Voyager 1 skickade en tydlig signal till jorden efter fyra månader av nonsens

Legendariska NASA-rymdfarkoster, sonder «Voyager 1» och «Voyager 2» lanserades i rymden 1977 och har rört sig bort från jorden sedan dess. Otroligt nog, under deras nästan 50-åriga rymdresa, «Voyagers» överförde signaler om deras plats, vilket gör att ingenjörer och hela världen kan «observera» bakom dem på långt håll. Då och då försvann kommunikationen med enheterna, och forskare påminde om att sonderna förr eller senare skulle åka på en soloresa genom yttre rymden. Så, sommaren 2023 «Voyager 2» ett felaktigt kommando skickades, varefter sonden slutade kommunicera, och på hösten «Voyager 1» – började plötsligt sända… dumheter. Hans vanliga sträng av ettor och nollor – den binära koden som tillsammans berättade historien om hans resa in i det okända – förvandlades plötsligt till skratt. Dessutom förblev sonden i detta tillstånd i fyra hela månader och först nyligen “kom till besinning.”

«Voyager 1» skickade en tydlig signal till jorden efter fyra månader av nonsens. «Voyager 1» har kontaktat sig igen. Bild: wired.com. Foto.

«Voyager 1» återigen kontakt. Bild: wired.com

NASA:s legendariska uppdrag

Sonder «Voyager 1» och «Voyager 2» – en av de viktigaste rymdfarkosterna i solsystemets historia. Lanserades av NASA 1977 för att studera Saturnus, Jupiter, Uranus och Neptunus, «Voyagers» reste längre in i den yttre heliosfären och det interstellära rymden. Samtidigt fortsätter sonderna att överföra data om sin plats till jorden. Med tiden började dock kommunikationen med enheterna försvinna, vilket väckte intresse hos både forskare och allmänheten.

Låt oss påminna dig om att varje sond är utrustad med vetenskapliga instrument för att studera magnetosfärer, atmosfärer, satelliter och ringar av planeter. Ombord på «Voyagers» De berömda gyllene plattorna är också installerade, på vilka information om mänskligheten finns registrerad, avsedda för främmande civilisationer.

NASA:s legendariska uppdrag. Voyager kan vara det bästa vår art har gjort. Bild: New York Times. Foto.

Voyager kan vara det bästa vår art har gjort. Bild: New York Times

Det faktum att «Voyagers» är ett av de mest framgångsrika rymduppdragen i mänsklighetens historia, det råder ingen tvekan – sonderna har plöjt interstellärt rymden i nästan 47 år. Är det konstigt att kommunikationen med enheterna när de flyttade längre och längre från jorden började försvinna? De första svårigheterna uppstod i början av 2000-talet på grund av sändarnas begränsade effekt, instrumentens utslitna tillstånd och bristen på energi.

Vill du alltid vara uppdaterad med nyheter från vetenskapens och högteknologins värld? Prenumerera på vår kanal på Telegram – så att du definitivt inte missar något intressant!

Trots kommunikationsbortfallet är data som samlats in av sonderna under hela uppdraget av stort värde för vetenskaplig forskning. Även efter att ha förlorat kontakten med jorden, «Voyagers» kommer att fortsätta sin resa in i solsystemets yttre regioner, vilket ger en unik möjlighet att studera det interstellära rymden.

Vad hände med «Voyager 1»?

Sedan november 2023 har den första «Voyager» Det finns problem med omborddatorn. Och även om enheten skickade en konstant radiosignal till jorden under alla dessa år, innehöll den inga användbara data, vilket förbryllade forskare. Lyckligtvis, efter fyra månaders hårt arbete, fick NASA-forskare äntligen en tydlig signal från den legendariska sonden.

Så den 1 mars, som en del av ansträngningarna att hitta en lösning på Voyager 1:s problem, skickade NASA ett kommando som uppmanade sonden att använda olika sekvenser i sitt mjukvarupaket, vilket i praktiken innebar att förbigå all skadad data.

Vad hände med Voyager 1? Voyager-serien är mycket autonoma robotar utrustade med vetenskapliga instrument för att utforska de yttre planeterna. Bild: Insider.com. Foto.

Voyager-serien är mycket autonoma robotar utrustade med vetenskapliga instrument för att utforska de yttre planeterna. Bild: Insider.com

Resultatet gjorde ingen besviken – forskare fick en ny signal från Voyager 1, som de lyckades dechiffrera. Experter hoppas att informationen kommer att hjälpa dem att förklara de konstiga kommunikationsproblemen.

Källan till problemet verkar vara relaterad till en av de tre datorerna ombord, flygdataundersystemet (FDS), som ansvarar för att paketera vetenskapliga och tekniska data innan de skickas till jorden, säger NASA i ett uttalande.

Observera att«Voyager 1» ligger mer än 24 miljarder kilometer från jorden. Det betyder att det tar 22,5 timmar för alla radiosignaler som skickas från vår planet att nå en rymdfarkost, och lika lång tid det tar att få svar från antenner på jorden.

Vad hände med Voyager 1? Guldplattan installerad ombord på Voyager 1 och Voyager 2. Bild: jpl.nasa .gov. Photo.

Mer om ämnet: Vad har hänt med Voyager under de senaste 42 åren i rymden?

Oläsbar data

Sedan, den 3 mars, upptäcktes tidigare oobserverad aktivitet i den “oläsbara dataströmmen” som skickades av rymdfarkosten. Fyra dagar senare började ingenjörerna den mödosamma uppgiften att dechiffrera den nya signalen och upptäckte den 10 mars att signalen innehöll instruktioner för drift och drift av systemet, information om sondens aktuella position och tillstånd och nedladdningsbara vetenskapliga eller tekniska data .

Oläsbar data. Rymdsonden Voyager 1 gick in i det interstellära rymden 2012 och Voyager 2 2018. Bild: Sciencefocus.com. Foto.

Rymdsonden Voyager 1 gick in i det interstellära rymden 2012, och ;Voyager 2& #187; – 2018. Bild: Sciencefocus.com

Nu «jämför forskare sondens senaste meddelanden med de som mottogs innan problemet uppstod» och kommer att leta efter inkonsekvenser i koden och variablerna för att förstå exakt vad som hände. Experter betonar att uppgiften inte är lätt och att det tar tid att lösa den.

Missa inte: Ett fel upptäcktes i Voyager 1-sonden. Hur allvarligt är detta?

Men sedan «Voyager 1» är för närvarande längre från jorden än något annat föremål skapat av människan, kommer anslutningen till enheten förr eller senare att brytas helt. Det är viktigt att förstå att förlusten av kommunikation med båda sonderna är ett viktigt ögonblick i rymdutforskningens historia, såväl som att upprätthålla kommunikationen med dem. I slutändan har mänskligheten aldrig gått så långt ut i rymden.


Date:

by