Hur rökning påverkar en persons figur och fettansamling

Det finns en åsikt att rökning hjälper till att bli av med övervikt och bibehålla en smalare figur. Det finns en viss sanning i detta — Rökare tenderar att ha lägre kroppsvikt, men inte alltid, eftersom fettansamling beror på olika faktorer. Det fanns dock inga tydliga uppgifter om effekten av rökning på fettansamlingen i kroppen förrän nyligen. Forskare från Danmark bestämde sig för att korrigera detta gap och fann att rökning leder till en ökning av fett i vissa delar av kroppen. Dessutom är detta fett associerat med en hög risk för hjärt-kärlsjukdomar, såväl som andra farliga sjukdomar som diabetes, stroke, demens och andra allvarliga hälsoproblem.

Hur rökning påverkar en persons figur och fettansamling. Forskare har upptäckt hur rökning påverkar fettansamlingen i kroppen. Foto.

Forskare har upptäckt hur rökning påverkar fettansamlingen i kroppen

< h2>Rökning påverkar fettansamlingen i kroppen

De allvarliga hälsoskador som rökning orsakar är utom allt tvivel. Men till denna dag har det inte studerats fullt ut. Till exempel, först nyligen har forskare upptäckt att rökning minskar hjärnvolymen och påverkar synen negativt. Dessutom fann även tidigare forskare att rökning kan provocera fram schizofreni.

Den här gången beslutade personalen på NNF Center for Basic Metabolic Research vid Köpenhamns universitet att ta reda på sambandet mellan rökning och fettansamling. För att göra detta genomförde de en studie baserad på en uppsättning data som erhållits från tidigare studier. Faktum är att de kombinerade mycket av forskarnas tidigare arbete, inklusive genetiska studier för att fastställa ett orsak-och-verkan-samband mellan fettansamling och rökning.

I synnerhet analyserade forskarna gener som är associerade med rökvanor och fettfördelning. Detta gjorde det möjligt att avgöra hur rökning påverkar fettansamlingen i kroppen, och om det alls påverkar den. För att göra resultaten mer korrekta tog de hänsyn till faktorer som alkoholkonsumtion, socioekonomisk status för studiedeltagare etc.

Rökning påverkar fettansamlingen i kroppen. Människor som röker är oftast smala, men det betyder inte att de inte har problem med överflödigt fett. Foto.

Människor som röker är oftast smala, men det betyder inte att de inte har problem med att vara överviktig fet

Enligt författarna själva gav tidigare verk individuellt ingen tydlig bild och ledde till förvirring. Därför var deras uppgift i den aktuella studien att dra exakta slutsatser. Det är av denna anledning som de fokuserade sin uppmärksamhet på genetiska variationer. Som ett resultat fann de att rökning faktiskt påverkar fettansamlingen. Dessutom beror denna effekt inte på andra faktorer som nämns ovan.

Bukfett uppstår på grund av rökning

Enligt studieförfattarna visade arbetet att uppkomsten av rökning, liksom rökning under hela livet, orsakar en ökning av magfettet. Som ett resultat ändras förhållandet mellan midja och höft. Dessutom ackumuleras det så kallade viscerala fettet mest aktivt. Författarna till verket rapporterar detta i tidskriften Addiction.

Studien visade att genetiska faktorer associerade med rökning är nära förknippade med en ökning av visceral fettvävnad. Det speciella med detta fett är att det värms upp mellan organen i bukhålan och inte under huden. Detta innebär att en persons mage kan förbli platt, eller nästan platt, men de kommer att ha ökad massa. Själva magen blir som regel hårdare.

På grund av rökning uppstår bukfett. Rökning leder till ackumulering av visceralt fett. Foto.

Rökning leder till ansamling av visceralt fett

Vad är visceralt tjock och varför är han farlig

Visceralt fett är det farligaste. Som nämnts ovan leder det till förekomsten av farliga sjukdomar. Anledningen är att detta fett syntetiserar gifter, som orsakar hälsoproblem. Alla har en liten mängd visceralt fett, men dess närvaro har inga konsekvenser. Om det ackumuleras i stora mängder börjar människor utveckla kroniska sjukdomar.

Det finns ingen standard för visceralt fett. Man tror att det ska stå för 10% av den totala mängden fett i kroppen, men ju mindre det är, desto bättre. Tydligen påverkar rökning gener förknippade med ämnesomsättning, som ett resultat av vilket förhållandet mellan subkutant och visceralt fett börjar förändras. Mängden av detta fett i kroppen kan endast bestämmas med hjälp av CT eller MRI.

Vad är visceralt fett och varför är det farligt. Visceralt fett samlas i bukhålan mellan organen. Foto.

Visceralt fett ansamlas i bukhålan mellan organen

Därför , Resultaten av studien bekräftar återigen att rökning är en extremt skadlig vana som inte har några positiva aspekter. Även viktminskning, som det visade sig, är bara en uppenbar fördel, som inte bör stoppa dig på vägen till att ge upp en dålig vana.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett för dig en hel del intressant, spännande material tillägnat vetenskap.

Låt oss påminna dig om att genom att sluta röka kan du förlänga ditt liv. Hur länge exakt? Forskare från Norge och Kanada svarade på frågan. Du kan ta reda på mer om detta genom att följa länken.


Date:

by