Gode ​​nyheder: bandeord og obskøne gestus gavner os

Når en person har smerter, rynker han panden, samler læberne og holder fast i det skadede område. Folk kan også stønne af smerte, holde vejret og blive vrede. Oven i alt dette, når smerten er alvorlig og pludselig, bander mange af os højt og beskidt. Du kan høre et par stærke ord selv fra den roligste og mest stille person i virksomheden. Forskere mener, at alle disse ubevidste handlinger hjælper os med at distrahere os selv og reducere lidelse. I et forsøg på at finde ud af, om dette er sandt eller ej, har forskere allerede udført mange videnskabelige eksperimenter. Nogle af dem gav negative resultater. Men i en nylig undersøgelse, der involverede hundredvis af studerende, blev der gjort en meget interessant opdagelse. Det lader til, at lindring af smerte ikke kun bringes af bandeord, men også af uanstændige gestus.

Gode nyheder: bande og uanstændige gestus er godt for os. Bande er en god smertestillende medicin - dette er blevet bevist i videnskabelige eksperimenter. Billede: Federico Igea, Fotolia. Foto.

Udforsker menneskelig smerte

Det videnskabelige eksperiment, hvis resultater blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Psychological Reports, involverede 111 studerende. De fleste af de frivillige var piger med en gennemsnitsalder på 19 år.

Under testen skulle eleverne dyppe deres hånd i isvand og holde den så længe som muligt. Når et lem er nedsænket i kulde, bliver blodkarrene på en persons hud meget sammensnørede. På grund af ændringer i blodcirkulationen i karrene begynder en person at opleve prikken og derefter fuldgyldig smerte.

En undersøgelse af menneskelig smerte. Som en del af eksperimentet blev eleverne bedt om at holde deres hånd i koldt vand. Billede: Dreamstime. Foto.

Som en del af eksperimentet blev eleverne bedt om at holde hånden i koldt vand. Billede: Dreamstime

Forsøget var opdelt i flere faser. Under den første holdt deltagerne hånden i isvand, rørte sig ikke og var tavse. I anden fase fik nogle frivillige lov til at bande, mens andre fik lov til at sige almindelige ord. I tredje fase kunne den ene gruppe vise en uanstændig gestus med langfingeren strakt, mens den anden gruppe viste en neutral gestus med pegefingeren.

Så snart deltagerne begyndte at opleve smerte, fortalte de forskerne om det, og de timede det. Som forventet gjorde det at råbe uanstændigheder og lave obskøne fagter, at de frivillige kunne udholde smerte længere end normalt. Men almindelige ord og fagter gav ingen lindring, og folk trak hånden frem meget hurtigt.

Læs også: “Space”-migræne – hvorfor gør dit hoved ondt i nul tyngdekraft

Hvorfor bande hjælper mod smerter

Forskere ved stadig ikke præcis, hvordan uanstændige udtryk og uanstændige gestus hjælper os med at lindre smerte. De har dog nogle interessante forslag. For eksempel, ved at udtale forbandelser, kan en person udtrykke alle sine akkumulerede følelser, hvilket kan reducere noget af det psykologiske pres. Også beskidt sprog kan distrahere fra lidelse. En anden version siger, at uanstændigt sprog forårsager frigivelse af endorfiner – hormoner, der har en smertestillende effekt.

Dette er ikke den første undersøgelse, der viser fordelene ved at bande. I 2023 fandt forskerne ud af, at bande øgede smertetolerancen med omkring 33 %. Forskere forklarede dette ved at sige, at bandeord sender signaler til hjernens amygdala for at frigive adrenalin. Denne strøm af hormoner forårsager efterfølgende en beroligende og smertestillende effekt.

Hvorfor bande hjælper på smerter. Måske giver bande hjernen et signal om at frigive hormoner med en smertestillende effekt. Foto.>

Fordi bandeprocesser behandles samtidigt i så mange dele af hjernen, er det en mere effektiv distraktion end noget andet, forklarede neuroforsker Emma Byrne.

Forskeren understregede også, at bandeordenens magt er så høj, at mange mennesker slet ikke kan forestille sig det. For eksempel kan nogle patienter med hjerneskader ofte ikke tale på grund af smerter, men de har stadig kræfter til at bande. Den smertestillende effekt kan også forklare, at mange kvinder bander kraftigt under fødslen. Måske hjælper dette med at reducere smerteniveauet i det mindste en smule.

Hvorfor bande hjælper på smerte. Der er mange typer smerter, som hver især er skræmmende på sin egen måde. Foto.

Der er mange typer smerte, som hver især er skræmmende på sin egen måde

< p>Sandsynligvis hjælper uanstændigt sprog og uanstændige gestus med at lindre enhver form for smerte. For eksempel kan bande lindre de akutte smerter, der opstår fra blå mærker – det er ikke uden grund, at mange bander, når de slår fingeren på møblernes ben. Der er også dunkende smerter, som oftest opstår ved migræne og fremskreden caries. Brændende smerte plager normalt folk, når de skærer sig selv. Hvis smerte forårsager lidelse, kan du glemme anstændighed og bande. Denne konklusion foreslår sig selv baseret på forskningsresultaterne.

Sørg for at abonnere på vores Zen- og Telegram-kanaler. På denne måde går du ikke glip af noget interessant!

Hvis du er interesseret, er der på vores hjemmeside en artikel om smerter i menneskekroppen, som anses for at være den mest alvorlige. Vi anbefaler at læse!


Date:

by