Vad kan få en persons blod att bli grönt eller blått?

Människoblod är rött – detta är ett axiom, det vill säga ett uttalande som inte kräver några bevis. Du kanske har hört uttrycket “blått blod”, vilket betyder att en person tillhör de övre skikten i samhället. Vätskan som strömmar genom våra vener kan dock inte färgas denna färg – detta händer bara i specifika fall. Men blodet kan mycket väl få en grönaktig nyans. Detta sker antingen på stora djup i hav och oceaner, eller under vissa miljöförhållanden på land. För många människor kan detta vara en stor upptäckt som kräver en detaljerad förklaring. Just nu kommer vi att berätta allt i detalj – läs och vidga dina vyer!

Vad får en persons blod att bli grönt eller blått. Under vattnet blir en persons blod grönt, och det finns en vetenskaplig förklaring till detta. Foto.

Under vattnet blir människoblod grönt, och det finns en vetenskaplig förklaring till detta

Vad händer med en person under vatten

Om en person dyker i havet eller havet till ett djup av mer än 20 meter, och sedan ett sår dyker upp på hans kropp, kommer grönt blod att flöda från det. En gång hände detta en sportdykare – när han var på havets botten blev han biten av en tandad muräna. Bilden nedan visar grönt blod som sipprar från deras sår på hans finger.

Vad händer med en person under vattnet. Grönt blod kommer från dykarens sår. Bild: YouTube-kanal för användaren Tim Powell. Foto.

Grönt blod kommer från en dykares sår. Bild: YouTube-kanal för användaren Tim Powell

Morayär en lång fisk som inte har några fenor och som liknar en orm i sitt utseende. Hon bor i djupen av hav och oceaner, gömmer sig i steniga skydd. De har vassa tänder som länge har ansetts vara giftiga. Men det finns inget gift i dem, även om muränsbett är mycket smärtsamt.

Vad händer med en person under vattnet. Muränor. Bild: flomaster.top. Foto.

Moray ål fisk. Bild: flomaster.top

Du kanske tror att något fel händer med människokroppen i vatten, och hans blod ändrar dess sammansättning. Naturligtvis på stora djup är en person under stor press, och som ett minimum upplever han andningsproblem även med dykutrustning. Men orsaken till den grönaktiga nyansen av blod är annorlunda – sammansättningen ändras inte, vi börjar bara se den genom ett vattenfilter.

Detta är intressant:Varför gör det det bränna i munnen efter att ha ätit ananas och ibland blöder< /p>

Varför är blodgrönt under vattnet

Vi vet alla från skolan att vi ser olika färger på grund av att ljus reflekteras från föremål och kommer in i våra ögon. Varje färg har sin egen unika våglängd: rött har till exempel längre vågor än blått eller grönt.

När vi befinner oss på jordens yta uppfattas alla färger runt omkring oss naturligt av oss. Blod verkar rött, gräs verkar grönt, himlen verkar blå och så vidare. Men när vi dyker djupare under vattnet börjar vattnet absorbera en del ljusvågor. Röda vågor blockeras först, medan gröna och blå vågor passerar bättre genom vattnet.

Varför är blodgrönt under vattnet? I havens djup är det omöjligt att se den röda färgen. Bild: dailymail.co.uk. Foto.

I havens djup är det omöjligt att se den röda färgen. Bild: dailymail.co.uk

Därför, när vi ser blod på stora djup, kan det verka grönt snarare än rött. Denna effekt förklaras av det faktum att vatten fungerar som ett filter och lämnar endast några färger synliga på djupet. Denna effekt kan förklara varför många djuphavsdjur är röda. När de är på stora djup blir de väldigt mörka, vilket gör dem ofta omöjliga att upptäcka av rovdjur. Det är till exempel av denna anledning som evolutionen har försett djuphavskräftor med en röd kropp.

Läs också:De mest slående tecknen på att en person har ädelt blod som flödar< /p>

På grund av- varför ändrar blod färg

I sällsynta fall blir mänskligt blod faktiskt rött, och det är inte en optisk illusion.

Människans blod är rött på grund av innehållet av hemoglobin – ett protein som transporterar syre från lungorna till alla andra organ. Den innehåller många järnjoner som blir röda när de kommer i kontakt med syre från lungorna.

Vad får blod att ändra färg. I sällsynta fall kan blod faktiskt bli grönt. Foto.

I sällsynta fall kan blod faktiskt bli grönt

Människoblod kan bli grönt om hemoglobin binder till svavelatomer. De hindrar järn från att binda till syre, så blodet ser grönaktigt ut och ibland till och med svart. Detta uppstår vanligtvis på grund av användningen av vissa mediciner, såväl som efter exponering för svavel när du arbetar på vissa arbetsplatser. Detta fenomen kallas sulfhemoglobinemi och kräver vanligtvis ingen behandling – med tiden återställs blodets naturliga färg.

Har du redan prenumererat på våra Zen- och Telegram-kanaler? Om inte, så är det förgäves – vi håller intressanta frågesporter där!

I början av artikeln nämndes att i mycket sällsynta fall kan mänskligt blod bli blått. 2019 hände detta en ung flicka – hon kom till sjukhuset och klagade över svaghet, andningsproblem och en blåaktig nyans på huden. Medan de tog tester blev läkarna förvånade över att hennes blod var djupblått. Du kan läsa om varför detta hände i vår artikel “Vad får mänskligt blod att bli blått.”


Date:

by