Beethovens DNA visade att vem som helst kan bli ett musikaliskt geni

När en person gör något bättre än andra säger de att han har talang. Det gäller till exempel ofta musik – bra musiker och kompositörer sägs vara begåvade. Men var kommer en persons “talang” ifrån och vad är det ens? Forskare har ingen konsensus i denna fråga. Vissa tror att gener ligger bakom en persons talanger, vilket gör att alla inte kan bli “genier” inom ett eller annat område. Andra menar att det inte är en fråga om gener, utan om många andra faktorer. Därför kan alla nå framgång, under vissa förutsättningar, till exempel om de anstränger sig tillräckligt. En ny DNA-analys av den tyske kompositören Ludwig van Beethoven har avslöjat svaret på denna fråga.

Beethovens DNA visade att vem som helst kan bli ett musikaliskt geni. Forskare undersökte Beethovens DNA för att utvärdera hans musikaliska förmågor. Foto.

Forskare undersökte Beethovens DNA för att bedöma hans musikaliska förmågor

Hur gener påverkar människors förmåga att spela musik

Det har länge varit känt att genetiska varianter kan påverka vissa mänskliga egenskaper. Till exempel är förmågan att känna igen och känna rytm en sådan egenskap som påverkas av genetiska varianter. Dessutom förknippas de inte bara med en “rytmkänsla”, utan också med musikaliska förmågor i allmänhet.

Det bör förtydligas att genetiska varianter är sektioner av DNA som skiljer en individs genom från det genomsnittliga mänskliga genomet. För närvarande används denna term istället för den mer välbekanta, men mindre framgångsrika termen – “mutation”.

Men hur mycket inflytande har genetiska varianter på en persons musikaliska förmågor? Det finns ett sätt att ta reda på — undersöka DNA:t hos en person vars musikaliska talang är utom tvivel och jämföra den med medelvärdet. Detta är precis vad forskare gjorde när de studerade genomet av Ludwig van Beethoven.

Hur gener påverkar människors förmåga att göra musik. Forskare har inte hittat några tecken på speciella musikaliska förmågor i Beethovens gener. Foto.

Forskare har extraherat genetiskt material från bevarade strängar av den tyske kompositörens hår. En studie av genetiska varianter visade dock inte på några egenskaper som kunde tyda på någon speciell musikalisk talang för Beethoven. Författarna till studien rapporterar detta i tidskriften Current Biology.

Enligt forskare är resultaten inte så oväntade. Som de själva säger ska du vara skeptisk till alla möjliga genetiska tester som ska kunna visa hur musikaliskt begåvat ditt barn kommer att vara. Genetisk analys kan bara vara användbar för att studera befolkningstäckande beteendetrender kopplade till en specifik tid och plats. Det vill säga, en sådan analys kan berätta om egenskaperna hos ett visst folk, men inte en enskild person.

Vad beror en persons musikaliska talang på

Så, studien visade att gener inte påverkar musikalisk talang person, eller åtminstone inte särskilt påverkas. Men varför, i det här fallet, blir vissa människor stora musiker eller kompositörer, medan andra har väldigt svårt att studera musik?

Vad bestämmer en persons musikaliska talang. Musikaliska förmågor beror på miljön och andra faktorer. Foto.

Musikalisk förmåga beror på miljö och andra faktorer

Det finns faktiskt många faktorer. Dessa inkluderar personens miljö, vissa karaktärsdrag, såsom uthållighet, kognitiva förmågor (minne, uppmärksamhet, förmåga att analysera), etc. Vissa människor kan ha problem med att spela musik inte på grund av bristen på “musikaliska” gener, utan på grund av tondövhet, eller amusia, som diskuterades tidigare.

En del tidigare studier har dock visat att en person kan ärva cirka 42% av musikaliteten är genom gener från ens föräldrar och förfäder. Därför fortsätter debatten om geners påverkan på musikaliska förmågor. Men om du studerar musik ska du inte ge upp studierna. Med due diligence har du alla chanser att bli «Beethoven».

Vad beror en persons musikaliska talang på? Med due diligence kan vem som helst bli «Beethoven». Foto.

Den berömda tyska kompositörens musikaliska talang gick långt utöver vad som kunde förväntas av hans genetik. Som forskarna själva noterar skulle det vara fel att säga att Beethovens musikaliska förmågor var vanliga, endast baserat på hans genetiska data.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett för dig en hel del intressant och spännande material tillägnat vetenskap.

Slutligen noterar vi att även om genetiska studier inte kan berätta om en persons talanger, ger de annan information. Till exempel visade en studie av Beethovens DNA att han hade en genetisk predisposition för leversjukdom. Denna predisposition kan ha haft en större inverkan på kompositörens hälsa än någon livsstil kunde ha gjort.


Date:

by