Den mänskliga hjärnan växer sig större för varje generation, och detta är ett gott tecken för unga människor

Människans hjärna väger cirka 1,5 kilogram och dess volym kan nå 1260 kubikcentimeter. Den är täckt av en hjärnhinna som skyddar den från slag mot skallen. Dussintals av dess avdelningar ansvarar för många funktioner, allt från att tänka och komma ihåg information till att kontrollera kroppsdelar. Nyligen genomförde forskare en studie och fann att hjärnvolymen hos människor på 1970-talet var större än hos människor på 1930-talet. Troligtvis är detta resultatet av en stark förändring i miljön, eftersom människor i den moderna världen inte har några speciella problem med mat och vila. Hjärnförstoring anses vara goda nyheter eftersom det förbättrar unga människors chanser att åldras friskt och med ett klart sinne.

Den mänskliga hjärnan växer sig större för varje generation, och detta är ett gott tecken för unga människor. Vart tionde år ökar volymen av människors hjärnor. Bild: lifehacker.com. Foto.

Vart tionde år ökar volymen av den mänskliga hjärnan. Bild: lifehacker.com

Varför människors hjärnvolym ökar

Det faktum att den mänskliga hjärnan har ökat märkbart under det senaste århundradet beskrevs i den vetenskapliga tidskriften Science Alert. Detta framkom i en vetenskaplig studie där forskare studerade hjärnparametrar hos 3 000 personer. De tog hänsyn till data från män och kvinnor som är födda på 1970- och 1930-talen, det vill säga med stor åldersskillnad.

Analysen visade att personer i 70-årsåldern har en genomsnittlig hjärnvolym på 6,6 % större än de i 30-årsåldern. I synnerhet visade de större volymer av vit och grå substans. Vit materia i den mänskliga hjärnan spelar rollen som en “ledare” av information mellan olika delar. Grå materia i den mänskliga hjärnan är ansvarig för att bearbeta information och kontrollera våra rörelser. Forskare noterade också att mellan 1930 och 1970 ökade volymen av hippocampus med 5,7% hos människor. Detta är namnet på en liten del av hjärnan som spelar en nyckelroll för minne och inlärning.

Varför människors hjärnvolym ökar. Människor på 1930-talet hade mindre grå substans i hjärnan än människor idag. Bild: Science Alert. Foto.

Under många år trodde forskare att hjärnvolymen till stor del bestämdes av genetik, enligt neurologen Charles DeCarl. Deras forskning tyder på att miljöförhållanden också kan påverka detta. På 1930-talet saknade många människor adekvat näring och utbildning. Flera decennier senare försvann dessa problem, människors liv blev lyckligare, varför hjärnan började utvecklas mer aktivt.

Viktig vetenskaplig prestation:Forskare höll hjärnan vid liv utanför kroppen i fem timmar

Minskar risken för att utveckla demens

Forskare tror att en ökning av mänsklig hjärnvolym är goda nyheter. Enligt deras uppfattning kommer människor tack vare detta att drabbas mindre av demens i framtiden. Detta är namnet på en uppsättning sjukdomar som leder till att hjärnan förstörs och en persons oförmåga att komma ihåg information, tänka adekvat och så vidare.

Det finns miljontals människor runt om i världen idag som lever med Alzheimers sjukdom och andra former av demens. De har en kraftigt minskad volym av grå substans i hjärnan, men om mängden grå substans i hjärnan ökar för varje generation kommer människor att drabbas av demens allt mindre. Att döma av statistik är denna trend redan märkbar – förekomsten av neurodegenerativa sjukdomar i USA och Europa minskar med cirka 13 % varje decennium.

Minska risken att utveckla demens. Hjärnan hos en person med demens (vänster) och en frisk person (höger). Bild: lninstitute.org. Foto.

Hjärnan hos en person med demens (vänster) och en frisk person (höger). Bild: lninstitute.org

Tidigare studier har visat att personer med större hjärnor har ett mycket lindrigare förlopp av Alzheimers sjukdom. Detta kan kallas starka bevis för hypotesen om “hjärnreserven”. Enligt den, ju större hjärna en man eller kvinna är, desto längre kommer han att behålla förmågan att komma ihåg information och tänka – sjukdomen kommer helt enkelt att förstöra hjärnan långsammare på grund av dess stora volym.

Så. , i framtiden har människor en chans till räddning från demens. Men du bör inte slappna av, för alkoholmissbruk, en stillasittande livsstil och brist på “laddning” för hjärnan kan fortfarande leda till förstörelsen av strukturerna i ett av de viktigaste organen i vår kropp. Dessutom har mycket oväntade faktorer en dålig effekt på hjärnan – till exempel pratade vi nyligen om hur vår hjärna förstörs på grund av smutsiga tänder.

Du hittar ännu fler intressanta artiklar i våra Zen- och Telegram-kanaler . Se till att prenumerera!

Lyckligtvis studerar forskare ständigt den mänskliga hjärnan och hittar sätt att förbättra dess förmågor och till och med behandla dödliga sjukdomar. Genom ett flertal experiment har forskare kunnat identifiera lukter som kan förbättra hjärnans funktion även hos äldre människor. Och i början av 2024 gjorde kirurger ett stort genombrott, helt botade ett barn från hjärncancer.


Date:

by