Mystisk asteroid lämnade nästan 2 miljarder kratrar på Mars

Kratrar är fördjupningar på ytan av planeter som bildas som ett resultat av fallande rymdobjekt. Hittills vet forskare omexistensen av 128 kratrar på jorden, och den största av dem är Vredefort. Den ligger 120 kilometer från staden Johannesburg i Sydafrika och har en diameter på 300 kilometer. Kanske kan det finnas fler kratrar på vår planet, men de försvinner snabbt på grund av vindar, regn, jordbävningar och andra naturfenomen. Men på Mars finns det mycket färre sådana fenomen och därför finns det många kratrar där. Nyligen har forskare funnit att inte alla av dem bildades direkt efter asteroidens fall. Ungefär 2 miljarder kratrar från mars dök upp på grund av skräp som flög i olika riktningar.

En mystisk asteroid lämnade nästan 2 miljarder kratrar på Mars. Marskratern Corinto. Bild: phys.org. Foto.

Marskratern Corinto. Bild: phys.org

Carter Corinto på Mars

Som en del av ett nytt vetenskapligt arbete, vars resultat rapporterades av författarna till den vetenskapliga publikationen Science Alert, studerade forskare Corinto-kratern. Den ligger på Elysium-slätten, norr om ekvatorn. Mars. Beräkningar visar att detta är en relativt ung krater, sombildades för ungefär 2,34 miljoner år sedan.Dess diameter är 14 kilometer och dess djup når 1 kilometer. Baserat på detta kan vi dra slutsatsen att depressionen bildades efter att en stor asteroid föll.

Intressant fakta:Forskare tror att Marskratern Corinto är den senaste av de stora kratrarna. Enligt statistik faller stora föremål som kan lämna en så stor depression på Mars bara en gång var tredje miljon år.

En mystisk asteroid lämnade nästan 2 miljarder kratrar på Mars. Carter Corinto på Mars. Foto.

Processen att studera en mystisk asteroids fall på Mars

Under studien av denna krater föreslog forskare att asteroiden som skapade den var full av vattenis vid tidpunkten för nedslaget. Att döma av fördjupningens natur föll rymdobjektet i en brant vinkel på cirka 45 grader och rörde sig från norr. Som ett resultat av kollisionen kastades ett stort antal fragment av den förstörda asteroiden mot söder – forskare kallar dem “utkastningar.”

Artikel om ämnet:Vad är en nedslagskrater och vilken av dem är den största i solsystemet?

Hur bildas små kratrar

Efter att ha studerat fotografier tagna av Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), försökte forskare att hitta mindre kratrar som kunde ha bildats på grund av fallet av samma utsläpp. Arbetet bar frukt – forskare lyckadeshitta cirka 2 miljarder kratrar på Mars, som kan betraktas som “barnen” i Corintos utbildning. Nästan alla har en diameter på mer än 10 meter, det vill säga de kan inte kallas små och de syns tydligt på satellitbilder.

Hur små kratrar bildas. Mars Reconnaissance Orbiter interplanetära station. Bild: spaceflightinsider.com. Foto.

Mars Reconnaissance Orbiter interplanetära station. Bild: spaceflightinsider.com

Författarna till det vetenskapliga arbetet kom till slutsatsen att efter bildandet av Corinto-kratern spreds fragment av en okänd asteroid över ett avstånd på upp till 1850 kilometer. Enligt forskarna visar denna vetenskapliga upptäckt att vi fortfarande inte vet mycket om de processer som ägde rum på Mars för miljoner år sedan. Den röda planeten är översållad med olika kratrar, och forskare har ännu inte lärt sig historien om deras ursprung.

Hur små kratrar bildas. Färgade prickar indikerar små kratrar som bildats till följd av fallande utsläpp. Foto.

Färgade prickar indikerar små kratrar som bildats till följd av fallande utsläpp

Läs också: Varför ska det finnas fler kratrar på månen än vad det finns nu?

Studerar marskratrar

Det säger sig självt att forskare inte kommer att kunna namnge miljarder kratrar. Det finns dock fördjupningar på Mars yta som inte bara har sina egna namn, utan också har en mycket intressant historia och är av särskilt intresse för forskare.

Ett exempel är Jezero-kratern, vars diameter når 49 kilometer. Man tror att för miljoner år sedan fylldes denna depression med flytande vatten. Och där det fanns vatten kunde levande varelser leva – åtminstone kunde bakterier simma i det. Det var därför 2021 Perseverance-rovern landade på botten av Jezero-kratern. Idag är enheten upptagen med att samla in jordprover. Runt 2030-talet kommer det insamlade materialet att skickas till jorden så att forskare kan studera dem i laboratoriet. Det finns hopp om att vi i dessa prover kommer att vara de första att hitta spår av främmande liv. Vi kanske får reda på att vi inte är ensamma i universum, och detta är extremt spännande.

Studie av Mars kratrar. Jezero Crater på Mars. Foto: scitechdaily.com. Foto.

Jezero-kratern på Mars. Foto: scitechdaily.com

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. På så sätt missar du inga viktiga nyheter!

Det finns kratrar på nästan alla rymdobjekt, även på satelliter och asteroider. Det finns inga perfekt släta planeter, eftersom kollisioner ständigt sker i rymden. Forskare studerar noggrant alla dessa formationer och berättar regelbundet något intressant om dem. Till exempel, 2022, tack vare forskarnas arbete, lärde vi oss vad som händer i Månens mörka kratrar, där ljus inte tränger in. Det finns också en artikel på vår hemsida om en krater på Mars som är fylld med ädelstenar. Vi rekommenderar starkt att läsa!


Date:

by