En hidtil ukendt spøgelseshaj med et usædvanligt udseende blev opdaget ud for Thailands kyst

Havet er fortsat et af de dårligst forståede rum på vores planet. I dets dybder lever mange skabninger, som er ukendte for videnskaben. Ikke desto mindre lykkes det forskerne med jævne mellemrum at opdage nye arter. Et slående eksempel på dette er dybhavsfisk, som lever i flere hundrede meters dybde, og aldrig flyder op til overfladen, da de straks dør på lave dybder. Tidligere talte vi om flere ukendte arter af dybhavshajer, der er opdaget i løbet af de sidste par år ud for Australiens kyst. Hermed fangede videnskabsmænd en hidtil ukendt dybhavsspøgelseshaj, som har et ret usædvanligt udseende, ud for Thailands kyst. Fisken fik navnet Chimaera supapae.

En hidtil ukendt spøgelseshaj med et usædvanligt udseende blev opdaget ud for Thailands kyst. De fleste dybhavsfisk ser virkelig skræmmende ud. Foto.

De fleste dybhavsfisk ser virkelig skræmmende ud

Hajer – spøgelser – ældgamle dybhavsfisk

Spøgelseshajer, også kendt som rottefisk, tilhører en gruppe fisk kendt som kimærer. De lever normalt på dybder på 500 meter eller mere. Faktisk er de ikke hajer, men kun fjerne slægtninge til de hajer og rokker, vi kender. Forskere fra National Marine Wildlife Foundation rapporterer, at disse bruskholdige fisk divergerede for omkring 400 millioner år siden, længe før fiskene kom i land. Dette gør kimærer evolutionært til en af ​​de ældste fisk, men det er muligt, at de har udviklet sig og adskilt sig fra deres forfædre. Som vi for nylig fortalte dig, er der ikke mange levende fossiler, men de findes stadig.

Karakteristiske træk ved disse fisk er store, skinnende øjne og spidse kroppe, der ligner rotter. Deraf deres navn – rottefisk. Nogle arter vokser til imponerende størrelser – deres kropslængde er omkring to meter.

Spøgelseshajer er ældgamle dybhavsfisk. En spøgelseshaj opdaget ud for Thailands kyst. Fotokilde: iflscience.com. Foto.

En spøgelseshaj opdaget ud for Thailands kyst. Fotokilde: iflscience.com

Kimærer bebor kontinentale skråninger og havrygge, hvor de lever af bunddyr – bløddyr, krebsdyr osv. Indtil for nylig kendte forskerne kun 53 arter af kimærer. Nu, takket være en nylig undersøgelse offentliggjort i Raffles Bulletin of Zoology, er der 54 arter. Der kan være endnu flere af dem, men på grund af deres levesteder er nye arter svære at opdage.

Nye arter af spøgelseshaj

Spøgelseshajer er ekstremt sjældne ud for Thailands kyst. Et enkelt eksemplar blev opdaget i 2018 i en dybde på 772-775 meter i Andamanhavet. Oprindeligt antog forskerne, at fisken tilhørte arten Chimaera aff. makrospina. Men efterfølgende viste genetiske undersøgelser og morfologiske analyser, at den opdagede fisk er en ny art.

Navnet på den nye art, altså Chimaera supaae, blev i øvrigt givet til ære for professor Supap Monkolprasit, en videnskabsmand, der viede hele sit liv til at studere bruskfisk i Thailand og døde i 2013.

En ny art spøgelseshaj. Længden af ​​det opdagede eksemplar af Chimaera supapae er 50 cm. Fotokilde: livescience.com. Foto.

Længden af ​​det opdagede eksemplar af Chimaera supapae er 50 cm. Fotokilde: livescience.com

Det ejendommelige ved Chimaera supapae er dens usædvanlige udseende, som adskiller den fra andre arter. Disse omfatter et stort hoved, men en kort næseparti, samt store ovale øjne. Som rapporteret i undersøgelsen fylder hovedet næsten en tredjedel af fiskens samlede længde. Øjnene har en iriserende grøn farve. Fiskens krop er mørkebrun og har ingen striber eller pletter.

En anden egenskab ved Chimaera supapae er dens brede brystfinner. Ifølge forskerne kan sådanne finner være relateret til fiskens evne til at manøvrere langs stenet bund med høj relief.

En ny art spøgelseshaj. Endnu en repræsentant for dybhavsvæsner — djævelfisk. Fotokilde: ecoportal.su. Foto.

En anden repræsentant for dybhavsdyr — djævle fisk Fotokilde: ecoportal.su

Fisken ser virkelig skræmmende ud og ligner en slags gammel skabning snarere end den haj, vi er vant til. Dette er dog et karakteristisk træk ved alle dybhavsfisk. For eksempel har dæmonhajen, som vi talte om tidligere, et endnu mere usædvanligt udseende.

Følg linket til vores ZEN-KANAL. Vi har forberedt en masse interessante, spændende materialer dedikeret til videnskab til dig.

Som forskerne rapporterer, er det opdagede eksemplar en umoden han, 50 centimeter lang. Derfor kan det antages, at fiskene kan vokse til større størrelser. Det er endnu en påmindelse om, at videnskaben ved meget lidt om havmiljøet, og der er stadig meget at lære. Nogle områder af havet, for eksempel nær Antarktis, er praktisk talt ikke blevet undersøgt overhovedet. Tidligere fortalte vi dig, at det lykkedes forskere at fange en havedderkop her. Du kan lære mere om dette væsen ved at følge linket.


Date:

by