En tidigare okänd spökhaj med ett ovanligt utseende upptäcktes utanför Thailands kust

Havet fortsätter att vara ett av de mest dåligt förstådda utrymmena på vår planet. I dess djup lever många varelser som är okända för vetenskapen. Ändå lyckas forskare med jämna mellanrum upptäcka nya arter. Ett slående exempel på detta är djuphavsfiskar, som lever på flera hundra meters djup och aldrig flyter upp till ytan, eftersom de omedelbart dör på grunda djup. Tidigare har vi pratat om flera okända arter av djuphavshajar som upptäckts under de senaste åren utanför Australiens kust. Med detta fångade forskare en tidigare okänd djuphavsspökhaj, som har ett ganska ovanligt utseende, utanför Thailands kust. Fisken fick namnet Chimaera supapae.

En tidigare okänd spökhaj med ett ovanligt utseende upptäcktes utanför Thailands kust. De flesta djuphavsfiskar ser riktigt läskiga ut. Foto.

De flesta djuphavsfiskar ser riktigt läskiga ut

Hajar – spöken – uråldriga djuphavsfiskar

Spökhajar, även känd som råtta, tillhör en grupp fiskar som kallas chimärer. De lever vanligtvis på 500 meters djup eller mer. I själva verket är de inte hajar, utan bara avlägsna släktingar till de hajar och rockor som vi känner till. Forskare från National Marine Wildlife Foundation rapporterar att dessa broskfiskar divergerade för cirka 400 miljoner år sedan, långt innan fisken kom i land. Detta gör chimärer evolutionärt till en av de äldsta fiskarna, men det är möjligt att de har utvecklats och skiljt sig från sina förfäder. Som vi nyligen berättade för er finns det inte många levande fossil, men de finns fortfarande.

Karakteristiska egenskaper hos dessa fiskar är stora, glänsande ögon och spetsiga kroppar som liknar råttor. Därav deras namn – råttfisk. Vissa arter växer till imponerande storlekar – deras kroppslängd är cirka två meter.

Spökhajar är gamla djuphavsfiskar. En spökhaj upptäckt utanför Thailands kust. Bildkälla: iflscience.com. Foto.

En spökhaj upptäckt utanför Thailands kust. Bildkälla: iflscience.com

Chimärer bor på kontinentala sluttningar och havsryggar, där de livnär sig på bottenvarelser – blötdjur, kräftdjur etc. Fram till nyligen kände forskare bara till 53 arter av chimärer. Nu, tack vare en nyligen publicerad studie publicerad i Raffles Bulletin of Zoology, finns det 54 arter. Det kan finnas ännu fler av dem, men på grund av deras livsmiljö är nya arter svåra att upptäcka.

Nya arter av spökhajar

Spökhajar är extremt sällsynta utanför Thailands kust. Ett enda exemplar upptäcktes 2018 på ett djup av 772–775 meter i Andamansjön. Inledningsvis antog forskarna att fisken tillhörde arten Chimaera aff. makrospina. Men sedan visade genetiska studier och morfologisk analys att den upptäckta fisken är en ny art.

Förresten, namnet på den nya arten, det vill säga Chimaera supaae, gavs för att hedra professor Supap Monkolprasit, en vetenskapsman som ägnade hela sitt liv åt att studera broskfiskar i Thailand och dog 2013.

En ny art av spökhaj. Längden på det upptäckta exemplaret av Chimaera supapae är 50 cm. Bildkälla: livescience.com. Foto.

Längden på det upptäckta exemplaret av Chimaera supapae är 50 cm Fotokälla: livescience.com

Det speciella med Chimaera supapae är dess ovanliga utseende, som skiljer den från andra arter. Dessa inkluderar ett stort huvud, men en kort nosparti, såväl som stora ovala ögon. Som rapporterats i studien tar huvudet upp nästan en tredjedel av fiskens totala längd. Ögonen har en iriserande grön färg. Fiskens kropp är mörkbrun och har inga ränder eller fläckar.

En annan egenskap hos Chimaera supapae är dess breda bröstfenor. Enligt forskarna kan sådana fenor vara relaterade till fiskens förmåga att manövrera längs steniga bottnar med hög relief.

En ny art av spökhaj. Ytterligare en representant för djuphavsdjur — djävulsfiskar. Fotokälla: ecoportal.su. Foto.

En annan representant för djuphavsvarelser — djävulsfisk Bildkälla: ecoportal.su

Fisken ser riktigt läskig ut och liknar någon sorts forntida varelse snarare än hajen vi är vana vid. Detta är dock ett karakteristiskt drag för all djuphavsfisk. Till exempel har demonhajen som vi pratade om tidigare ett ännu ovanligare utseende.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett för dig en hel del intressant, spännande material tillägnat vetenskap.

Som forskarna rapporterar är det upptäckta exemplaret en omogen hane, 50 centimeter lång. Därför kan man anta att fisken kan växa till större storlekar. Det är ännu en påminnelse om att vetenskapen vet väldigt lite om den marina miljön, och mycket återstår att lära. Vissa områden i havet, till exempel nära Antarktis, har praktiskt taget inte studerats alls. Tidigare berättade vi att forskare lyckades fånga en havsspindel här. Du kan lära dig mer om denna varelse genom att följa länken.


Date:

by