Vad händer med Bajkalsjön och varför är forskarna oroliga?

En av de mest fantastiska naturliga formationerna på planeten – Baikalsjön – är det enda sötvattnet i världen och innehåller cirka 20% av alla färskvattenresurser på jorden. Dessutom är Baikal också den djupaste sjön i världen (djupet överstiger 1600 meter), och dess ekosystem är rikt på biologisk mångfald och många endemiska arter. En av de viktigaste aspekterna av Baikals ekosystem är dess otroligt klara och rena vatten, så mycket att föremål kan ses i det på upp till 40 meters djup. Tyvärr har Baikals ekosystem under de senaste decennierna stått inför ett antal allvarliga problem som kan påverka dess tillstånd negativt i framtiden. Resultaten från tidigare studier har alltså visat att klimatförändringar har både indirekta och direkta effekter på organismer och processer i sjön: stigande vattentemperaturer, förändringar i nederbördsmönster och andra klimatförändringar är fyllda med migration och utrotning av vissa arter. Men dessa är långt ifrån de enda problemen.

Vad händer med Bajkalsjön och varför är forskare oroliga? Bajkalsjöns ekosystem är hotat på grund av klimatförändringarna. Foto: W0ZNY/WIKIMEDIA COMMONS. Foto.

Bajkalsjöns ekosystem är hotat på grund av klimatförändringar
Foto: W0ZNY/WIKIMEDIA COMMONS

En unik sjö

Den största och äldsta sötvattensjön uppstod under dinosauriernas tid , och dess moderna gaffel förvärvade långt innan våra avlägsna förfäder dök upp på planeten. På grund av sin ålder och isolering har Bajkalsjönexceptionell biologisk mångfald. Intressant nog fick Baikal sin nuvarande djupa och syresatta karaktär först i slutet av Pleistocen (från 2,6 miljoner till 11 700 år sedan), och bland dess mångfaldiga fauna är gammaridamfipoder och skulpturer särskilt väl studerade.

Ack. men existensen av detta underbara ekosystem riskerar att utrotas. Vissa forskare tror att sjön kan uppleva ett ekologiskt regimskifte, vilket borde ge andrum för varelser som lever i ett större men fortfarande begränsat ekosystem – ett som också värms upp snabbt.

En unik sjö. Förorening av Bajkalsjön är ett allvarligt problem som kräver brådskande åtgärder. Bild: theacademic.com. Foto.

Förorening av Bajkalsjön är ett allvarligt problem som kräver brådskande åtgärder
Bild: theacademic.com

Detta intressanta: De mest fantastiska dinosaurierna som levde i Ryssland för miljoner år sedan

Det mest uppenbara problemet är vattenföroreningar – industriella utsläpp, oljeprodukter, kemikalier och sopor kan komma in i sjön, störa dess ekologiska balans och hota levande organismers hälsa. Ökad turistaktivitet sätter också press på Bajkalsjöns ekosystem, särskilt nära populära turistattraktioner och nationalparker.

Och även om många forskare trodde att 20 % av Baikals färskvatten och dess storlek kunde vara resistenta mot förändringar, har data som erhållits under mer än 60 decennier av vetenskaplig forskning visat att så inte är fallet. Förutom miljöföroreningar värms Baikal upp, och den årliga varaktigheten av issammansättningen blir mindre och mindre.

En unik sjö. Den biologiska mångfalden i Bajkalsjön är fantastisk^ Phys.org. Foto.

Den biologiska mångfalden i Bajkalsjön är fantastisk^ Phys.org

Läs också: Mer än hälften av de största sjöar och reservoarer på jorden kan snart torka ut

Experter noterar
att för att bevara sjöns unika ekosystem är det nödvändigt attvidta brådskande åtgärder för att skydda och återställa dess naturresurser. Detta inkluderar skärpta miljöstandarder för industriföretag, genomförande av vattenrening och bevarandeåtgärder, övervakning av turismaktiviteter och genomförande av utbildningsprogram för att upprätthålla medvetenheten om Bajkalsjöns miljöfrågor.

Alger, vind och klimatförändringar

< p>Den första stora rapporten som presenterar en omfattande analys av data som samlats in av ett internationellt team av forskare avslöjar biologiska förändringar som åtföljer uppvärmningen vid Bajkalsjön. Forskare har funnit attmassan av alger överlag ökarliksom mängden av en grupp utbredda djurplankton (kladoceraner, som trivs i varmare temperaturer). Däremot minskar populationen av den endemiska, kylälskande Epishurella (en typ av små kräftdjur) antingen något eller förblir stabil.

