Varför gör robotar och neurala nätverk oss lata?

Chatbots har snabbt spruckit in i våra liv och får mer och mer utrymme i det, särskilt när det kommer till arbete. Och även om moderna AI-system borde göra oss mer effektiva, tyder ny forskning på att det kanske inte är fallet. Som forskare från Berlins tekniska universitet har funnit, kan arbete sida vid sida med robotar göra människor mycket latare. Dessutom kan den fortsatta användningen av AI-bots leda till oavsiktlig slarv och dålig kvalitet på arbetet, vilket öppnar dörren för potentiella säkerhetsproblem. Författarna till arbetet, som publicerats i tidskriften Frontiers in Robotics and AI, tror att att förlita sig på smarta assistenter gör oss mer avslappnade, lata och ouppmärksamma. Men varför? Låt oss ta reda på det!

Varför gör robotar och neurala nätverk oss lata? Chatbots hjälper oss i vårt arbete och gör oss samtidigt lata. Foto.

Chatbots hjälper oss i vårt arbete och gör oss samtidigt lata

Innehåll

  • 1 Hur arbetar man med robotar?
  • 2 Social passivitet
  • 3 Laboratorium och verklighet
  • 4 Framstegsmotor

Hur arbetar man med robotar?

Sedan ChatGPT och andra chatbots släpptes, började miljontals människor runt om i världen frukta för sina jobb och trodde att AI kunde göra dem arbetslösa. Nu när generativa AI-system har börjat fungera sida vid sida med oss ​​har folk lärt sig att se dem som kamrater
och till och med lagkamrater. Daglig interaktion med generativa assistenter är i grunden lagarbete, vilket har både negativa och positiva effekter på produktiviteten.

Så när vi arbetar i ett team kopplar vi ofta av och låter våra kollegor göra en del av arbetet åt oss. Detta beteende förekommer hela tiden och kallas «social loafing». Det var därför forskare från tekniska universitetet i Berlin ville ta reda på om vi faktiskt bråkar när vi arbetar med AI-system och robotar. Enligt huvudförfattaren till den vetenskapliga artikeln, Dietlind Helen Symek, är lagarbete en blandad välsignelse.

Hur man arbetar med robotar? När robotar blir kollegor kan du koppla av. Bild: Andrew Bret Wallis/Getty Images. Foto.

När robotar blir kollegor kan du koppla av. Bild: Andrew Bret Wallis/Getty Images

Detta är intressant: Robotfigur 01 med det neurala nätverket ChatGPT. Han är nästan som en person!

Observera att traditionellt robotar praktiskt taget inte interagerar med mänskliga kollegor av säkerhetsskäl. Till exempel, inom fordonssektorn, utgör lyftkapaciteten och hastigheten hos stora enarmade robotar ett allvarligt hot mot människor. Det finns dock en växande trend att föra människor och robotar närmare varandra, både fysiskt och online.

Människa-maskin-interaktion kan motivera oss att göra vårt bästa arbete, men det kan också få oss att tappa motivationen. Poängen är att sådant lagarbete gör individuella bidrag mindre märkbara. Vi undrade om vi också kunde upptäcka dessa motivationseffekter när lagkamraten är en robot, förklarar studieförfattarna.

Social passivitet

Under arbetet simulerade forskare uppgiften att kontrollera industriella defekter: leta efter fel på kretskort. Studien involverade 42 personer som fick bilder på kretskort och fick i uppdrag att identifiera fel i dem. Hälften av deltagarna fick dock veta att brädorna de tittade på redan hade kontrollerats av en robot som heter Panda. Båda grupperna ombads sedan att betygsätta sina insatser i en undersökning.

Även om båda grupperna tillbringade ungefär lika mycket tid på uppgiften och betygsatte sin ansträngning och prestation på samma sätt, gjorde Pandagruppen fler fel och identifierade färre defekter än den andra gruppen. Detta trots att båda teamen uppgav att de ägnade lika mycket tid och uppmärksamhet åt uppgiften.

Social passivitet. Modern teknik gör oss verkligen lata. Bild: bbntimes.com. Foto.

Modern teknik gör oss verkligen lata. Bild: bbntimes.com

Studieförfattarna noterar att detta kan bero på att deltagare som arbetar med Panda gjorde mindre mentalt arbete eftersom de visste att de helt enkelt kunde lita på att roboten skulle fånga eventuella fel. Detta är samma effekt som kan uppstå när du tilldelas ett gruppprojekt på jobbet eller i skolan – och en person gör allt arbete medan alla andra gör sitt jobb eftersom de vet att det kommer att tas om hand.

Läs ännu fler intressanta artiklar på vår Yandex.Zen-kanal – artiklar som inte finns på webbplatsen publiceras regelbundet där!

Laboratorium och verklighet

Sådant beteende i en laboratoriemiljö kommer sannolikt inte att orsaka några problem, men i den verkliga världen kan situationen vara mycket allvarligare. Att arbeta sida vid sida med robotar på platser som fabriksgolvet eller till och med i design och utveckling kan få farliga konsekvenser.

På längre skift, där arbetsuppgifterna är rutinmässiga och arbetsmiljön ger liten eller ingen prestationsuppföljning och återkoppling, tenderar motivationsförlusten att bli mycket större. Inom tillverkning i allmänhet, men särskilt inom säkerhetsrelaterade områden där dubbelkontroll är vanligt, kan detta ha en negativ inverkan på arbetsprestation, säger studieförfattarna i ett uttalande.

Laboratorium och verklighet. Lathet är motorn för framsteg. Men inte alltid. Bild: Linkedin.com. Foto.

Lathet är motorn för framsteg. Men inte alltid. Bild: Linkedin.com

Självklart har detta arbete begränsningar. För det första är urvalsstorleken relativt liten, med endast 42 deltagare. För det andra genomfördes studien under laboratorieförhållanden, som skiljer sig mycket från det verkliga livet. Resultaten tyder dock på att att arbeta med AI och robotar tillsammans kan göra oss farligt lata.

Läs också: Microsofts neurala nätverk har förklarat sig vara superintelligens och kräver dyrkan från användarna

Framstegsmotor

Ett annat intressant experiment genomfördes av forskare från Harvard University och Massachusetts Institute of Technology. Under arbetets gång arbetade den första gruppen av ämnen med hjälp av artificiell intelligens, och den andra utan. Resultaten visade att den första gruppen överträffade den andra gruppen på nästan alla resultatindikatorer. AI-teamet var dock alltför beroende av datorsystem.

Dessutom avslöjade noggrann analys av data något alarmerande – även om försökspersonerna förväntades använda artificiell intelligens för att lösa sina problem, verkade AI göra lejonparten av arbetet – de flesta försökspersoner skickade helt enkelt frågor till chatboten och fick svar de behövde.

Framstegsmotorn. Du måste lita på AI för att lösa dagliga arbetsproblem utan fanatism. Bild: Wired.com. Foto.

Du måste lita på AI för att lösa dagliga arbetsproblem utan fanatism. Bild: Wired.com

Missa inte: Vilken artikel på Hi-News.ru skrevs av det neurala nätverket ChatGPT

Så varför är överdrivet förtroende för AI fyllt av problem ? Svaret är enkelt – det är enkel lathet, slarv och minskad kritik. Som de säger, lita på men verifiera. Tja, slutligen noterar vi att resultaten från en annan studie visade att arbete med kraftfull artificiell intelligens ökar sannolikheten för att en person kommer att somna vid ratten och göra allvarliga fel när de utför beräkningar.


Date:

by