Hur en “1500-talsvampyr” såg ut – titta på ansiktet på kvinnan som skrämde gravgrävarna

I Venedig finns en liten ö, Lazaretto Vecchio, som har en rektangulär form och är tätt bebyggd med gamla byggnader. Under många år, från 1348 till 1630, användes det som ett sanatorium för människor som led av pesten. Sedan övergavs ön, och först i början av 2000-talet började arkeologer genomföra utgrävningar där. Under arbetet upptäckte de många skelett av pestoffer på ön – sjukdomen krävde många liv, särskilt 1576. Forskare har hittat tegelstenar i munnen på vissa människor. Förmodligen trodde människor på den tiden att några av de döda var vampyrer och matades av andra döda människors kött. Nyligen studerade forskare en av skallarna och kunde återskapa ansiktet på en “1500-talsvampyr”. Du måste se detta!

Hur en '1500-talsvampyr' såg ut - titta på ansiktet på kvinnan som skrämde gravgrävarna. En kvinna som troddes vara en vampyr på 1500-talet såg ut ungefär så här. Bild: IFL Science. Foto.

Kvinnan som ansågs vara en vampyr på 1500-talet såg ut ungefär så här. Bild: IFL Science

Intressant fakta: Ön Lazaretto Vecchio gav upphov till ordet “sjukhus” som finns på många språk i världen. Detta är namnet på en speciell plats för vårdande människor som kan vara infekterade med vilken sjukdom som helst.

Innehåll

  • 1 Hur legender om vampyrer dök upp
  • 2 Hur forskare hittade skelettet av en forntida vampyr
  • 3 Hur vampyrer såg ut i antiken
  • 4 Är det sant att vampyrer finns

Hur uppstod legender om vampyrer

Enligt IFL Science spred italienska gravgrävare många rykten om vampyrer under begravningen av människor som dog av pesten. På den tiden fanns ännu inte bilden av en vampyr i en kappa och två vassa huggtänder – den skapades av den irländska författaren Bram Stoker i romanen “Dracula” först 1897.

Hur legenderna om vampyrer dök upp. Ön Lazaretto Vecchio från ett fågelperspektiv. Foto: Wikipedia, Chris 73. Foto.

Lazaretto Vecchio Island från ett fågelperspektiv. Foto: Wikipedia, Chris 73

I gravgrävarnas medvetande var vampyrer de döda som vaknade till liv i massgravar och livnärde sig på ruttnande lik. De ansåg att de kroppar som var mest svullna på grund av kroppsvätskor var blodsugare. Blod sipprade från munnar och näsor på några av de döda, varför man antog att de åt andra kroppar.

Hur legenderna om vampyrer dök upp. Generellt sett var bilden av en vampyr på 1500-talet inte så romantisk som den är nu. Bild: ondacero.es. Foto.

Generellt sett var bilden av en vampyr på 1500-talet inte så romantisk som den är nu. Bild: ondacero.es

Många pestoffer täcktes med ettsvål under begravningar – det här är ett tyg som läggs på ytan av den avlidnes kropp. Ibland bröts materialet ner väldigt snabbt, och gravgrävare antog att vampyrer också äter tyget.

Läs också:Vem är Vlad the Impaler och varför blev han prototypen för vampyrgreven Dracula

< h2>Hur forskare hittade skelettet av en forntida vampyr

Under utgrävningar 2006 upptäckte forskare skelettet av en sådan vampyr. Det fanns en imponerande stor tegelsten i hans mun. Troligtvis satte gravgrävarna in den så att blodsugaren inte kunde livnära sig på andra döda människor.

Hur forskare hittade skelettet av en gammal vampyr. Hittade skalle med en tegelsten i munnen. Bild: National Geographic. Foto.

Hittade skalle med en tegelsten i munnen. Bild: National Geographic

Analysen visade att kroppen tillhörde en kvinna i cirka 60-årsåldern. Under sitt liv åt hon främst grönsaker och spannmål – en sådan diet antydde att hon inte var rik och tillhörde ett lågt socialt skikt av samhället.

Du kanske är intresserad:I en argentinsk grottben av en gigantisk vampyrfladdermus hittades

Hur vampyrer såg ut i antiken

Nyligen bestämde sig den rättsmedicinska experten och deltidsanställda 3D-designern Cicero Moraes för att återskapa utseendet på denna vampyrkvinna. För att göra detta ritade han först en front- och sidovy av hennes skalle. Han använde sedan data från CT-skannern för att skapa en 3D-modell. Specialprogram hjälpte honom att “sträcka ut” realistisk hud på modellen, och du kan se resultatet av hans arbete i bilden nedan.

Hur vampyrer såg ut i antiken. Utseendet på en kvinnlig vampyr från Lazaretto Vecchio. Bild: ortogonline.com. Foto.

Utseendet av en kvinnlig vampyr från Lazaretto Vecchio. Bild: ortogonline.com

Utöver detta skapade Cicero Moraes en kopia av skumstenen som hittades i kvinnans mun. Sedan genomförde han flera experiment för att se om det kunde passa i en kvinnas mun. Resultaten visade att stenen verkligen var svår, men att den lätt kunde passa mellan “vampyrens” tänder och inte ens skada hennes tänder och mjuka vävnader.

Hur vampyrer såg ut i antiken. Tegelstenen placerades exakt i munnen på en kvinna som ansågs vara en vampyr. Bild: ortogonline.com. Foto.

Tegelstenen passade exakt i munnen på kvinnan som ansågs vara en vampyr. Bild: ortogonline.com

Men exakt hur tegelstenen hamnade i hennes mun, vet forskarna fortfarande inte. Ja, med en hög grad av sannolikhet infördes den av gravgrävarna, av rädsla för hennes uppståndelse. Men det finns också en version att tegelstenen hamnade där av en slump. Vilken version tror du på? Skriv i vår Telegram-chatt.

En intressant upptäckt:Vampyrfladdermöss älskar att äta middag med vänner

Är det sant att vampyrer finns

< p>Arkeologer hittar ofta skelett av människor som ansågs vara vampyrer i antiken. Vanligtvis begravdes de med pålar i hjärtområdet eller så var deras kroppar helt spikade till marken. År 2022 hittades en vampyrkropp i den polska staden Bydgoszcz – en skära pressades mot kvinnans hals efter döden. Tydligen trodde de polska gravgrävarna att om vampyren försökte ta sig upp skulle spannmålsskördarverktyget skära hennes hals. Om du är intresserad, se till att läsa vårt material “Skelettet av en “vampyr” som skrämde människor hittades i Polen.”

Är det sant att det finns vampyrer. Skelett av en

Skelett av en “vampyr” som hittades i Polen. Bild: CNN Brasil

Har du redan prenumererat på våra Zen- och Telegram-kanaler? Det är dags att göra det!

Det säger sig självt att vampyrer inte existerar. Trots att en liter mänskligt blod innehåller cirka 700 kilokalorier kan människor inte äta det. Detta beror åtminstone på det faktum att blodet från alla däggdjur är rikt på järn. Om det är i överskott kommer en person snabbt att utveckla en sjukdom, som åtföljs av svaghet, hjärtsvikt och till och med ansamling av vätska i lungorna. För detaljer, gå till vår artikel “Kan en person bli en vampyr och livnära sig på blod?”


Date:

by