Goda nyheter: svordomar och obscena gester gynnar oss

När en person har ont rynkar han pannan, drar ihop läpparna och håller fast vid det skadade området. Människor kan också stöna av smärta, hålla andan och bli arga. Utöver allt detta, när smärtan är svår och plötslig, svär många av oss högt och smutsigt. Du kan höra ett par starka ord även från den lugnaste och tystaste personen i företaget. Forskare tror att alla dessa omedvetna handlingar hjälper oss att distrahera oss själva och minska lidande. I ett försök att ta reda på om detta är sant eller inte, har forskare redan genomfört många vetenskapliga experiment. Några av dem gav negativa resultat. Men i en nyligen genomförd studie som involverade hundratals studenter gjordes en mycket intressant upptäckt. Det verkar som att lindring från smärta inte bara skapas av svordomar utan också av obscena gester.

Goda nyheter: svordomar och obscena gester är bra för oss. Svordomar är ett bra smärtstillande medel - detta har bevisats i vetenskapliga experiment. Bild: Federico Igea, Fotolia. Foto.

Utforskar mänsklig smärta

Det vetenskapliga experimentet, vars resultat publicerades i den vetenskapliga tidskriften Psychological Reports, involverade 111 studenter. De flesta av volontärerna var flickor med en medelålder på 19 år.

Under provet fick eleverna doppa sin hand i isvatten och hålla den så länge som möjligt. När en lem är nedsänkt i kyla, blir blodkärlen på en persons hud kraftigt sammandragna. På grund av förändringar i blodcirkulationen i kärlen börjar en person uppleva stickningar och sedan fullvärdig smärta.

En studie av mänsklig smärta. Som en del av experimentet ombads eleverna att hålla sin hand i kallt vatten. Bild: Dreamstime. Foto.

Som en del av experimentet ombads eleverna att hålla handen i kallt vatten. Bild: Dreamstime

Experimentet var uppdelat i flera steg. Under den första höll deltagarna handen i isvatten, rörde sig inte och var tysta. I det andra skedet fick några frivilliga svära, medan andra fick säga vanliga ord. I det tredje steget kunde en grupp visa en obscen gest med långfingret utsträckt, medan den andra gruppen visade en neutral gest med pekfingret.

Så fort deltagarna började uppleva smärta berättade de om det för forskarna och de tog tid. Som väntat tillät frivilliga att uthärda smärta längre än vanligt genom att skrika obsceniteter och göra obscena gester. Men vanliga ord och gester gav ingen lättnad, och folk drog ut sin hand mycket snabbt.

Läs också: “Space”-migrän – varför gör ditt huvud ont i noll gravitation

Varför att svordomar hjälper mot smärta

Forskare vet fortfarande inte exakt hur obscena uttryck och obscena gester hjälper oss att lindra smärta. Men de har några intressanta förslag. Till exempel, genom att uttala förbannelser, kan en person uttrycka alla sina samlade känslor, vilket kan minska en del av det psykologiska trycket. Också smutsigt språk kan distrahera lidandet. En annan version säger att obscent språkbruk orsakar frisättning av endorfiner – hormoner som har en smärtstillande effekt.

Detta är inte den första studien som visar fördelarna med att svära. År 2023 fann forskare att svordomar ökade smärttoleransen med cirka 33 %. Forskare förklarade detta med att svordomar överför signaler till amygdala i hjärnan för att frigöra adrenalin. Detta flöde av hormoner ger sedan en lugnande och smärtstillande effekt.

Varför svär hjälper mot smärta. Kanske svär ger hjärnan en signal att frigöra hormoner med smärtstillande effekt. Foto.>

Eftersom svordomar bearbetas samtidigt i så många delar av hjärnan är det en mer effektiv distraktion än något annat, förklarade neuroforskaren Emma Byrne.

Forskaren betonade också att svordomens makt är så hög att många människor inte ens kan föreställa sig det. Till exempel kan vissa patienter med hjärnskador ofta inte prata på grund av smärta, men de orkar fortfarande svära. Den smärtstillande effekten kan också förklara det faktum att många kvinnor svär tungt under förlossningen. Kanske bidrar detta till att minska smärtnivån åtminstone en aning.

Varför svär hjälper mot smärta. Det finns många typer av smärta, som var och en är skrämmande på sitt sätt. Foto.

Det finns många typer av smärta, som var och en är skrämmande på sitt sätt

< p>Oftligt språk och obscena gester hjälper med största sannolikhet att lindra alla typer av smärta. Till exempel kan svordomar lindra den akuta smärtan som uppstår från blåmärken – det är inte utan anledning att många svär när de slår fingret på möbelbenen. Det finns också pulserande smärta, som oftast uppstår vid migrän och avancerad karies. Brännande smärta plågar vanligtvis människor när de skär sig. Om smärta orsakar lidande kan du glömma anständigheten och svära. Denna slutsats antyder sig själv baserat på forskningsresultaten.

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler. På så sätt missar du inget intressant!

Om du är intresserad, på vår hemsida finns en artikel om smärta i människokroppen, som anses vara den allvarligaste. Vi rekommenderar läsning!


Date:

by