Hvorfor gør robotter og neurale netværk os dovne?

Chatbots er hurtigt brudt ind i vores liv og får mere og mere plads i det, især når det kommer til arbejde. Og mens moderne kunstig intelligens-systemer burde gøre os mere effektive, tyder ny forskning på, at det måske ikke er tilfældet. Som forskere fra det tekniske universitet i Berlin har fundet ud af, kan arbejde side om side med robotter gøre folk meget mere doven. Desuden kan den fortsatte brug af AI-bots føre til utilsigtet uagtsomhed og dårlig kvalitet af arbejdet, hvilket åbner døren til potentielle sikkerhedsproblemer. Forfatterne til værket, offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Robotics and AI, mener, at afhængighed af smarte assistenter gør os mere afslappede, dovne og uopmærksomme. Men hvorfor? Lad os finde ud af det!

Hvorfor gør robotter og neurale netværk os dovne? Chatbots hjælper os i vores arbejde og gør os samtidig dovne. Foto.

Chatbots hjælper os i vores arbejde og gør os samtidig dovne

Indhold

  • 1 Hvordan arbejder man med robotter?
  • 2 Social passivitet
  • 3 Laboratorium og virkelighed
  • 4 Fremskridtsmotor

Hvordan arbejder man med robotter?

Siden udgivelsen af ​​ChatGPT og andre chatbots begyndte millioner af mennesker rundt om i verden at frygte for deres job og troede, at kunstig intelligens kunne gøre dem arbejdsløse. Nu hvor generative AI-systemer er begyndt at arbejde side om side med os, har folk lært at se dem som kammerater
og endda holdkammerater. Daglig interaktion med generative assistenter er i bund og grund teamwork, som har både negative og positive effekter på produktiviteten.

Så når vi arbejder i et team, slapper vi ofte af og lader vores kolleger gøre noget af arbejdet for os. Denne adfærd opstår hele tiden og kaldes «social loafing». Det er derfor, forskere fra det tekniske universitet i Berlin ville finde ud af, om vi rent faktisk roder rundt, når vi arbejder med AI-systemer og robotter. Ifølge hovedforfatteren til den videnskabelige artikel, Dietlind Helen Symek, er teamwork en blandet velsignelse.

Hvordan arbejder man med robotter? Når robotter bliver til kolleger, kan du slappe af. Billede: Andrew Bret Wallis/Getty Images. Foto.

Når robotter bliver til kolleger, kan du slappe af. Billede: Andrew Bret Wallis/Getty Images

Dette er interessant: Robotfigur 01 med det neurale netværk ChatGPT. Han er næsten som en person!

Bemærk, at traditionelt robotter praktisk talt ikke interagerer med menneskelige kolleger af sikkerhedsmæssige årsager. For eksempel i bilsektoren udgør løftekapaciteten og hastigheden af ​​store enarmede robotter en alvorlig trussel mod mennesker. Der er dog en stigende tendens til at bringe mennesker og robotter tættere sammen, både fysisk og online.

Menneske-maskine interaktion kan motivere os til at gøre vores bedste arbejde, men det kan også få os til at miste motivationen. Pointen er, at et sådant teamwork gør individuelle bidrag mindre mærkbare. Vi spekulerede på, om vi også kunne opdage disse motiverende effekter, når holdkammeraten er en robot, forklarer undersøgelsens forfattere.

Social passivitet

Under arbejdet simulerede forskere opgaven med at kontrollere industrielle defekter: at søge efter fejl på printplader. Undersøgelsen involverede 42 personer, som fik billeder af printplader og fik til opgave at identificere fejl i dem. Halvdelen af ​​deltagerne fik dog at vide, at de tavler, de så på, allerede var blevet tjekket af en robot kaldet Panda. Begge grupper blev derefter bedt om at vurdere deres indsats på en undersøgelse.

Selvom begge grupper brugte nogenlunde samme tid på opgaven og vurderede deres indsats og ydeevne på samme måde, lavede Panda-gruppen flere fejl og identificerede færre defekter end den anden gruppe. Dette er på trods af, at begge hold udtalte, at de brugte samme mængde tid og opmærksomhed på opgaven.

