Storfenad bläckfisk är en mystisk varelse som bara har setts ett fåtal gånger

Bläckfiskar är marina djur från klassen bläckfiskar. Idag vet vetenskapen om förekomsten av cirka 210 arter av bläckfisk, vars storlek kan variera från ett par centimeter till flera meter. Många arter kan ändra färgen på sin kropp för att skydda sig mot rovdjur eller kommunicera med släktingar. De har också skickliga tentakler, med vilka det är bekvämt att fånga byten. Som rovdjur äter de små fiskar, räkor och andra små havsinvånare. Bland bläckfiskarna finns jättar som häpnar med sin storlek och lever på extrema djup. Till exempel har forskare bara sett storfenad bläckfisk några gånger med djuphavskameror. Trots bristen på data har vi något att berätta.

Den kolossala bläckfisken är en mystisk varelse som bara har setts ett fåtal gånger. På fotografier och videor ser kolossala bläckfiskar ut som främmande varelser. Foto.

På fotografier och videor ser storfenade bläckfiskar ut som främmande varelser

Innehåll

  • 1 Vilka är storfenade bläckfiskar
  • 2 Vilka lever i havens djup
  • 3 Hur ser jättebläckfiskar ut
  • 4 Video med jättebläckfisk

Vad är storfenad bläckfisk

Storfenad bläckfisk tillhör släktet Magnapinna, som är latin för “stor fena”. Hittills känner vetenskapen till att det bara finns tre arter: Magnapinna atlantica, Magnapinna pacifica och Magnapinna talismani. Det är möjligt att representanter för andra arter simmar någonstans i havens djup, men forskare har ännu inte upptäckt dem.

Vem är storfenad bläckfisk? Vetenskapen vet bara om tre arter av storfenad bläckfisk. Foto.

Vetenskapen känner bara till tre arter av storfenad bläckfisk

Vem bor i djuphaven

Det är mycket svårt att se storfenad bläckfisk. De lever i hela världshaven, men uteslutande på mer än 5 000 meters djup – denna del av havet kallas ultra-abyssal.. På grund av omöjligheten av långtidsobservationer kan forskare inte säga exakt vilken typ av liv de lever. Det är omöjligt att säga med säkerhet vare sig om deras diet, eller om deras metoder för reproduktion, eller om de verktyg de använder för att skydda sig mot naturliga fiender. Forskare vet inte ens om djuphavsbläckfiskar har några konkurrenter överhuvudtaget.

Vem lever i havens djup. Utan någon överdrift är storfenade bläckfiskar ett av de mest mystiska djuren i världen. Foto.

Utan någon överdrift är storfenade bläckfiskar ett av de mest mystiska djuren i världen

På havsdjup av mer än 6000 meter, absolut mörker eftersom solljus inte tränger in där. Det är också mycket högt tryck, som skapas av otroliga volymer vatten. Vattentemperaturen på stora djup är vanligtvis mycket låg, cirka 1-4 grader Celsius.

Läs också:Det finns inga jättebläckfiskar i något akvarium – här är de tre huvudorsakerna

Hur ser jättebläckfiskar ut

Lyckligtvis vet åtminstone forskare hur storfenade bläckfiskar ser ut. De fick sitt ovanliga namn på grund av de stora fenorna som finns på deras huvuden och hjälper dem att simma. De har även långa tentakler som hänger ner flera meter. Forskare vet inte om storfenade bläckfiskar använder dem för jakt – det verkar som om detta är omöjligt, men allt kan hända.

Hur ser jättebläckfiskar ut? För att fånga en enorm bläckfisk på kameran behöver du artificiell belysning. Foto.

För att filma en enorm bläckfisk behöver du artificiell belysning

Längst Den storfenade bläckfisken blev 6,4 meter lång. Samtidigt tillhörde det mesta av denna längd tentaklarna – de hade en längd på 6,1 meter. Det visar sig att bläckfiskar som lever i havens djup är längre än de flesta personbilar.

Alla borde veta detta:Varför det aldrig har funnits och aldrig kommer att finnas jättemänniskor på jorden

Video med jättebläckfiskar

Under många tusen år misstänkte människor inte ens existensen av så stora bläckfiskar. Ryktena om detta började först 1883, när ett dött exemplar spolades upp på stranden av en av de portugisiska öarna. Men på den tiden kunde forskarna inte förstå vad det var – kroppen var i mycket dåligt skick.

Storfenad bläckfisk beskrevs officiellt först 1998, när forskare återigen snubblade över två döda individer. En kropp flöt i Stilla havets vatten och den andra hittades inuti en rovfisk (det verkar som att bläckfiskar fortfarande har fiender).

Video med jättebläckfisk. Stillbild från video med storfenad bläckfisk. Foto.

Still från en video med en storfenad bläckfisk

För första gången kunde forskare filma enorma bläckfiskar först 1988, men först förstod de inte exakt vad som fanns i ramen. På bara ett par decennier lyckades de bara spela in ett 20-tal videor, och alla är av dålig kvalitet – djuphavsutrustning används alltid för att filma.

Den mest imponerande videon av en storfenad bläckfisk filmades 2007. Sedan, i djupet av Mexikanska golfen, kunde forskare fånga ett levande exemplar fritt flytande i vattnet. På grund av den svaga belysningen, gröna nyansen och hackiga bilder ser videon skrämmande ut. Det känns som att forskare lyckats filma en främmande varelse. Men nej – dessa varelser lever på jorden.

Den storfenade bläckfisken är en mystisk varelse som bara har setts ett fåtal gånger. Video med jättebläckfiskar. Foton.

Video med en storfenad bläckfisk filmad 2007

Se till att prenumerera på våra Zen- och Telegram-kanaler . På så sätt missar du inget intressant!

Det är viktigt att notera att kolossala bläckfiskar inte är de största. I havens djup bor representanter för arter som kan växa till längden på flera bilar. Vi visade fotografier och till och med videor av dem i artikeln “Den största bläckfisken i världen når 14 meter i längd.” Från samma material får du lära dig varför djuphavsdjur ofta blir så stora.


Date:

by