Djupa kratrar bildas på jorden, i vilka hus faller

I mars 2013 chockades den amerikanska delstaten Florida av skrämmande nyheter. En man vid namn Jeff Bush från bosättningen Seffner sov lugnt i sitt hus och föll plötsligt ner i en enorm krater som bildades precis under hans rum. Hans bror hörde en hög smäll och skrik och rusade sedan till hjälp. Men redan i korridoren såg han att hans släktings sovrum inte längre fanns där, liksom han. Istället för ett rum bredvid huset fanns bara etthål med en diameter på cirka 6 meterMannen försökte rädda sin skrikande bror, men marken runt honom började rasa och han övertalades att inte riskera det. Räddningsmän kunde aldrig rädda Jeff Bush, de kunde inte ens hitta de fallna möblerna. Mannen förklarades död och huset obeboeligt. Därför revs den och hålet grävdes ner tillsammans med kroppen som inte hittades. Det värsta är att en sådan oavsiktlig tragedi kan hända många familjer och deras hem.

Det bildas djupa kratrar på jorden, i vilka hus faller. I vissa stenar bildas tomrum som med tiden orsakar förstörelse av byggnader. Foto.

Vissa stenar bildar tomrum, som med tiden orsakar förstörelse av byggnader

Innehåll

  • 1 Vad är ett slukhål
  • 2 Var bildas slukhål
  • 3 De största slukhålen
  • 4 sänkhålshus in i ett slukhål

Vad är ett slukhål

Hålet som en invånare i Florida föll i kallassjunkhålDe kan bildas var som helst som ett resultat av upplösningen av underjordiska stenar. Detta sker vanligtvis på grund av att vatten tränger in i stenarna, som är rikt på olika kemikalier. Med åren fyller den porer i kalksten, marmor, etc., vilket gör att tomrum bildas i jordskorpan.

Vad är ett karst sänkhål? Karst sänkhål kan nå enorma storlekar - ibland är deras botten inte synlig. Foto.

Karstsänkor kan nå enorma storlekar – ibland syns inte botten

När tomma utrymmen blir för stora bildas sjunkhål på jordens yta. De kan ha olika diametrar och djup, och ofta talar vi egentligen om små hål. Men ibland, som fallet är i Florida, sträcker sig karstsänkhål i flera meter och är så djupa att föremål i dem försvinner spårlöst.

Läs också:Vad är hemligheten bakom den kinesiska murens styrka – varför har den inte kollapsat ännu?

Var bildas sjunkhål?

Oftast bildas sjunkhål på platser som är rika på kalksten– Det finns särskilt mycket av det i delstaten Florida. Denna sten är mycket känslig för förstörelse i vatten eftersom den är sammansatt av lösliga mineraler och har en porös struktur. Dessutom bildas sjunkhål ofta i tropiska områden på jorden. Faktum är att det ofta regnar kraftigt där, och även ganska starka stenar löses snabbt upp. Detta kan förvåna många, men sjunkhål bildas också i öknar. Det regnar väldigt sällan där, men om det börjar så kommer det mycket nederbörd.

Där karstsänkor bildas. Ett slukhål i ett ökenområde. Foto.

Karstsänkhål i ett ökenområde

Detta kan överraska många , men sjunkhål bildas också i öknar. Det regnar väldigt sällan där, men om det börjar så kommer det mycket nederbörd.

Viktig vetenskaplig upptäckt:18 ton “vitt guld” hittades på jorden, vilket kan förändra världen

De största sänkhålen

Det finns många stora sänkor i världen som endast är tydligt synliga från fågelperspektiv.

Till exempel, i Karibiska havets kustvatten finns det Stora blå hålet.Den har en diameter på 300 meter och går till ett djup av 124 meter. Denna formation upptäcktes först under andra hälften av 1900-talet av den franske upptäcktsresanden Jacques-Yves Cousteau. Han inkluderade denna plats i listan över de 10 bästa platserna för dykning.

De största sänkhålen. Det stora blå hålet på den karibiska kusten. Foto.

Det stora blå hålet på den karibiska kusten

I söder om Kroatien finns en röd sjö– ett karstsänkhål fyllt med vatten. Ingen vet exakt när den dök upp, men dess bildande är definitivt relaterad till förstörelsen av den övre delen av den underjordiska grottan. Själva tratten har ett djup på 530 meter, och själva sötvattensjön går vidare till ett djup av 287 meter. Namnet på denna formation beror på det faktum att dess stenar är färgade rödaktiga på grund av närvaron av en hög koncentration av järnoxid.

De största sänkhålen. Röda sjön i Kroatien. Foto.

Röda sjön i Kroatien

Turkmenistan har den mest skrämmande karsten tratt – Darvaza. Den är också känd som “Helvetets port” eftersom elden där inte har slocknat på över 50 år. Naturgas hade samlats i detta hål, 70 meter i diameter och 30 meter djupt, under många år. På 1970-talet beslutade sovjetiska forskare att sätta eld på den i hopp om att gasen skulle brinna ut inom ett par dagar. Men elden brinner fortfarande, men forskare letar efter ett sätt att släcka den.

De största karstsänkorna. Darvaza-slukhålet i Turkmenistan. Foto.

Darvaza karst sänkhål i Turkmenistan

Läs också :De mest fantastiska fynden av arkeologer som alla behöver veta om

Flytande av ett hus i ett karstsänkehål

Ibland faller hela hus ner i karstsänkor. Du känner redan till fallet i Florida, det finns en annan historia.

I juni 2021 dök ett slukhål upp i den mexikanska delstaten Puebla. Till en början var det långt ifrån bostadshus, men gradvis ökade dess storlek. Som ett resultat började ett av husen falla ner i tratten. Man tror att dess tillväxt var förknippad med regnigt väder – diametern på hålet var mer än 123 meter.

Flytande av ett hus i ett karstsänkehål. Karstsänkhål nära ett hus under uppbyggnad. Foto.

Karstsänka nära ett hus under uppbyggnad

Vill t.o.m. fler intressanta artiklar? Prenumerera då på våra Zen- och Telegram-kanaler!

Familjen som bodde i huset bestod av fyra personer: en man, en fru och två barn. Lyckligtvis skedde kollapsen gradvis, och de överlevde alla. De investerade det mesta av sina besparingar i att bygga huset och började bo i det strax före förstörelsen. De statliga myndigheterna beslutade att ge familjen en ny tomt och betala för byggandet av ett nytt hus.


Date:

by