Den menneskelige hjerne vokser sig større for hver generation, og det er et godt tegn for unge mennesker

Den menneskelige hjerne vejer cirka 1,5 kg, og dens volumen kan nå op på 1260 kubikcentimeter. Den er dækket af en hjernehinde, der beskytter den mod slag mod kraniet. Dusinvis af dens afdelinger er ansvarlige for mange funktioner, lige fra at tænke og huske information til at kontrollere kropsdele. For nylig gennemførte videnskabsmænd en undersøgelse og fandt ud af, at hjernevolumen hos mennesker i 1970'erne var større end hos mennesker i 1930'erne. Mest sandsynligt er dette resultatet af en stærk ændring i miljøet, fordi folk i den moderne verden ikke har særlige problemer med mad og hvile. Hjerneforstørrelse betragtes som gode nyheder, fordi det forbedrer unge menneskers chancer for at ældes sundt og med et klart sind.

Den menneskelige hjerne vokser sig større for hver generation, og dette er et godt tegn for unge mennesker. Hvert 10. år øges volumen af ​​menneskers hjerner. Billede: lifehacker.com. Foto.

Hvert 10. år øges volumen af ​​den menneskelige hjerne. Billede: lifehacker.com

Hvorfor menneskers hjernevolumen stiger

Det faktum, at den menneskelige hjerne er steget mærkbart i løbet af det sidste århundrede, blev beskrevet i det videnskabelige tidsskrift Science Alert. Det fandt man ud af i en videnskabelig undersøgelse, hvor forskere undersøgte hjerneparametre hos 3.000 mennesker. De tog højde for data fra mænd og kvinder, der er født i 1970'erne og 1930'erne, det vil sige med stor aldersforskel.

Analysen viste, at mennesker i 70'erne har en gennemsnitlig hjernevolumen, der er 6,6 % større end dem i 30'erne. Især viste de større mængder af hvidt og gråt stof. Hvidt stof i den menneskelige hjerne spiller rollen som en “leder” af information mellem forskellige dele. Grå stof i den menneskelige hjerne er ansvarlig for at behandle information og kontrollere vores bevægelser. Forskere bemærkede også, at mellem 1930 og 1970 steg volumen af ​​hippocampus med 5,7% hos mennesker. Dette er navnet på en lille del af hjernen, der spiller en nøglerolle i hukommelsen og indlæringen.

Hvorfor menneskers hjernevolumen stiger. Folk i 1930'erne havde mindre grå substans i deres hjerner end folk i dag. Billede: Science Alert. Foto.

I mange år troede forskere, at hjernevolumen i høj grad var bestemt af genetik, ifølge neurolog Charles DeCarl. Deres forskning tyder på, at miljøforhold også kan påvirke dette. I 1930'erne manglede mange mennesker tilstrækkelig ernæring og uddannelse. Flere årtier senere forsvandt disse problemer, folks liv blev lykkeligere, hvorfor hjernen begyndte at udvikle sig mere aktivt.

Vigtig videnskabelig præstation:Forskere holdt hjernen i live uden for kroppen i fem timer

Reduktion af risikoen for at udvikle demens

Forskere mener, at en stigning i menneskelig hjernevolumen er gode nyheder. Efter deres mening vil mennesker takket være dette i fremtiden lide mindre af demens. Dette er navnet på en række sygdomme, der fører til ødelæggelse af hjernen og en persons manglende evne til at huske information, tænke tilstrækkeligt og så videre.

Der er millioner af mennesker verden over i dag, der lever med Alzheimers sygdom og andre former for demens. De har et stærkt reduceret volumen af ​​grå substans i hjernen, men hvis mængden af ​​grå substans i hjernen stiger for hver generation, vil mennesker lide mindre og mindre af demens. At dømme efter statistik er denne tendens allerede mærkbar – forekomsten af ​​neurodegenerative sygdomme i USA og Europa falder med cirka 13 % hvert årti.

Reducere risikoen for at udvikle demens. Hjernen hos en person med demens (venstre) og en rask person (højre). Billede: lninstitute.org. Foto.

Hjernen hos en person med demens (til venstre) og en sund person (til højre). Billede: lninstitute.org

Tidligere undersøgelser har vist, at mennesker med større hjerner har et meget mildere forløb af Alzheimers sygdom. Dette kan kaldes stærke beviser for hypotesen om “hjernereserve”. Ifølge den, jo større hjerne en mand eller kvinde er, jo længere vil han bevare evnen til at huske information og tænke – sygdommen vil simpelthen ødelægge hjernen langsommere på grund af dens store volumen.

Så , i fremtiden har mennesker en chance for at blive frelst fra demens. Men du bør ikke slappe af, for alkoholmisbrug, en stillesiddende livsstil og mangel på “opladning” til hjernen kan stadig føre til ødelæggelse af strukturerne i et af de vigtigste organer i vores krop. Også meget uventede faktorer har en dårlig effekt på hjernen – for eksempel talte vi for nylig om, hvordan vores hjerne bliver ødelagt på grund af snavsede tænder.

Du finder endnu flere interessante artikler i vores Zen- og Telegram-kanaler . Sørg for at abonnere!

Heldigvis studerer videnskabsmænd konstant den menneskelige hjerne og finder måder at forbedre dens evner på og endda behandle dødelige sygdomme. Gennem adskillige eksperimenter har forskere været i stand til at identificere lugte, der kan forbedre hjernefunktionen selv hos ældre mennesker. Og i begyndelsen af ​​2024 fik kirurger et stort gennembrud, hvor de fuldstændig helbredte et barn for hjernekræft.


Date:

by