Ludwig van Beethoven.

Hvordan gener påvirker folks evne til at lave musik. Forskere har ikke fundet tegn på særlige musikalske evner i Beethovens gener. Foto.

Forskere har udvundet genetisk materiale fra bevarede tråde af den tyske komponists hår. En undersøgelse af genetiske varianter viste dog ingen egenskaber, der kunne indikere noget særligt musikalsk talent for Beethoven. Forfatterne af undersøgelsen rapporterer dette i tidsskriftet Current Biology.

Ifølge videnskabsmænd er resultaterne ikke så uventede. Som de selv siger, bør du være skeptisk over for alle mulige genetiske tests, der angiveligt kan vise, hvor musikalsk begavet dit barn vil være. Genetisk analyse kan kun være nyttig til at studere adfærdsmæssige tendenser i hele befolkningen, der er knyttet til et bestemt tidspunkt og sted. Det vil sige, at en sådan analyse kan fortælle om karakteristika ved et bestemt folk, men ikke en individuel person.

Hvad afhænger en persons musikalske talent af

Så, undersøgelsen viste, at gener ikke påvirker musikalsk talent person, eller i det mindste ikke meget påvirket. Men hvorfor, i dette tilfælde, bliver nogle mennesker store musikere eller komponister, mens andre har meget svært ved at studere musik?

Hvad bestemmer en persons musikalske talent. Musikalske evner afhænger af omgivelserne og andre faktorer. Foto.

Musikalske evner afhænger af miljø og andre faktorer

Der er faktisk mange faktorer. Disse omfatter personens miljø, nogle karaktertræk, såsom udholdenhed, kognitive evner (hukommelse, opmærksomhed, evne til at analysere) osv. Nogle mennesker kan have problemer med at spille musik, ikke på grund af manglen på “musikalske” gener, men på grund af tonedøvhed eller amusia, som blev diskuteret tidligere.

Nogle tidligere undersøgelser har dog vist, at en person kan arve omkring 42% af musikaliteten er gennem gener fra ens forældre og forfædre. Derfor fortsætter debatten om genernes indflydelse på musikalske evner. Men hvis du studerer musik, skal du ikke opgive at studere. Med due diligence har du alle muligheder for at blive «Beethoven».

Hvad afhænger en persons musikalske talent af? Med due diligence kan enhver blive «Beethoven». Foto.

Den berømte tyske komponists musikalske talent gik langt ud over, hvad der kunne forventes af hans genetik. Som forskerne selv bemærker, ville det være forkert at sige, at Beethovens musikalske evner var almindelige, kun baseret på hans genetiske data.

Følg linket til vores ZEN-KANAL. Vi har forberedt en masse interessante, spændende materialer dedikeret til videnskab til dig.

Til sidst bemærker vi, at selvom genetiske undersøgelser ikke kan fortælle os om en persons talenter, giver de andre oplysninger. For eksempel viste en undersøgelse af Beethovens DNA, at han havde en genetisk disposition for leversygdom. Denne disposition kan have haft en større indflydelse på komponistens helbred, end nogen livsstil kunne have gjort.


Date:

by