Titta vilken typ av båtar folk byggde på stenåldern – de liknar moderna

Det har länge varit känt att maritima handelsförbindelser i Medelhavet fanns mellan folk redan i förhistorisk tid. De etablerades under den neolitiska eran, även känd som den nya stenåldern, som varade från 9 till 3 tusen år sedan. Men tills nyligen fanns det väldigt lite information om forntida fartyg och hur människor klarade långa sjöresor. Svaret på denna fråga erhölls av arkeologer, som analyserade fem kanoter cirka 7 000 år gamla, upptäckta i en bosättning som för närvarande ligger på botten av sjön. Till sin förvåning upptäckte forskare att gamla havsfartyg liknade moderna och hade några designfunktioner som används till denna dag. Kvaliteten och sofistikeringen av antik båtdesign indikerar att flera stora framsteg inom navigering gjordes under den neolitiska eran.

Titta på båtarna som folk byggde på stenåldern - de liknar moderna. För 7000 år sedan gjorde folk båtar som är otroligt lika moderna. Foto.

För 7 000 år sedan tillverkade människor båtar som är otroligt lika moderna.

Forntida stenåldersbåtar

Platsen där arkeologer upptäckte de antika båtarna är känd som La Marmotta. För cirka 7 000 år sedan fanns här en mänsklig bosättning. Denna plats ligger tre hundra meter från den moderna kusten av sjön Bracciano, som ligger nära Rom. Man tror att människor bodde i denna bosättning mellan 5700 och 5100 f.Kr.

Enligt forskare är La Marmotta den äldsta neolitiska kustbyn i centrala Medelhavet. Den största av de fem gamla kanoterna som upptäckts här är nästan 10,5 meter lång. Båten var gjord av en gigantisk ekstam. Dess intressanta egenskap är de fyra tvärgående förstärkningarna, som uppenbarligen ökade styrkan i strukturen och även förbättrade båtens hantering.

Forntida båtar från stenåldern. Forntida kanoter upptäcktes på botten av en sjö nära Rom. Foto.

Forntida kanoter upptäcktes på botten av en sjö nära Rom

Använde forntida sjömän segel?

Ännu mer överraskande var närvaron av tre T-formade trästycken på styrbords sida av fartyget. Var och en av dessa delar hade flera hål. Forskarna vet inte exakt vilken funktion de utförde, men man kan anta att de användes för att fästa rep som var bundna till seglet.

Men dessa delar kan också ha andra syften, som att fästa en stabilisator eller till och med en andra båt, vilket resulterar i ett dubbelkatamaranformat fartyg. Kopplingen av två båtar skulle kunna ge större säkerhet och stabilitet på vågorna och även göra det möjligt att transportera mer gods eller till exempel djur ombord på fartygen.

Men de intressanta designegenskaperna hos antika båtar slutar inte där. En annan kanot, urholkad från en al-stam, innehöll en svampformad träbit med ett enda hål. Enligt forskare påminner denna del om moderna pollare – speciella element för att säkra rep vid förtöjning eller bogsering av ett fartyg. Kanske användes denna del för dessa ändamål – för att fixa skeppet ifall vattennivån skulle stiga.

Använde forntida sjömän segel? Forntida båtar skapade på stenåldern. Foto.

Forntida båtar skapade på stenåldern

De övriga tre båtarna var gjorda av al, poppel och bok. Enligt författarna till studien, publicerad i tidskriften PLOS ONE, kan användningen av olika träslag för att tillverka kanoter tyda på att förhistoriska båtbyggare hade en god förståelse för de olika egenskaperna hos varje material. Ek och bok kunde till exempel säkerställa produktens hållbarhet, och al var attraktiv för sin lätthet och motståndskraft mot sprickbildning.

Vad använde forntidens människor båtar till?

Trots det faktum att båtarna upptäcktes på botten av sjön Bracciano, föreslår forskare att de användes för att resa långt utanför dess gränser. Med tanke på båtarnas storlek kunde forntida sjömän mycket väl ha seglat längs floden Arrone, som förbinder sjön med Medelhavet, och sedan ge sig av på en resa till främmande länder.

Vad använde forntida människor båtar till? Forntida kanoter var mycket lämpliga för långa sjöresor. Foto.

Forntida kanoter var ganska lämpliga för långa sjöresor

Men hur sann är denna version? Enligt forskare bekräftas det av många exotiska artefakter som upptäckts vid La Marmotta. Dessa inkluderar grekisk och baltisk keramik, samt obsidianföremål från öarna Lipari och Palmarola. Dessutom byggde experimentella arkeologer en kopia av en liknande kanot redan 1998 och kunde ta sig på den från Italien till Portugal, som sträckte sig 800 kilometer.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett för dig en hel del intressant, spännande material tillägnat vetenskap.

Båtarna som upptäckts på botten av sjön Bracciano är de äldsta som upptäckts i Medelhavet. De ger bevis på att förhistoriska jordbruks- och pastorala samhällen hade träbearbetningskunskaper och kunde bygga komplexa fartyg. Och slutligen föreslår vi att du bekantar dig med ett annat, inte mindre intressant fartyg som upptäcktes utanför Kroatiens kust. Dess ålder är cirka 3000 år. Forskare arbetar på att återställa den.


Date:

by