Voyager 1 sendte et klart signal til Jorden efter fire måneders nonsens

Legendarisk NASA-rumfartøj, sonder «Voyager 1» og «Voyager 2» blev sendt ud i rummet i 1977 og har bevæget sig væk fra Jorden lige siden. Utroligt nok, under deres næsten 50-årige rumrejse, «Voyagers» transmitterede signaler om deres placering, så ingeniører og hele verden kan «observere» bag dem langvejs fra. Fra tid til anden gik kommunikationen med enhederne tabt, og videnskabsmænd mindede om, at sonderne før eller siden ville tage på en solo-rejse gennem det ydre rum. Så i sommeren 2023 «Voyager 2» der blev sendt en forkert kommando, hvorefter sonden holdt op med at kommunikere, og i efteråret «Voyager 1» – begyndte pludselig at sende… nonsens. Hans sædvanlige række af etere og nuller – den binære kode, der tilsammen fortalte historien om hans rejse ind i det ukendte – blev pludselig til volapyk. Desuden forblev sonden i denne tilstand i fire hele måneder og først for nylig “kom til fornuft.”

«Voyager 1» sendte et klart signal til Jorden efter fire måneders nonsens. «Voyager 1» er tilbage i kontakt. Billede: wired.com. Foto.

«Voyager 1» kontakt igen. Billede: wired.com

NASAs legendariske mission

Sonder «Voyager 1» og «Voyager 2» – et af de mest betydningsfulde rumfartøjer i solsystemets historie. Lanceret af NASA i 1977 for at studere Saturn, Jupiter, Uranus og Neptun, «Voyagers» rejste længere ind i den ydre heliosfære og det interstellare rum. Samtidig fortsætter sonderne med at sende data om deres placering til Jorden. Med tiden begyndte kommunikationen med enhederne dog at forsvinde, hvilket vakte interesse hos både videnskabsmænd og den brede offentlighed.

Lad os minde dig om, at hver sonde er udstyret med videnskabelige instrumenter til at studere magnetosfærer, atmosfærer, satellitter og ringe af planeter. Ombord på «Voyagers» De berømte gyldne plader er også installeret, hvorpå information om menneskeheden er registreret, beregnet til fremmede civilisationer.

NASA's legendariske mission. Voyager kan være det bedste, vores art har gjort. Billede: New York Times. Foto.

Voyager kan være det bedste, vores art har gjort. Billede: New York Times

Det faktum, at «Voyagers» er en af ​​de mest succesrige rummissioner i menneskehedens historie, er der ingen tvivl – sonderne har pløjet det interstellare rum i næsten 47 år. Er det noget under, at kommunikationen med enhederne begyndte at forsvinde længere og længere fra Jorden? De første vanskeligheder opstod i begyndelsen af ​​det 21. århundrede på grund af sendernes begrænsede effekt, instrumenternes slidte tilstand og mangel på energi.

Vil du altid være opdateret med nyheder fra videnskabens og højteknologiens verden? Abonner på vores kanal på Telegram – så du helt sikkert ikke går glip af noget interessant!

På trods af tabet af kommunikation er de data, der indsamles af sonderne under hele missionen, af stor værdi for videnskabelig forskning. Selv efter at have mistet kontakten med Jorden, «Voyagers» vil fortsætte deres rejse ind i de ydre områder af solsystemet, hvilket giver en unik mulighed for at studere det interstellare rum.

Hvad skete der med «Voyager 1»?

Siden november 2023 har den første «Voyager» Der er problemer med indbygget computer. Og selvom enheden sendte et konstant radiosignal til Jorden i alle disse år, indeholdt den ingen nyttige data, hvilket undrede videnskabsmænd. Heldigvis modtog NASA-forskere efter fire måneders hårdt arbejde endelig et klart signal fra den legendariske sonde.

Så den 1. marts, som en del af bestræbelserne på at finde en løsning på Voyager 1's problemer, sendte NASA en kommando, der pålagde sonden at bruge forskellige sekvenser i sin softwarepakke, hvilket reelt betød at omgå alle beskadigede data.

Hvad skete der med Voyager 1? Voyager-serien er yderst autonome robotter udstyret med videnskabelige instrumenter til at udforske de ydre planeter. Billede: Insider.com. Foto.

Voyager-serien er yderst autonome robotter udstyret med videnskabelige instrumenter til at udforske de ydre planeter. Billede: Insider.com

Resultatet skuffede ikke – videnskabsmænd modtog et nyt signal fra Voyager 1, som det lykkedes dem at tyde. Eksperter håber, at de modtagne oplysninger vil hjælpe dem med at forklare de mærkelige kommunikationsproblemer.

Kilden til problemet ser ud til at være relateret til en af ​​de tre computere om bord, flydataundersystemet (FDS), som er ansvarlig for at pakke videnskabelige og tekniske data, før de sendes til Jorden, sagde NASA i en erklæring.

Bemærk at«Voyager 1» ligger mere end 24 milliarder kilometer fra Jorden. Det betyder, at alle radiosignaler, der sendes fra vores planet, tager 22,5 timer at nå et rumfartøj, og den samme tid det tager at modtage et svar fra antenner på Jorden.

Hvad skete der med Voyager 1? Guldpladen installeret ombord på Voyager 1 og Voyager 2. Billede: jpl.nasa .gov. Foto.

Mere om emnet: Hvad skete der med Voyager i løbet af de sidste 42 år i rummet?

Ulæselige data

Derefter, den 3. marts, blev tidligere uobserveret aktivitet opdaget i den “ulæselige strøm af data” sendt af rumfartøjet. Fire dage senere påbegyndte ingeniører den besværlige opgave at dechifrere det nye signal og opdagede senest den 10. marts, at signalet indeholdt instruktioner til betjening og drift af systemet, information om sondens aktuelle position og tilstand samt videnskabelige eller tekniske data, der kunne downloades. .

Ulæselige data. Voyager 1 rumsonden kom ind i det interstellare rum i 2012 og Voyager 2 i 2018. Billede: Sciencefocus.com. Foto.

Voyager 1-rumsonden kom ind i det interstellare rum i 2012, og ;Voyager 2& #187; – i 2018. Billede: Sciencefocus.com

Nu «sammenligner forskere sondens seneste beskeder med dem, der blev modtaget, før problemet opstod» og vil lede efter uoverensstemmelser i koden og variablerne for at forstå, hvad der præcist skete. Eksperter understreger, at opgaven ikke er let, og at det tager tid at løse den.

Gå ikke glip af: Der blev opdaget en fejl i Voyager 1-sonden. Hvor alvorligt er dette?

Men siden «Voyager 1» er i øjeblikket længere fra Jorden end noget andet objekt skabt af mennesket, vil forbindelsen med enheden før eller siden blive fuldstændig brudt. Det er vigtigt at forstå, at tabet af kommunikation med begge sonder er et vigtigt øjeblik i rumforskningens historie, såvel som at opretholde kommunikationen med dem. I sidste ende er menneskeheden aldrig gået så langt ud i rummet.


Date:

by