“Space” migræne – hvorfor gør dit hoved ondt i nul tyngdekraft?

Lige siden Apollo-missionen har mange astronauter klaget over hovedpine. Desuden stødte de ikke på et sådant problem under normale forhold på Jorden. Indtil for nylig har videnskabsmænd ikke været meget opmærksomme på disse klager, men en nylig undersøgelse har vist, at hovedpine i rummet er meget mere almindelige end hidtil antaget – næsten alle lider af dem i den første uge, hvor de er i nul tyngdekraft. Desuden er smerten ofte ledsaget af øget lysfølsomhed og nogle gange endda kvalme. Alt dette tvinger mange astronauter til at tage stoffer. Årsagerne til dette fænomen er ikke helt kendte, men der er nogle antagelser om dette.

I rummet oplever næsten alle astronauter hovedpine

Hvad sker der med den menneskelige krop i rummet

Vores krop er tilpasset livet under betingelserne for jordens tyngdekraft. Derfor, når en person befinder sig i vægtløshed eller i mikrogravitationsforhold, forstyrres mange processer i kroppen. For eksempel begynder blod at samle sig i torso og hoved, hvilket resulterer i hævelse af ansigtet. I nogle tilfælde forårsager dette endda synsnedsættelse.

Derudover ophører væsken i det indre øre, som giver os mulighed for at navigere i rummet og opretholde balancen, også med at udføre sin funktion. Resultatet er desorientering og køresyge, som for eksempel på et skib. Dette er et ubehageligt symptom, der kan forårsage svimmelhed og kvalme.

Hvad sker der med den menneskelige krop i rummet. I forhold med vægtløshed forstyrres funktionen af ​​mange kropssystemer. Foto.

Ved vægtløshedstilstande forstyrres mange kropssystemers funktion

Kroppen tilpasser sig ganske vist hurtigt nye forhold, som følge af, at ubehagelige symptomer og ubehag forsvinder efter et par dages vægtløshed. Dette gælder dog ikke hovedpine. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Neurology fortsætter 87 % af astronauterne med at have hovedpine under hele missionen.

Hvorfor får du hovedpine i rummet

I deres undersøgelse analyserede forskerne data fra 24 astronauter, der førte dagbøger under flere ugers rummissioner. Derudover tog forfatterne også hensyn til mere end 40 astronauters minder. Som det viste sig, er hovedpine i løbet af den første uge i rummet ikke tilfældige fænomener, men generelt normen. Næsten alle mennesker lider af dem, som nævnt ovenfor.

Hovedpine er ofte ledsaget af sinustryk og tilstoppet næse. Mange astronauter rapporterede, at de tog aspirin eller andre smertestillende midler for at bekæmpe smerte. Nogle klarede sig dog uden medicin, da søvn og motion hjalp dem.

Hvorfor får du hovedpine i rummet? Mange astronauter har fortsat hovedpine under deres ophold i rummet. Foto.

Mange astronauter har fortsat hovedpine under deres ophold i rummet

Ifølge læger kan årsagen til hovedpine være øget intrakranielt tryk, som er forbundet med omfordeling af væske i kroppen. Når tyngdekraften svækkes og holder op med at påvirke væsker i kroppen, forlader blod, lymfe og cerebrospinalvæske de områder af kroppen, hvor de normalt akkumuleres og begynder at påvirke andre dele.

Det skal siges, at af samme grund opstår det såkaldte neuro-okulære syndrom i rummet. Det opstår på grund af øget tryk på øjets bagvæg i nul tyngdekraft, som følge af hvilket synet forringes.

Det er overraskende, at omfanget af dette problem først nu er blevet kendt. Ifølge videnskabsmænd kan dette skyldes, at astronauter tidligere nedtonede hyppigheden og sværhedsgraden af ​​symptomer af frygt for at blive forbudt fra rumflyvninger, da læger ville anse deres helbred for ikke godt nok.

Hvorfor får du hovedpine i rummet? Hovedpine kan være forbundet med højt intrakranielt tryk. Foto.

Hovedpine kan være forbundet med højt intrakranielt tryk

Nu hvor problemet er kendt, vil forskerne analysere forskellige biologiske indikatorer for astronauter i rummet, baseret på scanninger af øjne, hjerne og prøver af blod, hår og urin. De håber, at de vil være i stand til at opdage den nøjagtige årsag og udvikle effektive metoder til at bekæmpe hovedpine.

Følg linket til vores ZEN-KANAL. Vi har forberedt en masse interessante, spændende materialer dedikeret til videnskab til dig.

Lad os endelig minde dig om, at hovedpine — Dette er langt fra det eneste sundhedsproblem, som astronauter står over for i rummet. For eksempel har forskere tidligere opdaget, at DNA hurtigt muterer i nul tyngdekraft. Derudover ødelægger manglen på tyngdekraft menneskelige knogler. Også astronauter står over for problemet med at skrælle negle, som til sidst simpelthen falder af. Derfor vil langsigtede rumflyvninger være et alvorligt slag for astronauternes helbred.


Date:

by