Mystisk asteroide efterlod næsten 2 milliarder kratere på Mars

Kratere er fordybninger på overfladen af ​​planeter, der er dannet som følge af faldende rumobjekter. Til dato ved forskerne omeksistensen af ​​128 kratere på Jorden, og den største af dem er Vredefort. Den ligger 120 kilometer fra byen Johannesburg i Republikken Sydafrika og har en diameter på 300 kilometer. Måske kunne der være flere kratere på vores planet, men de forsvinder hurtigt på grund af blæst, regn, jordskælv og andre naturfænomener. Men på Mars er der meget færre sådanne fænomener, og derfor er der mange kratere der. For nylig har forskere fundet ud af, at ikke alle af dem blev dannet direkte efter asteroidens fald. Cirka 2 milliarder Mars-kratere dukkede op på grund af affald, der fløj i forskellige retninger.

En mystisk asteroide efterlod næsten 2 milliarder kratere på Mars. Mars-krateret Corinto. Billede: phys.org. Foto.

Mars-krateret Corinto. Billede: phys.org

Carter Corinto på Mars

Som en del af et nyt videnskabeligt arbejde, hvis resultater blev rapporteret af forfatterne af den videnskabelige publikation Science Alert, studerede forskere Corinto-krateret. Det ligger på Elysium-sletten nord for ækvator i Mars. Beregninger viser, at dette er et relativt ungt krater, somblev dannet for cirka 2,34 millioner år siden.Dets diameter er 14 kilometer og dets dybde når 1 kilometer. Baseret på dette kan vi konkludere, at depressionen blev dannet efter faldet af en stor asteroide.

Interessant kendsgerning:Forskere mener, at Mars-krateret Corinto er det seneste af de store kratere. Ifølge statistikker falder store genstande, der er i stand til at forlade en så stor depression, på Mars kun en gang hvert 3. million år.

En mystisk asteroide efterlod næsten 2 milliarder kratere på Mars. Carter Corinto på Mars. Foto.

Processen med at studere en mystisk asteroides fald på Mars

Under undersøgelsen af ​​dette krater foreslog videnskabsmænd, at asteroiden, der skabte det, var fuld af vandis på tidspunktet for nedslaget. At dømme efter fordybningens natur faldt rumobjektet i en stejl vinkel på omkring 45 grader og bevægede sig fra nord. Som et resultat af kollisionen blev et stort antal fragmenter af den ødelagte asteroide kastet mod syd – videnskabsmænd kalder dem “udstødninger.”

Artikel om emnet:Hvad er et nedslagskrater, og hvilket af dem er det største i solsystemet?

Hvordan dannes små kratere

Efter at have studeret fotografier taget af Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), forsøgte forskere at finde mindre kratere, der kunne være blevet dannet på grund af faldet af disse samme emissioner. Arbejdet bar frugt – det lykkedes forskerne atfinde omkring 2 milliarder kratere på Mars, som kan betragtes som “børnene” af Corintos uddannelse. Næsten alle har en diameter på mere end 10 meter, det vil sige, at de ikke kan kaldes små, og de er tydeligt synlige på satellitbilleder.

Hvordan små kratere dannes. Mars Reconnaissance Orbiter interplanetarisk station. Billede: spaceflightinsider.com. Foto.

Mars Reconnaissance Orbiter interplanetariske station. Billede: spaceflightinsider.com

Forfatterne af det videnskabelige arbejde kom til den konklusion, at efter dannelsen af ​​Corinto-krateret spredte fragmenter af en ukendt asteroide sig over en afstand på op til 1850 kilometer. Ifølge forskerne viser denne videnskabelige opdagelse, at vi stadig ikke ved meget om de processer, der fandt sted på Mars for millioner af år siden. Den røde planet er overstrøet med forskellige kratere, og forskerne mangler endnu at lære historien om deres oprindelse.

Hvordan små kratere dannes. Farvede prikker indikerer små kratere dannet som følge af faldende emissioner. Foto.

Farvede prikker angiver små kratere dannet som følge af faldende emissioner

Læs også: Hvorfor skulle der være flere kratere på Månen, end der er nu?

Undersøgelse af Mars-kratere

Det siger sig selv, at videnskabsmænd ikke vil være i stand til at navngive milliarder af kratere. Der er dog fordybninger på overfladen af ​​Mars, som ikke kun har deres egne navne, men som også har en meget interessant historie og er af særlig interesse for videnskabsmænd.

Et eksempel er Jezero-krateret, hvis diameter når 49 kilometer. Det menes, at denne fordybning for millioner af år siden var fyldt med flydende vand. Og hvor der var vand, kunne levende væsner leve – i det mindste kunne bakterier svømme i det. Derfor blev Perseverance-roveren i 2021 landet på bunden af ​​Jezero-krateret. I dag har apparatet travlt med at indsamle jordprøver. Omkring 2030'erne vil de indsamlede materialer blive sendt til Jorden, så forskerne kan studere dem i laboratoriet. Der er håb om, at vi i disse prøver vil være de første til at finde spor af fremmed liv. Vi kan finde ud af, at vi ikke er alene i universet, og det er ekstremt spændende.

Undersøgelse af Mars kratere. Jezero Crater på Mars. Foto: scitechdaily.com. Foto.

Jezero-krateret på Mars. Foto: scitechdaily.com

Sørg for at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler. På denne måde går du ikke glip af vigtige nyheder!

Der er kratere på næsten alle rumobjekter, selv på satellitter og asteroider. Der er ingen perfekt glatte planeter, fordi der konstant forekommer kollisioner i rummet. Forskere studerer omhyggeligt alle disse formationer og fortæller regelmæssigt noget interessant om dem. For eksempel, i 2022, takket være videnskabsmænds arbejde, lærte vi, hvad der sker i Månens mørke kratere, hvor lys ikke trænger ind. Der er også en artikel på vores hjemmeside om et krater på Mars, der er fyldt med ædelsten. Vi anbefaler stærkt at læse!


Date:

by