Se hvilken slags både folk byggede i stenalderen – de ligner moderne

Det har længe været kendt, at maritime handelsforbindelser i Middelhavet eksisterede mellem folk tilbage i forhistorisk tid. De blev etableret under den neolitiske æra, også kendt som den nye stenalder, som varede fra 9 til 3 tusind år siden. Men indtil for nylig var der meget lidt information om gamle skibe, og hvordan folk klarede lange sørejser. Svaret på dette spørgsmål blev opnået af arkæologer, som analyserede fem kanoer omkring 7.000 år gamle, opdaget i en bosættelse, der i øjeblikket er placeret på bunden af ​​søen. Til deres overraskelse opdagede forskerne, at gamle havfartøjer lignede moderne og havde nogle designfunktioner, der bruges den dag i dag. Kvaliteten og sofistikeringen af ​​det gamle båddesign indikerer, at der blev gjort adskillige store fremskridt inden for navigation under den neolitiske æra.

Se på de både, som folk byggede i stenalderen - de ligner de moderne. For 7000 år siden lavede folk både, der minder utrolig meget om moderne. Foto.

For 7.000 år siden lavede folk både, der minder utrolig meget om moderne.

Gamle stenalderbåde

Stedet, hvor arkæologer opdagede de gamle både, er kendt som La Marmotta. For omkring 7.000 år siden var der en menneskelig bosættelse her. Dette sted ligger tre hundrede meter fra den moderne kystlinje ved Bracciano-søen, som ligger nær Rom. Det menes, at der boede mennesker i denne bygd mellem 5700 og 5100 f.Kr.

Ifølge videnskabsmænd er La Marmotta den ældste neolitiske kystlandsby i det centrale Middelhav. Den største af de fem gamle kanoer, der er opdaget her, er næsten 10,5 meter lang. Båden var lavet af en kæmpe egestamme. Dens interessante egenskab er de fire tværgående forstærkninger, som tydeligvis øgede strukturens styrke og også forbedrede bådens håndtering.

Gamle både fra stenalderen. Gamle kanoer blev opdaget på bunden af ​​en sø nær Rom. Foto.

Gamle kanoer blev opdaget på bunden af ​​en sø nær Rom

Brugte gamle sømænd sejl?

Endnu mere overraskende var tilstedeværelsen af ​​tre T-formede træstykker på styrbord side af fartøjet. Hver af disse dele havde flere huller. Forskere ved ikke præcis, hvilken funktion de udførte, men det kan antages, at de blev brugt til at fastgøre reb, der var bundet til sejlet.

Men disse dele kan også have andre formål, såsom at fastgøre en stabilisator eller endda en anden båd, hvilket resulterer i et dobbelt katamaranformet fartøj. Sammenkoblingen af ​​to både kunne give større sikkerhed og stabilitet på bølgerne og gjorde det også muligt at transportere mere gods eller for eksempel dyr om bord på skibene.

Men de interessante designtræk ved gamle både slutter ikke der. En anden kano, udhulet fra en elletræstamme, indeholdt et svampeformet træstykke med et enkelt hul. Ifølge videnskabsmænd minder denne del om moderne pullerter – specielle elementer til sikring af reb, når man fortøjer eller bugserer et skib. Måske blev denne del brugt til disse formål – til at fikse skibet i tilfælde af, at vandstanden steg.

Brugte gamle sømænd sejl? Gamle både skabt i stenalderen. Foto.

Gamle både skabt i stenalderen

De øvrige tre både var lavet af elleler, poppel og bøg. Ifølge forfatterne til undersøgelsen, offentliggjort i tidsskriftet PLOS ONE, kan brugen af ​​forskellige træsorter til at lave kanoer indikere, at forhistoriske bådebyggere havde en god forståelse af de forskellige egenskaber ved hvert materiale. For eksempel kunne eg og bøg sikre produktets holdbarhed, og el var attraktiv for sin lethed og modstandsdygtighed over for revner.

Hvad brugte oldtidens mennesker både til?

På trods af at bådene blev opdaget i bunden af ​​Bracciano-søen, foreslår videnskabsmænd, at de blev brugt til at rejse langt ud over dens grænser. I betragtning af bådenes størrelse, kunne gamle søfolk godt have sejlet langs Arrone-floden, som forbinder søen med Middelhavet, og derefter begivet sig ud på en rejse til fremmede lande.

Hvad brugte oldtidens mennesker både til? Gamle kanoer var ganske velegnede til lange sørejser. Foto.

Gamle kanoer var ganske velegnede til lange sørejser

Men hvor sand er denne version? Ifølge videnskabsmænd bekræftes det af adskillige eksotiske artefakter opdaget ved La Marmotta. Disse omfatter græsk og baltisk keramik, samt obsidian-genstande bragt fra øerne Lipari og Palmarola. Desuden byggede eksperimentelle arkæologer en kopi af en lignende kano tilbage i 1998 og var i stand til at komme på den fra Italien til Portugal, der dækkede 800 kilometer.

Følg linket til vores ZEN-KANAL. Vi har forberedt en masse interessante, spændende materialer dedikeret til videnskab til dig.

Bådene, der blev opdaget på bunden af ​​Bracciano-søen, er de ældste opdaget i Middelhavet. De giver bevis for, at forhistoriske landbrugs- og pastorale samfund havde træbearbejdningsfærdigheder og var i stand til at bygge komplekse skibe. Og endelig foreslår vi, at du stifter bekendtskab med et andet, ikke mindre interessant fartøj, der blev opdaget ud for Kroatiens kyst. Dens alder er omkring 3000 år. Forskere arbejder på at genoprette den.


Date:

by