Vilket språk anses vara det “snabbaste” i världen?

Ibland när vi hör några utlänningars tal verkar det som om de talar ännu snabbare än vår hjärna klarar av att bearbeta information. Det gäller till exempel spanjorer eller italienare. Talhastigheten beror förstås inte bara på språket, utan också på individer. Du har säkert märkt att vissa människor, även på ryska, uttalar ord väldigt snabbt, medan andra tvärtom drar fram varje ord och gör långa pauser mellan dem. Hastigheten beror dock också på språket i sig – lyssna bara på hur spanjorerna kommunicerar med varandra. Men det mest intressanta är att inte ens spanska är det “snabbaste” språket i världen. Franska forskare kom till denna slutsats i sin studie.

Vilket språk anses vara det

Vissa språk är 50 % snabbare än andra

Vilket språk är ”snabbast”

Det finns för närvarande cirka 7 000 olika språk i världen. Forskare studerar deras olika egenskaper och skillnader. Till exempel har en studie tidigare genomförts där författarna fick reda på vilka språk som anses vara vackrast. Av inte mindre intresse för forskare är skillnaden i “språkens hastighet”.

Det måste sägas att det inte är en så enkel uppgift att bestämma ett språks hastighet som det kan tyckas vid första anblicken, givet att olika människor uttalar ord i olika hastigheter, och den genomsnittliga längden på ord på olika språk varierar också. Medelvärdet kan dock fortfarande fastställas. Ett sätt att göra detta är att mäta antalet stavelser som talas per sekund.

Forskare har genomfört olika studier i denna fråga. I synnerhet genomfördes en storskalig studie av anställda vid universitetet i Lyon 2011. De studerade sju olika språk och bestämde antalet stavelser per sekund som uttalades i var och en av dem. Således bestämdes det “snabbaste” språket i världen.

Vilket språk är snabbast. Spanska ligger på andra plats vad gäller hastighet. Foto.

Spanska är det näst snabbaste språket

Så, författarna till studien kom till slutsatsen att det snabbaste språket i världen är japanska. Faktum är att många andra verk av vetenskapsmän visade samma resultat. Japanska uttalar 7,84 stavelser per sekund. Författarna till arbetet rapporterar detta i publikationen av Linguistic Society of America. På andra plats kom det spanska språket, vars hastighet är 7,82 stavelser per sekund.

Därefter kommer franska & # 8212; 7.18, italienska — 6,99, engelska — 6.19, tyska — 5,97 och kinesiska — 5,18 stavelser/sek. Forskare rapporterar att japanska och spanska talar cirka 50 procent fler stavelser per sekund än vietnamesiska och thailändska.

Vad bestämmer tungans hastighet

Allt detta väcker frågan – Vad betyder hastigheten på tungan beror på? Kan japanerna och spanjorerna verkligen ta till sig och bearbeta information snabbare? Mest troligt — Nej. Forskare föreslår att ett språks hastighet kan bero på dess informativitet, eller mer exakt, på stavelsernas informativitet.

Vad bestämmer språkets hastighet. Stavelser på japanska visade sig inte vara särskilt informativa. Foto.

Stavelser på japanska visade sig inte vara särskilt informativa

I en annan studie som genomfördes 2019 analyserade forskare vid universitetet i Lyon 17 olika europeiska och asiatiska språk för stavelseinformation. Som det visade sig, med japanska ord, innehåller stavelser lite information. Till exempel, i det ryska språket finns det hela ord som består av bara ett ord, till exempel “hus”, “katt”, “knacka” etc.

Därför antar forskare att på japanska talar man snabbt för att förmedla mer information. Detsamma gäller spanska & # 8212; Stavelserna i spanska ord är inte särskilt informativa, vilket resulterar i att människor måste påskynda sitt uttal. Men om du mäter hastigheten inte efter antalet stavelser per sekund, utan efter informationen de förmedlar, så blir det ungefär likadant för olika.

Enligt forskare är hastigheten för överförd information på alla språk cirka 39 bitar per sekund. Det betyder att alla människor, oavsett nationalitet, har samma hastighet på informationsuppfattningen. Det är sant att inte alla forskare håller med om dessa slutsatser, och i allmänhet med det faktum att språkens hastighet skiljer sig åt.

Vad beror ett språks hastighet på? Hastigheten för informationsöverföring på alla språk är ungefär densamma. Foto.

Hastigheten för informationsöverföring på alla språk är ungefär densamma

Till exempel gjordes på 60-talet en studie där 12 personer deltog. Alla var uppdelade i två grupper om 6 personer – engelsktalande och japansktalande. Som ett resultat drog forskarna slutsatsen att det inte fanns några signifikanta skillnader mellan de två grupperna när det gäller talhastighet.

Det bör också beaktas att den stora majoriteten av studierna fokuserade på de mest populära europeiska och östasiatiska språk, med tusentals andra språk ignorerades. Men i rättvisans namn bör det noteras att hälften av världens befolkning talar ett av 10 språk. Därför krävs inte ett stort urval av språk för att få objektiv data.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett för dig en hel del intressant, spännande material dedikerat till vetenskap.

Låt oss slutligen påminna dig om att det finns mycket sällsynta och exotiska språk, som Tokipona. Den innehåller bara 150 ord och är känd av 3 100 personer. För att ta reda på mer om vilken typ av språk detta är och vem som talar det, följ länken.


Date:

by