Hvorfor du ikke kan genstege i vegetabilsk olie

Alle har sikkert hørt, at vegetabilsk olie ikke kan genbruges til stegning af fødevarer, da der ved temperaturer på 200 grader og derover dannes kræftfremkaldende stoffer i den. Mere præcist, som følge af termisk eksponering, dannes glycidylethere af mono- og diglycerider, som formodentlig er kræftfremkaldende, under alle omstændigheder forårsager de kræft hos gnavere. Der er dog meget lidt information om farerne ved gentagen brug af vegetabilsk olie, da der ikke er udført langsigtede undersøgelser af dets virkninger på sundheden. Forskere fra USA besluttede at rette op på situationen. De gennemførte en undersøgelse og fandt ud af, at genbrugt vegetabilsk olie kan være endnu mere sundhedsfarlig end tidligere antaget.

Hvorfor du ikke kan genstege med vegetabilsk olie. Genbrug af vegetabilsk olie ved stegning kan koste dit liv. Foto.

Genbrug af vegetabilsk olie ved stegning kan koste dit liv

Efter stegning bliver vegetabilsk olie sundhedsfarlig

Der begynder at dannes skadelige stoffer i olien med det samme, når den varmes op til 200 grader. Derfor øger stegning af fødevarer under alle omstændigheder risikoen for kræft. Man mener dog, at olien bliver farligst efter gentagen brug, da der som følge af gentagen opvarmning ødelægges antioxidanter og andre gavnlige stoffer, men samtidig stiger mængden af ​​skadelige stoffer som transfedt og peroxider.< /p>

Desværre er praksis med at bruge den samme olie, for eksempel i frituregryder, almindelig blandt husmødre såvel som på caféer og restauranter rundt om i verden. Som du måske gætter, er dette gjort for at spare penge. En nylig undersøgelse har dog igen bekræftet, at du aldrig bør spare på vegetabilsk olie.

Vegetabilsk olie bliver sundhedsfarlig efter stegning. Efter gentagen stegning bliver olien giftig. Foto.

Efter gentagen stegning bliver olien giftig

Hvordan påvirker vegetabilsk olie sundheden efter stegning

I deres undersøgelse brugte forskerne rotter, som var opdelt i tre grupper. En gruppe blev fodret med almindeligt rottefoder, den anden gruppe fik foder beriget med almindelig vegetabilsk olie, og den tredje gruppe fik samme foder, men beriget med olie efter at være blevet genbrugt i frituregryden. Alle tre grupper modtog denne mad i 30 dage.

I slutningen af ​​måneden fandt forfatterne ud af, at dyr, der blev fodret med den genbrugte olie, havde øgede niveauer af leverenzymer. Det betyder, at rotterne havde høje niveauer af inflammation og oxidativt stress i leveren.

Derudover faldt transporten af ​​en vigtig omega-3 fedtsyre ind i hjernen, som forfatterne rapporterer i deres undersøgelse. Dette havde alvorlige neurodegenerative konsekvenser, som kunne ses i hjernevævet. Men det er ikke alt – neurodegeneration blev også observeret hos afkom af disse rotter, som ikke indtog den genbrugte olie.

Hvordan påvirker vegetabilsk olie sundheden efter stegning? Efter at have indtaget mad med genbrugt vegetabilsk olie, blev rotternes helbred stærkt påvirket. Foto.

Efter at have indtaget mad med genbrugt vegetabilsk olie, blev rotternes helbred stærkt påvirket< /p>

Således viser undersøgelsesresultaterne sammenhængen mellem tarme, lever og hjerne. En lidelse i tarmene eller leveren kan forårsage neurologiske skader i hjernen. Men endnu mere overraskende var det faktum, at sundhedsproblemer opstår hos afkom efter indtagelse af olie af lav kvalitet. Det kan antages, at en lignende situation opstår hos mennesker, der indtager fødevarer tilberedt med genbrugt olie.

Neurodegeneration refererer til hjernecellers død, hvilket forårsager tab af kapacitet og arbejdsevne, efterfølgende demens og fuldstændig nedbrydning.

Desuden opdagede forskere mange andre sundhedsproblemer hos rotter, der blev fodret olie af lav kvalitet. For eksempel havde de forhøjet kolesterol, såvel som højere niveauer af inflammatoriske markører. Sidstnævnte omfatter C-reaktivt protein (hs-CRP).

Det er hs-CRP, der er forbundet med dødelige sygdomme som slagtilfælde og hjerteanfald, hvoraf det største antal mennesker dør i verden. Derudover rapporterer forskere skader på tyktarmsceller hos rotter og degeneration af neuron-understøttende celler kendt som glia.

Hvordan påvirker vegetabilsk olie sundheden efter stegning? Mononatriumglutamat er til stede i pølser og mange andre produkter. Foto.

Monatriumglutamat findes i pølser og mange andre produkter

Monatriumglutamat er også farligt, ligesom genbrugt olie

Forskere har ikke begrænset sig til at studere sundhedseffekterne af vegetabilsk olie alene efter gentagen stegning. I efterfølgende forsøg udsatte de rotter for MSG (smagsforstærker E621). Det er et almindeligt fødevaretilsætningsstof, der almindeligvis findes i en række fødevarer, lige fra pølser, dåsevarer, supper og bouillon til konfekture.

Forbruget af dette fødevaretilsætningsstof i rotter resulterede i yderligere neurologiske skader. Det vil sige, at tilstanden for de gnavere, der spiste mad med genbrugsolie, forværredes.

Følg linket til vores ZEN-KANAL. Vi har forberedt en masse interessante, spændende materialer dedikeret til videnskab til dig.

I betragtning af alt ovenstående er det næppe værd at spare på vegetabilsk olie, da vanen med at genbruge den kan koste dig livet. Derudover bør du tænke dig om flere gange, inden du køber for eksempel en cheburek eller en stegt tærte i offentlige cateringvirksomheder. Som nævnt ovenfor sparer de i offentlige cateringvirksomheder ofte på olie.


Date:

by