Hvordan et lighus i Paris for 160 år siden blev til et dødsmuseum med lig som udstillingsgenstande

Det kan virke noget rædselsfuldt og unormalt, men fremvisningen af ​​lig i Paris i det 19. århundrede var en af ​​underholdningen for tilskuere, eller flaneurs, som folk dengang blev kaldt, der vandrede formålsløst gennem byens gader. Desuden begyndte lighuset, der ligger bag Notre Dame-katedralen, med tiden at blive kaldt “dødens museum”. Det er for eksempel sådan, det blev betegnet i britiske guidebøger. Enhver kunne komme her og se på ligene udstillet bag glas. Men det, der er mest interessant, er, at ligene af døde mennesker blev udstillet, slet ikke til underholdning for byboere og turister, men af ​​en helt anden grund.

Hvordan for 160 år siden blev et lighus i Paris til et dødsmuseum med lig som udstillingsgenstande. Lighuset i Paris blev et underholdningssted for lokale tilskuere i midten af ​​det 19. århundrede. Billedkilde: iflscience.com. Foto.

Lighuset i Paris blev et underholdningssted for lokale tilskuere i midten af ​​det 19. århundrede. Billedkilde: iflscience.com

Udstilling af menneskekroppe i Paris

De, der ville se på lig, eksisterede ikke kun i Paris i det 19. århundrede. I øjeblikket er udstillingen Body Worlds, som oversat betyder “verdener af kroppe”, blevet en af ​​de mest berømte og på samme tid skandaløse. Dens udstillinger er plastinerede menneskelig, det vil sige balsamerede på en speciel måde ved hjælp af en syntetisk polymer.

Udstillingen bragte berømmelse og rigdom til sin skaber, den tyske anatom Gunther von Hagens, da den var en stor succes alt sammen. over hele verden. Selve ideen er dog, som du allerede har forstået, ikke ny. Udstillingen af ​​lig i Frankrigs hovedstad var også utrolig populær i 60'erne og 70'erne af århundredet før sidst.

Lighuset i Paris havde til dette formål et særligt udstillingsrum, hvor de døde blev udstillet bag glas. De bar kun tynde strimler af stof, men deres tøj hang i nærheden, så besøgende kunne se, hvad disse mennesker havde på i de sidste minutter af deres liv.

Udstilling af menneskekroppe i Paris. Udstillingshal i lighuset i Paris. Billedkilde: iflscience.com. Foto.

Udstillingshal i lighuset i Paris. Billedkilde: iflscience.com

Ifølge How Stuff Works kunne lighusets udstillingshal, afhængig af hvem der udstillede, tiltrække titusinder til hundredtusindvis af besøgende. En af de mest populære udstillinger var “kvinden skåret i to”, som blev genvundet fra Seinen i 1876. Hundredtusindvis af besøgende kom til lighuset for at se på hende.

Interessen for ligene blev også drevet af pressen, som offentliggjorde forfærdelige detaljer om visse menneskers død. Derudover var Grevin-museet, som var en “levende avis”, på det tidspunkt populært i Paris. Ideen var at genskabe nylige mord ved hjælp af voksfigurer. Lighuset gav læserne mulighed for at dykke dybere ned i historien og se ofrene tæt på med deres egne øjne.

Udstilling af menneskekroppe i Paris. I første omgang blev lig vist til identifikation. Billedkilde: daily.jstor.org. Foto.

I første omgang blev lig udstillet til identifikation . Billedkilde: daily.jstor.org

Hvorfor blev lig vist i Paris

Som nævnt ovenfor var udstillingshallen i begyndelsen ikke et sted for at underholde tilskuere. Lad os huske, at den industrielle revolution begyndte i midten af ​​det 19. århundrede. Mange mennesker gik til byen på jagt efter arbejde på nye, nogle gange meget farlige arbejdspladser. Ofte døde arbejdere, men deres identitet var ukendt. Derfor blev ligene af ukendte personer ført til udstillingshallen, så pårørende eller venner kunne identificere dem og tage liget med til begravelse.

Selvom en persons identitet var kendt, men han var på afstand, blev hans lig også sendt under glas til dem, der ventede på at få en identitet. Enhver kunne undersøge ligene, og med tiden blev denne aktivitet til underholdning.

Hvorfor dødsmuseet var populært

Ifølge JSTOR tiltrak lighuset folk ikke så meget på grund af morbiditet nysgerrighed og lyst til at have det sjovt lige så meget som en følelse af fællesskab. Besøgende i udstillingshallen sympatiserede med ligene og var forfærdede.

Hvorfor Dødsmuseet var populært. Populariteten af ​​«Dødens Museum» kan have mange årsager. Billedkilde: iflscience.com. Foto.

Der er også andre meninger om denne sag. For eksempel mener professor Vanessa Schwartz, en ansat ved University of Southern California, at lighusudstillingshallen og den “levende avis” var prototypen på moderne kriminalitetsdokumentarer.

Mere sandsynligt havde forskellige besøgende forskellige motiver. Det skal bemærkes, at død og lig har tiltrukket mennesker til enhver tid. For eksempel tiltrak offentlige henrettelser i middelalderen enorme skarer af mennesker på de centrale pladser i byer. Og endnu tidligere, i Egypten og nogle andre civilisationer, var der en ægte dødskult, og derfor blev lig mumificeret ved hjælp af specielle balsamer. I dag nyder folk at se chokerende videoer af mennesker, der dør eller, som nævnt ovenfor, besøge Body Worlds-udstillingen.

Følg linket til vores ZEN-KANAL. Vi har forberedt en masse interessante, spændende materialer dedikeret til videnskab til dig.

Herfra kan vi konkludere, at dødsmuseets popularitet ikke kun er forbundet med folks ønske om at sympatisere med de døde . Før eller siden venter døden på alle, måske er dette årsagen til en sådan opmærksomhed på lig og død. Selvom folk nogle gange ikke engang ved, hvad deres nysgerrighed stammer fra.


Date:

by