Social passivitet. Moderne teknologi gør os virkelig dovne. Billede: bbntimes.com. Foto.

Moderne teknologi gør os virkelig dovne. Billede: bbntimes.com

Undersøgelsens forfattere bemærker, at dette kan skyldes, at deltagere, der arbejdede med Panda, udførte mindre mentalt arbejde, fordi de vidste, at de simpelthen kunne stole på, at robotten fange eventuelle fejl. Dette er den samme effekt, som kan opstå, når du får tildelt et gruppeprojekt på arbejdet eller i skolen – og én person udfører alt arbejdet, mens alle andre går i gang med deres forretning, fordi de ved, at det vil blive taget hånd om.

Læs endnu flere interessante artikler på vores Yandex.Zen-kanal – artikler, der ikke er på webstedet, offentliggøres regelmæssigt der!

Laboratorie og virkelighed

Sådan adfærd i et laboratoriemiljø vil næppe forårsage nogen problemer, men i den virkelige verden kan situationen være meget mere alvorlig. At arbejde side om side med robotter på steder som fabriksgulvet eller endda i design og udvikling kan have farlige konsekvenser.

På længere vagter, hvor opgaverne er rutineprægede, og arbejdsmiljøet giver ringe eller ingen præstationsovervågning og feedback, har motivationstabet en tendens til at være meget større. Inden for fremstilling generelt, men især inden for sikkerhedsrelaterede områder, hvor dobbelttjek er almindeligt, kan dette have en negativ indvirkning på jobpræstationen, sagde undersøgelsesforfatterne i en erklæring.

Laboratorium og virkelighed. Dovenskab er fremskridtets motor. Men ikke altid. Billede: Linkedin.com. Foto.

Dovenskab er motoren til fremskridt. Men ikke altid. Billede: Linkedin.com

Selvfølgelig har dette arbejde begrænsninger. For det første er stikprøvestørrelsen relativt lille med kun 42 deltagere. For det andet blev undersøgelsen udført under laboratorieforhold, som er meget forskellige fra det virkelige liv. Resultaterne tyder dog på, at arbejdet med kunstig intelligens og robotter sammen kan gøre os farligt dovne.

Læs også: Microsofts neurale netværk har erklæret sig selv som superintelligens og kræver tilbedelse fra brugerne

Fremskridtsmotor

Et andet interessant eksperiment blev udført af forskere fra Harvard University og Massachusetts Institute of Technology. Under arbejdet arbejdede den første gruppe af forsøgspersoner ved hjælp af kunstig intelligens, og den anden uden. Resultaterne viste, at den første gruppe klarede sig bedre end den anden gruppe på næsten alle præstationsindikatorer. Imidlertid var AI-teamet alt for afhængige af computersystemer.

Desuden afslørede en omhyggelig analyse af dataene noget alarmerende – selvom forsøgspersonerne forventedes at bruge kunstig intelligens til at løse deres problemer, så AI'en ud til at gøre brorparten af ​​arbejdet – de fleste forsøgspersoner videresendte simpelthen spørgsmål til chatbotten og modtog svar, de havde brug for.

Fremskridtets motor. Du skal stole på AI for at løse daglige arbejdsproblemer uden fanatisme. Billede: Wired.com. Foto.

Du skal stole på AI for at løse daglige arbejdsproblemer uden fanatisme. Billede: Wired.com

Gå ikke glip af: Hvilken artikel på Hi-News.ru blev skrevet af ChatGPT neurale netværk

Så hvorfor er overdreven tillid til AI fyldt med problemer ? Svaret er enkelt – det er simpel dovenskab, skødesløshed og nedsat kritik. Som de siger, stol på, men bekræft. Nå, endelig bemærker vi, at resultaterne af en anden undersøgelse viste, at arbejde med kraftfuld kunstig intelligens øger sandsynligheden for, at en person falder i søvn ved rattet og laver alvorlige fejl, når de udfører beregninger.


Date:

by