Der dannes dybe kratere på Jorden, som huse falder ned i

I marts 2013 blev den amerikanske stat Florida chokeret over skræmmende nyheder. En mand ved navn Jeff Bush fra Seffner-bosættelsen sov fredeligt i sit hus og faldt pludselig ned i et stort krater, der dannede sig lige under hans værelse. Hans bror hørte et højt brag og skrig og skyndte sig derefter for at hjælpe. Men allerede i korridoren så han, at hans slægtninges soveværelse ikke længere var der, ligesom han. I stedet for et værelse ved siden af ​​huset var der kun ethul med en diameter på omkring 6 meterManden forsøgte at redde sin skrigende bror, men jorden omkring ham begyndte at falde sammen, og han blev overtalt til ikke at risikere det. Redningsfolk var aldrig i stand til at redde Jeff Bush; de var ikke engang i stand til at finde de faldne møbler. Manden blev erklæret død og huset ubeboeligt. Derfor blev det revet ned, og hullet blev begravet sammen med liget, der ikke blev fundet. Det værste er, at sådan en utilsigtet tragedie kan ske for mange familier og deres hjem.

Dybe kratere dannes på Jorden, som huse falder ned i. I nogle klipper dannes hulrum, som over tid forårsager ødelæggelse af bygninger. Foto.

Nogle sten danner hulrum, som over tid forårsager ødelæggelse af bygninger

Indhold

  • 1 Hvad er et synkehul
  • 2 Hvor dannes synkehuller
  • 3 De største synkehuller
  • 4 synkehulshuse ind i et synkehul

Hvad er et synkehul

Hullet, som en beboer i Florida faldt i, kaldessynkehullerDe kan dannes hvor som helst som følge af opløsningen af ​​underjordiske sten. Dette sker normalt på grund af indtrængning af vand i klipperne, som er rig på forskellige kemikalier. Gennem årene fylder det porer i kalksten, marmor osv., hvilket får hulrum til at dannes i jordskorpen.

Hvad er et karst synkehul? Karst synkehuller kan nå enorme størrelser - nogle gange er deres bund ikke synlig. Foto.

Karst synkehuller kan nå enorme størrelser – nogle gange er bunden ikke synlig

Når tomme rum bliver for store, dannes synkehuller på jordens overflade. De kan have forskellige diametre og dybder, og ofte taler vi virkelig om små huller. Men nogle gange, som det er tilfældet i Florida, strækker karst-synkehuller sig i flere meter og er så dybe, at genstande i dem forsvinder sporløst.

Læs også:Hvad er hemmeligheden bag den kinesiske murs styrke – hvorfor er den ikke kollapset endnu?

Hvor dannes synkehuller?

Oftest dannes der synkehuller på steder, der er rige på kalksten– der er især meget af det i staten Florida. Denne sten er meget modtagelig for ødelæggelse i vand, fordi den er sammensat af opløselige mineraler og har en porøs struktur. Også synkehuller dannes ofte i tropiske områder af jorden. Faktum er, at det ofte regner kraftigt der, og selv ret stærke sten opløses hurtigt. Dette kan overraske mange, men der dannes også synkehuller i ørkener. Det regner meget sjældent der, men hvis det begynder, er der meget nedbør.

Hvor karst synkehuller dannes. Et synkehul i et ørkenområde. Foto.

Karst synkehul i et ørkenområde

Dette kan overraske mange , men der dannes også synkehuller i ørkener. Det regner meget sjældent der, men hvis det begynder, er der meget nedbør.

Vigtig videnskabelig opdagelse:18 tons “hvidt guld” blev fundet på Jorden, som kan ændre verden

De største synkehuller

Der er mange store synkehuller i verden som kun er tydeligt synlige fra fugleperspektiv.

For eksempel er der i kystvandene i Det Caribiske Hav Det Store Blå Hul.Den har en diameter på 300 meter og går til en dybde på 124 meter. Denne formation blev først opdaget i anden halvdel af det 20. århundrede af den franske opdagelsesrejsende Jacques-Yves Cousteau. Han inkluderede dette sted på listen over 10 bedste steder at dykke.

De største synkehuller. Det Store Blå Hul på den caribiske kyst. Foto.

Det Store Blå Hul på den caribiske kyst

I syd for Kroatien er der en Rød Sø– et karst synkehul fyldt med vand. Ingen ved præcis, hvornår den dukkede op, men dens dannelse er bestemt relateret til ødelæggelsen af ​​den øverste del af den underjordiske hule. Selve tragten har en dybde på 530 meter, og selve ferskvandssøen går længere til 287 meters dybde. Navnet på denne formation skyldes det faktum, at dens klipper er farvet rødlige på grund af tilstedeværelsen af ​​en høj koncentration af jernoxid.

De største synkehuller. Røde sø i Kroatien. Foto.

Røde sø i Kroatien

Turkmenistan har den mest skræmmende karst tragt – Darvaza. Det er også kendt som “Helvedes port”, fordi ilden der ikke er gået ud i over 50 år. Naturgas havde samlet sig i dette hul, 70 meter i diameter og 30 meter dybt, i mange år. I 1970'erne besluttede sovjetiske videnskabsmænd at sætte ild til den i håbet om, at gassen ville brænde ud om et par dage. Ilden brænder dog stadig, men videnskabsmænd leder efter en måde at slukke den på.

De største karst synkehuller. Darvaza synkehul i Turkmenistan. Foto.

Darvaza karst synkehul i Turkmenistan

Læs også :De mest fantastiske fund af arkæologer, som alle har brug for at vide om

Svigt i et hus i et karst synkehul

Nogle gange falder hele huse ned i karst synkehuller. Du kender allerede til sagen i Florida, der er en anden historie.

I juni 2021 dukkede et synkehul op i den mexicanske delstat Puebla. Først var det langt fra beboelsesejendomme, men gradvist voksede dets størrelse. Som følge heraf begyndte et af husene at falde ned i tragten. Det menes, at dens vækst var forbundet med regnvejr – hullets diameter var mere end 123 meter.

Svigt af et hus i et karst synkehul. Karst synkehul nær et hus under opførelse. Foto.

Karst synkehul nær et hus under opførelse

Vil endda flere interessante artikler? Så abonner på vores Zen- og Telegram-kanaler!

Familien, der boede i huset, bestod af fire personer: en mand, en kone og to børn. Heldigvis skete kollapset gradvist, og de overlevede alle. De investerede det meste af deres opsparing i at bygge huset og begyndte at bo i det kort før ødelæggelsen. De statslige myndigheder besluttede at give familien en ny grund og betale for byggeriet af et nyt hus.


Date:

by