Hvad sker der med Baikal-søen, og hvorfor er videnskabsmænd bekymrede?

En af de mest fantastiske naturlige formationer på planeten – Baikal-søen – er det eneste ferskvand i verden og indeholder omkring 20% ​​af alle ferskvandsressourcer på Jorden. Desuden er Baikal også den dybeste sø i verden (dybden overstiger 1600 meter), og dens økosystem er rig på biologisk mangfoldighed og mange endemiske arter. Et af de vigtigste aspekter af Baikals økosystem er dets utroligt klare og rene vand, så meget at objekter kan ses i det på op til 40 meters dybde. Desværre har Baikal-økosystemet i de seneste årtier stået over for en række alvorlige problemer, der kan påvirke dets tilstand negativt i fremtiden. Resultaterne af tidligere undersøgelser har således vist, at klimaændringer har både indirekte og direkte effekter på organismer og processer i søen: Stigende vandtemperaturer, ændringer i nedbørsmønstre og andre klimaændringer er fyldt med migration og udryddelse af nogle arter. Men det er langt fra de eneste problemer.

Hvad sker der med Bajkalsøen, og hvorfor er videnskabsmænd bekymrede? Bajkalsøens økosystem er truet på grund af klimaændringer. Foto: W0ZNY/WIKIMEDIA COMMONS. Foto.

Bajkalsøens økosystem er truet på grund af klimaændringer
Foto: W0ZNY/WIKIMEDIA COMMONS

En unik sø

Den største og ældste ferskvandssø opstod i dinosaurernes tid , og dens moderne gaffel erhvervet længe før vores fjerne forfædre dukkede op på planeten. På grund af sin alder og isolation har Baikal-søenexceptionel biodiversitet. Interessant nok fik Baikal sin nuværende dybe og iltede karakter først i slutningen af ​​Pleistocæn (fra 2,6 millioner til 11.700 år siden), og blandt dens mangfoldige fauna er gammarid-amfipoder og skulpturer særligt godt undersøgt.

Ak. men eksistensen af ​​dette vidunderlige økosystem er i fare for at uddø. Nogle forskere mener, at søen muligvis oplever et økologisk regimeskifte, som burde give et pusterum for væsner, der lever i et større, men stadig begrænset økosystem – et, der også hurtigt opvarmes.

En unik sø. Forurening af Bajkalsøen er et alvorligt problem, der kræver hurtig handling. Billede: theacademic.com. Foto.

Forurening af Bajkalsøen er et alvorligt problem, der kræver hurtig handling
Billede: theacademic.com

Dette interessante: De mest fantastiske dinosaurer, der levede i Rusland for millioner af år siden

Det mest åbenlyse problem er vandforurening – industrielle emissioner, olieprodukter, kemikalier og affald kan komme ind i søen, forstyrre dens økologiske balance og true levende organismers sundhed. Øget turistaktivitet lægger også pres på Bajkalsøens økosystem, især i nærheden af ​​populære turiststeder og nationalparker.

Og selvom mange videnskabsmænd troede, at 20% af Baikals ferskvand og dets størrelse kunne være modstandsdygtige over for ændringer, har data opnået gennem mere end 60 årtiers videnskabelig forskning vist, at det ikke er tilfældet. Ud over miljøforurening varmes Baikal op, og den årlige varighed af issammensætningen bliver mindre og mindre.

En unik sø. Biodiversiteten i Bajkalsøen er fantastisk^ Phys.org. Foto.

Biodiversiteten i Bajkalsøen er fantastisk^ Phys.org

Læs også: Mere end halvdelen af ​​de største søer og reservoirer på Jorden kan snart tørre ud

Eksperter bemærker
, at for at bevare søens unikke økosystem er det nødvendigt attræffer hasteforanstaltninger for at beskytte og genoprette sine naturressourcer. Dette inkluderer stramning af miljøstandarder for industrivirksomheder, implementering af vandbehandling og -bevaringsforanstaltninger, overvågning af turismeaktiviteter og gennemførelse af uddannelsesprogrammer for at bevare bevidstheden om Bajkalsøens miljøproblemer.

Alger, vind og klimaændringer

< p>Den første større rapport, der præsenterer en omfattende analyse af data indsamlet af et internationalt team af forskere, afslører biologiske ændringer, der ledsager opvarmningen ved Baikal-søen. Forskere har fundet ud af, atmassen af ​​alger generelt stigerog det samme er overfloden af ​​en gruppe udbredte zooplankton (cladocerans, som trives i varmere temperaturer). I modsætning hertil er bestanden af ​​den endemiske, kold-elskende Epishurella (en type små krebsdyr) enten svagt faldende eller forbliver stabil.

