Att begränsa detta ämne i kosten kan förlänga livet med 30 %

En nyligen genomförd studie av forskare har visat att begränsad konsumtion av en viss aminosyra bromsar åldrandeprocessen, vilket gör att livet kan förlängas avsevärt. Visserligen utfördes studien på möss, men forskare tror att begränsad konsumtion av denna aminosyra kommer att ha samma effekt på människor. Vi pratar om isoleucin – en av de essentiella aminosyrorna som vår kropp använder för att bygga proteiner. Eftersom våra celler inte kan producera denna aminosyra “från grunden”, får kroppen den från mat. Men det verkar som att stora mängder av denna aminosyra är skadliga.

Att begränsa detta ämne i kosten kan förlänga livet med 30%. Att begränsa intaget av bara en aminosyra kan förlänga livet avsevärt. Bildkälla: health-food.rf. Foto.

Att begränsa ditt intag av bara en aminosyra kan förlänga ditt liv avsevärt. Bildkälla: healthy-food.rf

Aminosyra som påskyndar åldrandet

Det har länge varit känt att vi från mat får inte bara kalorier utan även mikroelement som är nödvändiga för livet. Det betyder att kosten påverkar hälsan och till och med livslängden. Men exakt hur och vilka ämnen som påverkar livslängden är fortfarande okänt. I en nyligen genomförd studie beslutade forskare att fokusera sin uppmärksamhet på aminosyran isoleucin.

Faktum är att det ännu tidigare upptäcktes att isoleucin och dess nivå i kosten har en allvarlig inverkan på människors hälsa. Till exempel fann en studie att nivån av isoleucin som konsumeras av en person påverkar ämnesomsättningen. Människor med ett högt kroppsmassaindex tenderar att konsumera mycket mer av denna aminosyra än de som är smala. Det är också känt att ämnesomsättningen i sin tur påverkar den förväntade livslängden — ju snabbare det går, desto snabbare åldras kroppen.

Hur man förlänger livet med rätt kost

I en nyligen genomförd studie använde forskare genetiskt olika möss, som delades in i tre grupper . En grupp fick mat som innehöll 20 olika aminosyror, den andra gruppen fick mat med två tredjedelars minskning av samma aminosyror. Den tredje gruppen fick alla dessa aminosyror i sin helhet, med undantag av isoleucin, som också reducerades med två tredjedelar.

Hur man förlänger livet med rätt kost. Forskare har länge upptäckt ett samband mellan isoleucinkonsumtion och kroppsvikt. Fotokälla: www.rbc.ru. Foto.

Forskare har länge upptäckt ett samband mellan isoleucinkonsumtion och kroppsvikt. Bildkälla: www.rbc.ru

Alla möss var ungefär sex månader gamla i början av studien, vilket motsvarar 30 års ålder för en människa. Alla gnagare var inte begränsade i sin diet – de kunde äta så mycket de ville, men bara maten som gavs inom deras grupp.

Som framgår av resultaten av en studie publicerad i tidskriften Cell Metabolism, ökade isoleucinrestriktion den förväntade livslängden med upp till 33 %, dock endast hos män. Hos kvinnor ökade denna siffra med 7 %. Dessutom hade en sådan diet en positiv effekt på mössens hälsa och deras kroppsvikt. De gick inte upp i övervikt och hade högre nivåer av muskelstyrka och uthållighet. Dessutom var ett antal andra hälsoindikatorer också bättre än hos de möss som konsumerade mycket av denna aminosyra. Till exempel var indikatorer som blodsockernivåer, håravfall, svansanvändning, etc. bättre.

Hur man förlänger livet med rätt kost. Möss som konsumerade mindre isoleucin levde längre och kände sig friskare. Bildkälla: skolko-stoyat.ru). Foto.

Möss som konsumerade mindre isoleucin levde längre och kände sig friskare. Bildkälla: skolko-stoyat.ru)

En annan intressant egenskap som forskare upptäckt är att möss som fick en diet med låg isoleucin konsumerade fler kalorier än andra, trots att de förblev magrare. Istället för att gå upp i vikt brände de mer energi, vilket gjorde att de kunde behålla en normal kroppsvikt. Men nivån på deras aktivitet förblev praktiskt taget oförändrad.

Vilka livsmedel innehåller en aminosyra som påskyndar åldrandet

Forskare tror att begränsning av isoleucin hos människor genom diet eller läkemedel kan leda till samma effekt som hos möss, det vill säga att det kommer att bromsa åldrandet. Som nämnts ovan producerar inte vår kropp själv denna aminosyra, så den får den från källor som kött, ägg, mejeriprodukter och sojaprotein.

Man bör dock komma ihåg att du inte helt kan överge dessa produkter. Det har länge varit känt att ett begränsat proteinintag generellt har negativa effekter på kroppen hos både möss och människor. Därför är det mycket svårare att använda resultaten av denna studie i praktiken. Det mest effektiva sättet kan bara vara att minska konsumtionen av livsmedel som innehåller stora mängder protein.

Vilka livsmedel innehåller en aminosyra som påskyndar åldrandet. Du kan begränsa konsumtionen av isoleucin genom att minska mängden proteinmat i din kost. Foto.

Du kan begränsa ditt intag av isoleucin genom att minska mängden protein i din kost.

Forskare föreslår också att olika möss kan kräva mer “finjustering” av aminosyrainnehållet i livsmedel. I det här fallet blir effekten av kosten ännu större. I experimentet var aminosyrahalten för alla möss inom en grupp densamma. Generellt sett för de erhållna resultaten forskare närmare att förstå biologiska processer. Det är dock fortfarande nödvändigt att ta reda på varför isoleucin och dess innehåll i livsmedel har en sådan effekt. I framtiden kan denna kunskap tillämpas i praktiken.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett många intressanta, spännande material för vetenskap åt dig.

Låt oss slutligen påminna dig om att den förväntade livslängden också i hög grad påverkas av tarmens mikroflora. Vi har tidigare berättat för dig att det i långa lever skiljer sig från andra människors mikrobiomet. Man bör dock komma ihåg att kosten även påverkar tarmbakterier.


Date:

by