“Space” migrän – varför gör ditt huvud ont i noll gravitation?

Ända sedan Apollo-uppdraget har många astronauter klagat över huvudvärk. Dessutom stötte de inte på ett sådant problem under normala förhållanden på jorden. Fram till nyligen har forskare inte ägnat mycket uppmärksamhet åt dessa besvär, men en nyligen genomförd studie har visat att huvudvärk i rymden är mycket vanligare än man tidigare trott – nästan alla drabbas av dem under den första veckan av att vara i noll gravitation. Dessutom åtföljs smärtan ofta av ökad ljuskänslighet och ibland till och med illamående. Allt detta tvingar många astronauter att ta droger. Orsakerna till detta fenomen är inte helt kända, men det finns några antaganden om detta.

I rymden upplever nästan alla astronauter huvudvärk

Vad händer med människokroppen i rymden

Vår kropp är anpassad till livet under förhållanden med jordens gravitation. Därför, när en person befinner sig i viktlöshet eller i mikrogravitationsförhållanden, störs många processer i kroppen. Till exempel börjar blod ansamlas i bålen och huvudet, vilket resulterar i svullnad i ansiktet. I vissa fall orsakar detta till och med synnedsättning.

Dessutom slutar vätskan i innerörat, som gör att vi kan navigera i rymden och bibehålla balansen, att utföra sin funktion. Resultatet är desorientering och åksjuka, som till exempel på ett fartyg. Detta är ett obehagligt symptom som kan orsaka yrsel och illamående.

Vad händer med människokroppen i rymden. Under tyngdlöshet störs funktionen hos många kroppssystem. Foto.

Vid tyngdlöshet störs funktionen hos många kroppssystem

Det är sant att kroppen snabbt anpassar sig till nya förhållanden, vilket resulterar i att obehagliga symtom och obehag försvinner efter några dagars tyngdlöshet. Detta gäller dock inte huvudvärk. Enligt en studie publicerad i tidskriften Neurology fortsätter 87 % av astronauterna att ha huvudvärk under hela uppdraget.

Varför får du huvudvärk i rymden

I sin studie analyserade forskarna data från 24 astronauter som förde dagbok under flera veckors rymduppdrag. Dessutom tog författarna också hänsyn till minnen från mer än 40 astronauter. Som det visade sig är huvudvärk under den första veckan i rymden inte slumpmässiga fenomen, utan generellt normen. Nästan varje person lider av dem, som nämnts ovan.

Huvudvärk åtföljs ofta av sinustryck och nästäppa. Många astronauter rapporterade att de tog aspirin eller andra smärtstillande medel för att bekämpa smärta. Vissa klarade sig dock utan medicin, eftersom sömn och träning hjälpte dem.

Varför får du huvudvärk i rymden? Många astronauter fortsätter att ha huvudvärk under hela vistelsen i rymden. Foto.

Många astronauter fortsätter att ha huvudvärk under hela vistelsen i rymden

Enligt läkare kan orsaken till huvudvärk vara ökat intrakraniellt tryck, vilket är förknippat med omfördelning av vätska i kroppen. När gravitationen försvagas och slutar påverka vätskor i kroppen, lämnar blod, lymf och cerebrospinalvätska de områden av kroppen där de vanligtvis samlas och börjar påverka andra delar.

Det måste sägas att av samma anledning uppstår det så kallade neuro-okulära syndromet i rymden. Det uppstår på grund av ökat tryck på ögats bakvägg i noll gravitation, vilket resulterar i att synen försämras.

Det är förvånande att omfattningen av detta problem först nu har blivit känd. Enligt forskare kan detta bero på det faktum att astronauter tidigare tonade ner frekvensen och svårighetsgraden av symtom av rädsla för att bli förbjudna från rymdflyg, eftersom läkare skulle anse att deras hälsa inte var tillräckligt bra.

Varför får du huvudvärk i rymden? Huvudvärk kan vara förknippad med högt intrakraniellt tryck. Foto.

Huvudvärk kan vara associerad med högt intrakraniellt tryck

Nu när problemet är känt kommer forskare att analysera olika biologiska indikatorer för astronauter i rymden, baserat på skanningar av ögon, hjärna och prover av blod, hår och urin. De hoppas att de ska kunna upptäcka den exakta orsaken och utveckla effektiva metoder för att bekämpa huvudvärk.

Följ länken till vår ZEN-KANAL. Vi har förberett för dig en hel del intressant, spännande material dedikerat till vetenskap.

Låt oss slutligen påminna dig om att huvudvärk — Detta är långt ifrån det enda hälsoproblem som astronauter möter i rymden. Till exempel upptäckte forskare tidigare att DNA snabbt muterar i noll gravitation. Dessutom förstör bristen på gravitation mänskliga ben. Astronauter står också inför problemet med att skala naglar, som så småningom helt enkelt faller av. Därför kommer långvariga rymdflygningar att vara ett allvarligt slag mot astronauternas hälsa.


Date:

by