På grund af fysiologiske og andre forskelle mellem typer af zooplankton antog undersøgelsens forfattere, at hvis disse tendenser fortsætter eller stiger, kan de påvirke næringsstofkredsløbet i søen betydeligt med udbredte økologiske konsekvenser.

Alger, vind og klimaændringer. Baikal-søen er hjemsted for verdens eneste art af ferskvandssæl, sælen (Pusa sibirica). Fotokredit: andreigilbert/Getty Images. Foto.

Bajkalsøen er hjemsted for verdens eneste art af ferskvandssæl, sælen (Pusa sibirica). Billedkredit: andreigilbert/Getty Images

Gennem yderligere analyse af data opnået fra lavvandede sedimentkerner undersøgte vi, hvordan naturlige og menneskeskabte ændringer påvirkede næringsstof- og kemikaliekredsløbet i søen og i sidste ende ændringer i algeproduktiviteten, rapporterer forfatterne. p>

Forskere er også opmærksomme på en stigning i vindstyrken over søen, hvilket kan forårsage mere intens «ventilation» dybhavsområder. Årsagen til stigningen i vindstyrken er endnu ikke pålideligt kendt, men det skyldes sandsynligvis et fald i isdække sammen med en stigning i luft- og overfladevandstemperaturer.

Vil du altid være opmærksom på de seneste nyheder fra videnskabens og højteknologiens verden? Abonner på vores kanal på Telegram – så du helt sikkert ikke går glip af noget interessant!

Disse og andre data dannede derefter grundlaget for en matematisk model af Baikals akvatiske økosystem, udviklet af forskere fra Michigan State University og Berlin Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries. Leibniz. I modellen søger forskere at integrere biologiske interaktioner mellem organismer med ændringer i det fysiske miljø. Deres hovedmål er bedre at forstå årsagerne til de seneste ændringer i sæsonbestemte mønstre for algeoverflod, især om vinteren.

Sollys og vinteris

På Baikal-søen, hvor sollys trænger ind i klar vinteris, topper algeproduktionen traditionelt om vinteren og det tidlige forår – et andet usædvanligt træk ved dette system. I slutningen af ​​det 20. århundrede var disse toppe ofte forsinkede, svagere eller simpelthen fraværende. Data fra undersøgelserne afslørede disse mønstre, som sjældent vurderes i søer på grund af deres målrettede prøveudtagning i løbet af vinteren.

En model, der tager højde for Epishurella-overflod og græsning, og som også overvejer individuelle populationer af alger tilpasset til koldt og varmt vand, tyder på, at disse ændringer i algemængden i vid udstrækning kan være resultatet af et faldende årligt isdække, og at hvis isdækket fortsætter med at falde, kan vinteralgetoppen forsvinde helt.

Sollys og vinteris. Baikal-søen er enorm og indeholder 20 % af planetens flydende ferskvand. (Fotokredit: Astromujoff/Getty Images). Foto.

Baikalsøen er enorm og indeholder 20 % af planetens flydende ferskvand. (Foto med tilladelse fra Astromujoff/Getty Images)

Gå ikke glip af: Hvorfor optræder sten med “ben” lavet af is på Bajkalsøen?

Bemærk, at modellen er ret kompleks, men dens forudsagte resultater skyldes i det mindste delvist Epishurellas større evne til at undertrykke væksten af ​​algepopulationer ved at indtage dem, når der er mindre isdække.

Modellen beskriver også&# 171;regimeskifte»– en glidende overgang af et system fra en tilstand til en anden, inklusive en anden række variationer. Selvom ingen model er endegyldig og kan udvikle sig, efterhånden som vores forståelse af de økologiske interaktioner i dette ældgamle og unikke økosystem udvikler sig, er kontrasten mellem regimeskift og vedvarende, gradvis forandring bekymrende og endda skræmmende.

Sollys og vinteris. Bajkalsøen - Sibiriens perle (Billede: A-z-animals.com). Foto.

Baikalsøen – Sibiriens perle
(Billede: A-z-animals.com)

En på en eller anden måde. Resultaterne indikerer, at global opvarmning og andre menneskeskabte miljøændringer nogle gange kan forårsage dramatiske skift i økosystemer, som kan være svære at både forudsige og vende.


Date:

by