Vad händer om du spenderar hela dagen i sängen – för- och nackdelar

Kulten av produktivitet råder i den moderna världen. Miljontals människor tror att att gå upp tidigt, lösa dussintals problem om dagen och gå och lägga sig sent är nyckeln till framgång. Kanske är det ekonomiskt sant, men en person behöver alltid vila. Det har hänt var och en av oss att vi inte vill åka någonstans på morgonen. Det finns bara en oemotståndlig önskan att bara ligga i sängen hela dagen. Nyligen lanserades till och med en trend på Tiktok: “ruttna i sängen”där användare ligger i sängen hela dagen, tittar på film och inte gör något annat. Människor upplever att det hjälper dem att hantera ångest, utbrändhet och stress eftersom det gör att kroppen får mest vila. Är det verkligen? Låt oss försöka lista ut det.

Vad händer om du spenderar hela dagen i sängen - för- och nackdelar. Många tycker att det är en bra idé att spendera hela dagen i sängen. Foto.

Många tycker att det är en bra idé att spendera hela dagen i sängen

Innehåll

  • 1 Koppla av i sängen
  • 2 Fördelar med att ligga i sängen
  • 3 Varför du vill ligga i sängen
  • 4 Farorna med en stillasittande livsstil

Vila i sängen

Om det här är första gången du hör termen “bäddröta”, det kan skrämma dig lite. Faktum är att detta inte är resultatet av en grym galning, utan helt enkelt en fashionabel praxis bland internetanvändare. Dess kärna ligger i det faktum att människor, trötta på det ständiga jäktet, avsätter en dag för att bara ligga i sängen och på soffan och underhålla sig med tv-serier, böcker och andra intressanta aktiviteter.

Att koppla av i sängen. En träning med det läskiga namnet

Träningen med det läskiga namnet “ruttna i sängen” är en ny trend inom Tiktok

Enligt psykologen Robert Common skiljer sig processen att “ruttna i sängen” från sängläge under sjukdom. I grunden är detta en metod för att hantera stress eller ångest, som har både för- och nackdelar.

När du vilar är det viktigaste att inte glömma att gå på toaletten.

stark >Konsekvenserna kan bli fruktansvärda!

Fördelarna med att ligga i sängen

Psykolog Nicole Hollingshead noterade med rätta att det i det moderna samhället är vanligt att respektera konstant sysselsättning och hög produktivitet. För människor som vill lyckas i karriären kan ett fast jobb verkligen vara viktigt. Men människor är inte robotar och behöver vila – om det inte finns någon vila, bränner en person snabbt ut, och detta kan tvärtom minska hans produktivitet.

Fördelarna med att ligga i sängen. För att förbli produktiv måste en person kunna vila. Foto.

För att förbli produktiv måste en person kunna vila

Om vi ​​betraktar “ruttna i sängen” som en sätt att distrahera oss från arbetsuppgifter, då finns det verkligen en fördel med det. Denna typ av avslappning kan verkligen hjälpa till att lossa hjärnan, vilket bidrar till uppkomsten av nya idéer och planer. Dessutom har en person möjlighet att få tillräckligt med sömn – forskare berättar hela tiden för oss hur viktig sömn är.

Du kanske inte visste om detta:Varför pingviner faller i en 4-sekunders sömn 10 tusen gånger om dagen

Varför du vill ligga i sängen

Så vad händer om en person som är trött på dagligt arbete och vardagliga problem, kan lätt försöka spendera tio timmar i sängen, inte bry sig om någonting. Men det är viktigt att vara vaksam – om suget att ligga kvar i sängen under lång tid kan det vara ett tecken på allvarligare problem än utbrändhet.

Varför du vill ligga i sängen. Viljan att ligga i sängen i timmar kan vara ett tecken på depression. Foto.

Önskan att ligga i sängen i timmar kan vara ett tecken på depression

Om en person ständigt vill ligga i sängen kan han ha depression, kroniskt trötthetssyndrom, allvarliga sömnstörningar, såväl som problem med hjärtat och till och med sköldkörteln. Om en person verkligen har sådana besvär, kan det bara förvärra situationen att stanna länge i sängen. Så att “ruttna i sängen” måste bemötas med försiktighet och ägnas åt det i högst en dag. Om liggande varar längre är detta ett alarmerande tecken.

Säsonsbetonad depression:vad är det och hur man behandlar det?

Farorna med stillasittande livsstil

< p>Att ligga i sängen under en lång tid kan inte bara förvärra befintliga problem, utan också få nya att uppstå. Först och främst, i frånvaro av fysisk aktivitet i människokroppen, störs blodcirkulationen. Om en person ljuger och läser nyheterna kan han lätt bli orolig. Bristen på direktkommunikation med nära och kära kan avsevärt försämra ditt humör.

Utöver allt detta kan det med största sannolikhet störa ditt sömnmönster att ligga länge i sängen. När en person ligger ner större delen av dagen, slutar kroppen att förstå vid vilken tidpunkt den behöver frigöra hormoner för att snabbt somna. På grund av detta kan en person uppleva sömnlöshet.

Farorna med en stillasittande livsstil. Att ligga i sängen länge kan orsaka sömnlöshet. Foto.

Att ligga i sängen länge kan orsaka sömnlöshet

Om du vill ligga länge i sängen ska du enligt den vetenskapliga publikationen IFL Science inte glömma åtminstone lite aktivitet. För god sömn är det nödvändigt att kroppen åtminstone på något sätt förbrukar sin energi. Att stanna hemma kan dessutom ha en negativ inverkan på ditt känslotillstånd – vi har redan skrivit många gånger om hur viktigt det är för människor att gå utomhus.

För att sammanfatta kan vi säga att om du är utbränd, att ligga i sängen länge kan mycket väl hjälpa till att fylla på med energi. Det är dock viktigt att ha en känsla för proportioner, för om du överdriver det kan bruket att “ruttna i sängen” orsaka ännu allvarligare problem.

Har du prenumererat på våra Zen- och Telegram-kanaler? Om inte, nu är det dags att göra det!

Att ligga länge i sängen eller på soffan är redan ett tecken på en stillasittande livsstil. Om du vill bli friskare, läs vår artikel “Hur man slutar leda en stillasittande livsstil – forskare har bevisat att det är enkelt.”


Date:

by