På grund av fysiologiska och andra skillnader mellan djurplanktontyper antog studieförfattarna att om dessa trender fortsätter eller intensifieras kan de påverka näringsämneskretsloppet i sjön avsevärt, med omfattande ekologiska konsekvenser.

Alger, vind och klimatförändringar. Bajkalsjön är hem för världens enda art av sötvattensäl, sälen (Pusa sibirica). Foto: andreigilbert/Getty Images. Foto.

Bajkalsjön är hem för världens enda art av sötvattensäl, sälen (Pusa sibirica). Fotokredit: andreigilbert/Getty Images

Genom ytterligare analys av data erhållna från grunda sedimentkärnor undersökte vi hur naturliga och mänskliga inducerade förändringar påverkade näringsämnen och kemikalier i sjön och i slutändan förändringar i algproduktiviteten, rapporterar författarna. p>

Forskare uppmärksammar också en ökning av vindstyrkan över sjön, vilket kan orsaka mer intensiv «ventilation» djuphavsområden. Orsaken till ökningen av vindstyrkan är ännu inte tillförlitlig känd, men det beror sannolikt på ett minskat istäcke tillsammans med en ökning av luft- och ytvattentemperaturerna.

Vill du alltid vara medveten om de senaste nyheterna från vetenskapens och högteknologins värld? Prenumerera på vår kanal på Telegram – så att du definitivt inte missar något intressant!

Dessa och andra data utgjorde sedan grunden för en matematisk modell av Baikals akvatiska ekosystem, utvecklad av forskare från Michigan State University och Berlin Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries. Leibniz. I modellen försöker forskare integrera biologiska interaktioner mellan organismer med förändringar i den fysiska miljön. Deras huvudsakliga mål är att bättre förstå orsakerna till de senaste förändringarna i säsongsmönster för algöverflöd, särskilt på vintern.

Solljus och vinteris

På Bajkalsjön, där solljus tränger igenom klar vinteris, når algproduktionen traditionellt sin topp på vintern och tidigt på våren – en annan ovanlig egenskap hos detta system. I slutet av 1900-talet var dessa toppar ofta försenade, svagare eller helt enkelt frånvarande. Data från studierna avslöjade dessa mönster, som sällan bedöms i sjöar på grund av deras riktade provtagning under vintern.

En modell som tar hänsyn till förekomsten av Epishurella och bete, och som även beaktar enskilda populationer av alger anpassade till kallt och varmt vatten, tyder på att dessa förändringar i algförekomsten till stor del kan vara resultatet av ett minskat årligt istäcke, och att om istäcket fortsätter att minska kan vinteralgtoppen försvinna helt.

Solljus och vinteris. Bajkalsjön är enorm och innehåller 20 % av planetens flytande sötvatten. (Foto: Astromujoff/Getty Images). Foto.

Bajkalsjön är enorm och innehåller 20 % av planetens flytande sötvatten. (Foto med tillstånd av Astromujoff/Getty Images)

Missa inte: Varför visas stenar med “ben” gjorda av is på Bajkalsjön?

Observera att modellen är ganska komplex, men dess förutspådda resultat beror, åtminstone delvis, på Epishurellas större förmåga att undertrycka tillväxten av algpopulationer genom att konsumera dem när det är mindre istäcke.

Modellen beskriver också&# 171;regimförändring»– en smidig övergång av ett system från ett tillstånd till ett annat, inklusive olika variationer. Även om ingen modell är definitiv och kan utvecklas i takt med att vår förståelse av de ekologiska interaktionerna i detta uråldriga och unika ekosystem utvecklas, är kontrasten mellan regimskiften och varaktig, gradvis förändring bekymmersam och till och med skrämmande.

Solljus och vinteris. Bajkalsjön - Sibiriens pärla (Bild: A-z-animals.com). Foto.

Bajkalsjön – Sibiriens pärla
(Bild: A-z-animals.com)

En Fynden indikerar att global uppvärmning och andra mänskligt orsakade miljöförändringar ibland kan orsaka dramatiska förändringar i ekosystem som kan vara svåra att både förutsäga och vända.


Date:

by