Hur ett bårhus i Paris för 160 år sedan förvandlades till ett dödsmuseum med lik som utställningsföremål

Det kan tyckas något skrämmande och onormalt, men uppvisningen av lik i Paris på 1800-talet var en av underhållningen för åskådare, eller flanörer, som folk kallades då, som planlöst vandrade genom stadens gator. Med tiden började dessutom bårhuset, som ligger bakom katedralen Notre Dame, kallas “dödens museum”. Det är till exempel så här det betecknades i brittiska guideböcker. Vem som helst kunde komma hit och titta på liken som ställdes ut bakom glas. Men det som är mest intressant är att kropparna av döda människor visades upp inte alls för att underhålla stadsborna och turister, utan av en helt annan anledning.

Hur för 160 år sedan förvandlades ett bårhus i Paris till ett dödsmuseum med lik som utställningsföremål. Bårhuset i Paris blev en plats för underhållning för lokala åskådare i mitten av 1800-talet. Bildkälla: iflscience.com. Foto.

Bårhuset i Paris blev en plats för underhållning för lokala åskådare i mitten av 1800-talet. Bildkälla: iflscience.com

Utställning av människokroppar i Paris

De som ville titta på lik fanns inte bara i Paris på 1800-talet. För närvarande har Body Worlds-utställningen, som översatt betyder “kroppars världar”, blivit en av de mest kända och samtidigt skandalösa. Dess utställningar är plastinerade människolik, det vill säga balsamerade på ett speciellt sätt med en syntetisk polymer.

Utställningen gav berömmelse och rikedom till sin skapare, den tyske anatomen Gunther von Hagens, eftersom den var en stor succé. över världen. Men idén i sig, som du redan förstått, är inte ny. Likutställningen i Frankrikes huvudstad var också oerhört populär under 60- och 70-talen av förra seklet.

Bårhuset i Paris hade ett särskilt utställningsrum för detta ändamål, där de döda visades upp bakom glas. De bar bara tunna tygremsor, men deras kläder hängde i närheten så att besökarna kunde se vad dessa människor hade på sig under de sista minuterna av sitt liv.

Utställning av människokroppar i Paris. Utställningshall i Paris bårhus. Bildkälla: iflscience.com. Foto.

Utställningshall i Paris bårhus. Bildkälla: iflscience.com

Enligt How Stuff Works kunde bårhusets utställningshall, beroende på vem som ställde ut, locka tio till hundratusentals besökare. En av de mest populära utställningarna var “kvinnan skuren i två”, som återfanns från Seine 1876. Hundratusentals besökare kom till bårhuset för att titta på henne.

Intresset för liken väcktes också av pressen, som publicerade fruktansvärda detaljer om vissa människors död. Dessutom var på den tiden Grevinmuseet, som var en “levande tidning”, populärt i Paris. Tanken var att återskapa de senaste morden med hjälp av vaxfigurer. Bårhuset gjorde det möjligt för läsarna att dyka djupare in i berättelsen och se offren på nära håll med sina egna ögon.

Utställning av människokroppar i Paris. Till en början visades lik upp för identifiering. Bildkälla: daily.jstor.org. Foto.

Inledningsvis ställdes lik ut för identifiering . Bildkälla: daily.jstor.org

Varför visades lik i Paris

Som nämnts ovan var utställningshallen från början inte en plats för att underhålla åskådare. Låt oss komma ihåg att den industriella revolutionen började i mitten av 1800-talet. Många människor åkte till staden för att söka arbete på nya, ibland mycket farliga arbetsplatser. Ofta dog arbetare, men deras identitet var okänd. Därför togs lik av okända personer till mässhallen så att släktingar eller vänner kunde identifiera dem och ta liket för begravning.

Även om en persons identitet var känd, men han var på långt håll, skickades hans kropp också under glas till dem som väntade på att få en identitet. Vem som helst kunde undersöka liken och med tiden förvandlades denna verksamhet till underhållning.

Varför dödsmuseet var populärt

Enligt JSTOR lockade bårhuset människor inte så mycket på grund av sjukliga nyfikenhet och lust att ha roligt lika mycket som en känsla av gemenskap. Besökare i utställningshallen sympatiserade med liken och blev förskräckta.

Varför Dödsmuseet var populärt. Populariteten för «Dödens museum» kan ha många anledningar. Bildkälla: iflscience.com. Foto.

Det finns också andra åsikter i denna fråga. Till exempel anser professor Vanessa Schwartz, anställd vid University of Southern California, att bårhusets utställningshall och den “levande tidningen” var prototypen på moderna kriminaldokumentärer.

Och mer troligt var att olika besökare hade olika motiv. Det bör noteras att död och lik har lockat människor hela tiden. Till exempel, under medeltiden, lockade offentliga avrättningar enorma skaror av människor på de centrala torgen i städerna. Och ännu tidigare, i Egypten och vissa andra civilisationer, fanns det en verklig dödskult, och därför mumifierades lik med speciella balsamer. Nuförtiden gillar folk att titta på chockerande videor på människor som dör eller, som nämnts ovan, besöka Body Worlds-utställningen.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett för dig många intressanta, spännande material tillägnad vetenskap.

Av detta kan vi dra slutsatsen att populariteten för dödsmuseet inte bara är förknippad med människors önskan att sympatisera med de döda . Förr eller senare väntar döden på alla, kanske är detta anledningen till sådan uppmärksamhet på lik och död. Även om folk ibland inte ens vet vad deras nyfikenhet härrör från.


Date:

by