Hur hasslurar flyger i 10 månader utan att landa och inte dör

I dag vet forskare om existensen av 11 tusen fågelarter. Många av dem tillbringar enormt mycket tid i luften eftersom det är livsviktigt för dem. Först och främst, under flygningen, letar fåglar efter mat – från stor höjd är det bäst synligt. Dessutom hjälper förmågan att flyga dem att fly från rovdjur och även täcka stora avstånd på kort tid. På vintern flyttar vissa fåglar till varmare områden och återvänder sedan tillbaka. För att tillryggalägga tusentals kilometer spenderar de en enorm mängd tid och ansträngning. Vetenskapen känner till en fågel som kan flyga i 10 månader utan att någonsin landa på jorden.Vill du veta mer om denna fantastiska varelse?

Hur swifts flyger i 10 månader utan att landa och inte dör. Swifts är små fåglar med fantastiska egenskaper. Foto: poknok.art. Foto.

Gassar är små fåglar med fantastiska egenskaper. Foto: poknok.art

Innehåll

  • 1 Var bor hasarnar
  • 2 Vad tittar hassar gillar
  • 3 Var bygger hassvalar sina bon
  • 4 Vilka fåglar flyger längst
  • 5 Vad äter fåglar i luften

Var bor hassvalpar

Fåglar som kan flyga rekordlänge utan att landa är hasar.Vi pratar inte om en specifik art, utan om en familj av fåglar som är utspridda nästan överallt. De finns inte annat än i de nordligaste och södra delarna av vår planet, i Australien, samt vissa oceaniska öar.

Hur ser hassvalar ut

Harvar är små fåglar vars kroppar vikten varierarfrån 10 till 200 gram.I genomsnitt är deras längd 18 centimetervilket inte heller är mycket. Alla typer av swifts ser väldigt lika ut. De har en tät, strömlinjeformad kropp som nästan inte erbjuder något luftmotstånd. Deras vingar är sabelformade och näbben är kort och platt. Hanar och tikar har inte heller några speciella skillnader.

Hur swifts ser ut. En swift under flygning. Foto: gas-kvas.com. Foto.

En hassel under flygning. Foto: gas-kvas.com

Läs också:Varför är skonäbben den mest ovanliga fågeln i världen?

Var gör hassvalar sina bon< /h2>

Swifts kan bygga ett bo nästan var som helst. Forskare har lyckats hitta dem i träd, djupt i grottor, i utrymmen bakom vattenfall, på hustak och till och med i jordhål. Många arter av hassvalar limmar ihop grenar med sin egen saliv. Vissa arters hem består helt av saliv, och deras bon äts som en delikatess.

Intressant fakta:En annan intressant egenskap hos swifts är deras ljudstyrka. De skriker särskilt högt under parningsperioden, såväl som på kvällarna. Många typer av hassvalsar är kapabla till ekolokalisering – ja, fladdermöss är långt ifrån de enda varelserna med denna fantastiska förmåga.

Där swifts gör bo. Swifts kan skapa ett bo även i en sten. Foto: mirfauni.com. Foto.

Harvar kan till och med skapa ett bo i en sten. Foto: mirfauni.com

Gassar är en av de mest flyganpassade fåglarna. Under flygningen kan de äta insekter, dricka vatten och bada i regnvatten. Det finns inga bevis för detta, men det finns ett antagande om att hassar till och med kan sova under flygning.

Relaterad artikel:Vilken fågel flyger högst?

Vilka fåglar flyger längst

På 1970-talet lade ornitologen Ronald Lockley fram teorin att hassvalar kan flyga i 10 månader i rad utan landning. Länge var det få som trodde på detta, men 2016 fann man en bekräftelse på detta.

Som en del av det vetenskapliga arbetet övervakade ett team av forskare 13 hassvalpar med hjälp av sensorer fästa på deras kroppar. Det gick att följa vissa individer under flera år, även under perioden då de migrerade från Sverige till södra Sahara och sedan flög tillbaka.

Vilka fåglar flyger längst. Flyghastigheten för en hassel kan nå 200 kilometer i timmen. Foto: catalog-photo.ru. Foto.

Flyghastigheten för en hassel kan nå 200 kilometer i timmen. Foto: catalog-photo.ru

Som den ovan nämnda Ronald Lockley föreslog, tillbringar hassar större delen av sitt liv i luften. De personer som spårades tillbringade bara cirka två månader om året på land. Vissa hastar landade nästan aldrig och var i luften 99,5 % av gångerna.

Intressant vetenskaplig upptäckt:På grund av den globala uppvärmningen växer fåglarna större vingar

Vad äter fåglar i luften

Frågan uppstår – hur kan sådana små fåglar flyga i 10 månader om det kräver mycket energi? Enligt forskare spenderar hassar mycket mindre energi på att flyga än andra fåglar. Detta beror främst på att de väger lite och att deras kropp har en strömlinjeformad form. De behöver inte anstränga sig särskilt mycket för att lyfta upp sina 200 grams kroppar i luften, och den aerodynamiska kroppen ger inte mycket luftmotstånd.

För det andra, under flygningen, livnär sig hassar på insekter, varav det finns mycket på himlen. I de flesta fall, för att festa i en bugg, räcker det att de öppnar näbben något – själva bytet flyger in i deras mun. De kan också gå på toaletten i luften, som de flesta fåglar gör.

Vad äter fåglar i luften. Den lilla storleken på kroppen gör att hassvalvar bokstavligen kan leva i luften. Foto: poknok.art. Foto.

Den lilla storleken på kroppen gör att hassvalvar bokstavligen kan leva i luften. Foto: poknok.art

För det tredje har hassar möjlighet att sova rakt i luften. Forskare har märkt att de ibland stiger till en höjd av 2-3 kilometer och sedan sakta faller – det finns en stor sannolikhet att det är i detta ögonblick som de vilar. Forskare är fortfarande inte exakt säkra på detta, men de har inga andra förklaringar.

Du kan diskutera denna och andra artiklar i vår Telegram-chatt eller kommentarer i Zen-kanalen. Gå med oss!

Kanske efter den här artikeln har du blivit ett fan av hassfallare – dessa fantastiska fåglars förmågor är beundransvärda. Om du är intresserad, läs våra artiklar “Varför flyger fåglar och vad som gör att de liknar flyglösa dinosaurier” och “Vilka fåglar kan lösa logiska problem och hur detta hjälper dem att överleva.” Vi är säkra på att du kommer att lära dig många nya saker!


Date:

by